Am ve C majör gamı neden aynı ?

La niye bu kadar önemli harbi 440hz de La ya göre yapılıyor ? Ankarali sakasi yapacagim simdi ama olmayacak...
🤣 🤣 🤣 🤣
Hiç merak etmediğim ve etmeyeceğim şeyler.
Bunlar bazen çok tanımlayıcı olabilir insanın kendini bilmesi açısından.
Sadece meraktan soruyorum, gitar dışında başka bir sürü enstrüman denemişliğiniz var mı? Veya pek çok farklı şeye merak sarıp hepsinden sıkılmışlığınız? Eğer tahminim tutarsa açıklarım, "alakası yok" diyorsanız sallayın gitsin.
 
La niye bu kadar önemli harbi 440hz de La ya göre yapılıyor ? Ankarali sakasi yapacagim simdi ama olmayacak...

Araştırmadım ama muhtemelen bu işi formüle edenlerin ilk frekans için kullandığı simge A olabilir. 440hz olmak zorunda değil, hatta bunun müziği bozduğu ve "şeytanın" işi olduğunu söyleyenleri de okumuştum. 432hz (tabii ki daha farklı frekanslarda da olabilir ama her birinde A'yı buna göre akort etmek gerekiyor) daha yumuşak bir tını veriyor ama esas notaların arasındaki oranlar önemli, eşit şekilde bölünmüş tüm sistem aslında oldukça yapay. Şu an en pratik sistem bu olduğu için muhtemelen bunu kullanıyoruz ve mesela piyano tuşlarında nasıl tüm beyazları bu diziye atadılarsa bunun da en ağırlıkta sesinin A olduğu söylemek yanlış olmaz. 440'tan bağımsız olarak A'nın neden A olduğu hiç sorgulamamıştım, hep bir başlangıç gibi gelmişti. Esas C'yi başlangıç olarak kabul etmek bana zor geliyor :)
 
La niye bu kadar önemli harbi 440hz de La ya göre yapılıyor ? Ankarali sakasi yapacagim simdi ama olmayacak...
Klasik müzikte concert pitch (akord notası) denilen uluslararası standartlaştırma hadisesi yüzünden. Eskiden (1700 ve sonrası) klasik müzisyenler A notasını birbirlerinden çok farklı frekanslara ayarlarmış, mesela 409, 412, 422, 435 ve bunların ondalık küsüratları bile var. Bu dönemlerde en büyük sorun seyahat eden müzisyenlerin gittikleri ülkelerde kullandıkları enstrümanların farklı standartlarda akord edilmesi yüzünden farklı, hatta onlara göre "akordsuz" tınlamasıydı. İngiltere'de çaldığınız piyano ile Avusturya'da çaldığınız piyano aynı frekansa sahip olmadığından farklı tınlıyordu. Hatta neredeyse tüm ülkelerin bütün şehirlerinin kendine özgü bir frekansı varmış.

Olay 1939 yılında Londra'da standarda kavuşuyor. Piyanodaki orta C tuşunu (88 tuşlu piyanoda soldan dördüncü C tuşu) takip eden tiz A notasının 440 hz'ye akordlanması kararlaştırılmış. 440 olarak belirlenmesinin nedeni 1939 yılında 440 Hz A notasının dönemin müzisyenleri tarafından çoğunlukla tercih edilmesiydi ve konser sırasında kulağa en iyi gelen tonu bu frekansın vermesiydi. Ayrıca, 435,9 gibi küsüratlı ve zor frekanslardan kurtulup görece daha yuvarlak bir sayı benimsenmiş olması. Şu an uluslararası standart 440 Hz olmasına rağmen günümüzdeki birçok Avrupalı klasik müzik orkestrası 444 Hz A notasını temel alıyor.

Klasikçilerin bu konuda şaka yaptıkları oluyor, 1939 yılından önceki tüm klasik eserlerin "akordsuz" çalındığını söylüyorlar. Yani bu eserler bestelendikleri dönemde şu anda 440 Hz A'ya göre çalınan modern versiyonlarından farklı tınlıyordu. Yine de orijinal frekansa göre çalınan versiyonlar da mevcut günümüzde.
 
Geri
Üst