Topraklama sorunu

Merhabalar tonu açınca amfimde dip ses oluyor tellere dokununca azalıyor ama tamamen geçmiyor birkaç forumu okudum kalorifer peteğini düşündüm yaşadığım yer 3 katlı apartman ama bina yapıldığından beri kalorifer kullanmadık amfimin yanında da kalorifer peteği var topraklama nasıl yapabilirim ya da yaparsam sıkıntı yaşayabilir miyim?
 
tele dokunduğunda azalmasının sebebi topraklamayı senin üzerinden yapıyor olması. tamamen kesmen için noise gate kullanman gerek. teknik olarak gitarı çalarken tellere dokunmak zorunda olduğun için anlamsız bir uğraş olur. amfinin dip gürültüsü yapmasının başka sebepleri var. şerhir elektriğinin kirliliği, amfiyi bağladığın çoklu prizdeki çalışan diğer cihazlar, radyo sinyalleri, kalitesiz kablolar-dönüştürücüler diyebilirim. bunları da göz önünde bulundur. gitarı çalarken oturduğun yönü değiştir. mesela kuzeye bakıyorsan kuzeybatı - batı yönlerine dönerek etkilerini gözlemle. gitar aslında tv anteni gibi. manyetiklere telefonunu yaklaştırırsan telefonunun baz istasyonu ile kurduğu sinyalin sesini duyabilirsin.
 
Tellere dokununca dip gürültüsünün azalmasının sebebi gitar tellerinin SENİ topraklaması. Sen topraklandığın zaman ortamdaki EMF vücudun üzerinden gitar manyetiklerine iletilmiyor. Ama evinde yine de toprak hat bulunmayabilir ve nötr ile toprak bağlantısı yapılmış da olabilir. Elektrikçiye baktırmak lazım. Toprak hattının güvenlik açısından da olması lazım. Kalorifer bağlantısı vb. sağlıklı bir çözüm değil.

Onun dışında dip gürültüsü illa olacak. Ama çok fazlaysa aşırı gain ile çalıyor olabilirsin. Gitarındaki bağlantılarda, kablo, jak vb.'de bir sorun olabilir. Ortak güç kaynağıyla pedallar kullanıyorsan ground loop vb. olabilir... Amfine uzaklığın ve gitarının amfine göre nasıl yönlendiği de dip gürültü miktarını etkileyebilir.
 
Son düzenleme:
Yukarıda arkadaşların bahsettiği olası sorunlar dışında kullandığım Jack kaynaklı da olma ihtimali var. Eğer farklı marka/kalite Jack ile de aynı sorun devam ederse çok büyük ihtimalle en birincil sebep topraklama. Mümkünse voltajı da kontrol edebilirsiniz. Normalin üstünde bir elektrik voltajı da ekstra gürültüye ve hatta aletlerin bozulmasına sebep olabiliyor.
 
Senin sorunun kaynağı belirtildiği gibi çok büyük ihtimalle topraklama eksikliğinden kaynaklı olsa da, bazı manyetiklerde (özellikle de kalitesiz ama güçlü çıkışı olanlarda- mesela çin malı BC Rich- gitarı susturmak bazen imkansız olabiliyor)
 
eskiden bağlama çalanlar sazın elektroniğinden aldıkları toprağı bakır kablo ile çoraplarının içine sokarlardı.
evinizde iyi topraklama var ise ve gitarın da elektronik bağlantısı iyi yapılmışsa çok ses çıkmaması lazım.
bununla beraber single manyetikler illaki ses yapar.
 
Geri
Üst