Gitara giren şemsiye açılmaz!..

Her sektörde görüldüğü gibi yine. Müzisyen, müzisyeni kazıklıyor. Yazık gerçekten 500tl nedir bakım için? Ben birkaç ay önce fret leveling, üst eşik değişimi (graphtech nubone), genel ayarlar, bakım , elektroniklerin temizlenmesi ve tel değişimi için sadece 550tl ödedim. Muhtemelen sadece bakıma bıraksaydım 50-100tl arası falan tutardı.
Bayağı iyiymis o
 
Forumların da hatası var bu konuda, her yeni başlayana sürekli "aman floyda bulaşma eline alırsın gitarı mazallah" yazıldığı için böyle bir algı oluştu zaman içinde.
Böyle bir şey yazmıyor kimse. Ben de yeni başlayan biri için FR gereksiz diyenlerdenim ama sebebi sen beceriksizsin, bozarsın değil. FR emek ister, kaliteli değilse sorun çıkartır, yeni başlama enerjisini tamire, bakıma ve ayar yapmaya değil çalmaya harcasınlar diye öyle diyoruz. Kimse salak değil, niyet eden FR ile de başeder ama ne gerek var.
 
Böyle bir şey yazmıyor kimse. Ben de yeni başlayan biri için FR gereksiz diyenlerdenim ama sebebi sen beceriksizsin, bozarsın değil. FR emek ister, kaliteli değilse sorun çıkartır, yeni başlama enerjisini tamire, bakıma ve ayar yapmaya değil çalmaya harcasınlar diye öyle diyoruz. Kimse salak değil, niyet eden FR ile de başeder ama ne gerek var.
Valla forum okumaya pazartesi günü başlamadığımızdan yıllardır aynı geyikleri görür dururum. Siz aksini düşünüyorsanız da denk gelmemişsinizdir demek üstad. Gitara klasik ile başla der gibi ilk gitarını floyd rose tercih etme diyen dolu insan var. İster istemez bu cevabı alan yeni başlayan bir kişi de gözünde büyütüp "aman çok zormuş ben floyd'dan uzak durayım bana sabit köprü daha doğru olur dediler" diyerek floyd rose'dan uzak duruyorlar.

Öte yandan diğer dediğinize katılıyorum floyd bir tercih meselesidir, elmalar armutlar hesabı. İhtiyaç duyan arzu eden kulak asmaz, gider floyd alır. Ancak konu hakkında hiç bir bilgisi olmayan, hayatında iki sistemi de canlı canlı görmemiş arkadaşların bu bilgilere tek erişim yerinin de forumlar (günümüzde ayrıca youtube) olduğu da düşünüldüğünde, tercih edip etmemeleri gerektiğini bile bilmeden, sırf okuduklarından dolayı FR'nin çok zor olduğu algısıyla kafadan edliyorlar. Konu sahibi arkadaş misal, köprüyü bozmaktan korkuyor. Pek tabi ki insanlar salak değiller, ancak yeni başlayan arkadaşlar tecrübeli kişilerden de yön almaya açıklar.

Bir başka taraftan, gitar çalan/çalmak isteyen kişilerin basit ayar ve bakımları öğrenmelerinde ekstra bir konsantrasyona da ihtiyaç yok. Belki 10 dklık video izleyerek öğrenecekleri bir basit ayar, günün sonunda gitarda 10 dk fazla egzersiz yapmadı diye kişiyi geriletmeyecek, bilakis enstrümana dair yeni bir şey katmış olacaktır. Kişinin enstrümanını tanıyıp basit müdahaleleri yaptığını gördüğünde öğrenme şevki de artacaktır kanaatindeyim.

Uzun lafın kısası, ayar-bakım yapmayı öğrenmenin çalmaya harcanacak vakitten yediğine ve konsantrasyonu bozduğuna katılmıyorum. Ha şimdi ha sonra zaten öğrenilecek şeyler bunlar.
 
Bundan 10 yil once olsa parayi verir bela okur bir daha da ordan alisveris yapmaz, yasadiklarimi da butun cevremle paylasir ordan selami sabahi kesmelerini saglardim.
9 yil once olsa once girer ayar fiyatini sorar pahaliymis hacim bana gore degil der elime gitarimi ve alyanimi alir kendi temizlik ve bakim malzemelerimi edindikten sonra sagdan soldan sora sora gore gore kendi isimi kendim yapardim.
Bu gun bu olay basima gelse cok buyuk masraf cikaririm onlara. Ayiptir. Ya tamam yaptiginiz isi de hafife almiyoruz da saati 100 lira yevmiye desen 5 saat ugrastin mi bu gitara? Asgari ucretin saati 25 Tl. Ordan hesapla.
Soyle ki ben Ankara'da bu gune kadar boyle bir olay yasamadim, belki ben sansliydim bilemedim.
Her halukarda en mantiklisi zaten bir gitaristin kendi ayarini yapabiliyor olmasidir.
Birde floyd rose isini gozunuzde cok buyutmeyin. Atla deve degil. Ugrasin. Kulaginiz gelisir.
 
İzmir içi önerebileceğiniz luthier var mı? (Saplamayacak)
Bornovada Gitar Tamircisi diyen biri var. Sakın ona götürme. Klavyeye aktardaki limon yağını kullandı ve klavye kurudu. Parmaklarımın derisi kalktı çalarken. Hayatımda ilk defa lüthiyere götürmüştüm. Ondan sonra kendim yapıyorum ayarımı. Tel değişimini ise bu tecrübe dışında hep kendim yaparım.
 
Yeni başlayanlara sürekli floyd böyle kötü şöyle zor diye korkuttuklarından hep böyle insanlar o köprüleri ellemekten çekiniyor bir şey olacak diye. Yeni başlayanlara floyd rose önerilmemesinin tek mantıklı açıklaması olabilir, bütçe nispeten düşük olabileceği için çok stabil olmayan floyd rose benzeri sistemler bulunuyor o gitarlarda. Yoksa Floyd Rose Original ve Gotoh 1996GT köprülerine sahip tüm gitarlarım doğru dürüst bir kere ayarlandıktan sonra neredeyse tel değiştirene kadar akort kaçırmadı ve köprü üzerinden hiç bir ayar istemedi. Bence gitarı kurcalamaktan korkmamak lazım.
 
Öncelikle geçmiş olsun.. eski ESP/LTD distribütörü olan İzmir Pera Müzik kapanmadan önce gitar bakımları v.s işlemlerini yapan biri olarak sizden hangi işlemler için o kadar ücret aldılar merak ettim doğrusu..

Bu prosedür işlemlerini bilen biri olarak aklımda kaldığınca size kısaca söyleyim.
Eski sistemde Pera müzik döneminde, ömür boyu bakım garantisi, gitarın sadece ESP/LTD olması koşuluyla geçerliydi.
Tel ve parça değişimi hariç tutulduğunda ücretsiz yapılan bakım işlemleri;

-klavye genel bakımı
-gövdede oluşan kılcal çizikler için çizik giderme işlemi
-hardware temizlenmesi
-FR ayarı (tüm köprü, pivot ayarları)
-pas ve oksitlenmelerin giderilmesi
-tel takılması ve ayarı
-sap ayarı
-burgulardaki gevşeme v.s gibi temel bakım işlemlerin hepsi eski Pera müzik'te ESP-LTD gitarların tümünde ömür boyu bakım garantisi kampanyasında geçerliydi.
-Kısaca verilen ömür boyu bakım garantisi gitarı stabil hale getirmek için yapılan temel bakımları kapsayan hizmettir.
-En alt seriside en üst seriside bu hizmetleri kapsamaktaydı.
-Gitarda parça değişimi ve tel ücreti sadece size ait olur. Verilen sadece temel bakım garantisidir ve ücretsiz yapılır.
-Gitarı hangi mağazadan almış olduğunuzun bir önemi yok bakım garantisi tüm şubelerde geçerlidir.
-İstanbul'dan aldınız gitarı Ankara'ya taşındınız ömür boyu bakım garantisi Ankara şubesinde yapılmaya devam eder.
-Bakıma götürdüğünüzde sizden fatura v.s istenmez. Zaten orta üst segment bir gitar aldığınızda, aldığınız mağazada sizi tanırlar, gide gele bir tanışıklıkta olur..

Bu işlemleri yapacak zamanı olmayan ya da gitara yeni başlamış kişiler bakıma getirirdi zaten bilen kişiler bu işlemler için gitarını getirmezdi.
Aklımda kaldığı şeklide aşağı yukarı çoğunuzun bildiği gibi işlemler böyledir. Eksik kaldıysa ekleyebilirsiniz..

Eğer İzmir'de bu türden işlemleri yaptırmak isterseniz yaptırdığınız yerden memnun değilseniz bana buradan mesaj atarak ulaşabilirsiniz. Temel gitar bakımlarınızı evde müsait zamanlarımda yapabilirim (fret değişimi, kırık-çatlak onarımı, boyama gibi işlemler hariç).
 
Geri
Üst