Metronomda çalmak

Bazen ritim kaçırdığımı fark ettim. Metronomla parmak egzersizleri mi daha işe yarar yoksa parçalara metronomla mı çalışmak daha iyi olur önerilerinizi bekliyorum.
 
Her ikisinde de mutlaka metronom ile çalışılmalı. Tek başına parça çalışmak genel olarak çok şey katmaz ek olarak. Sadece o parçayı çalmış olursunuz. Ancak egzersiz yaptıkça (bir yandan biraz olsun teori de öğrenerek) parça bakabilirsiniz. O zaman sadece o parçayı çalmayacak, ne tonda hangi akorları gamları kullanmış öğrenmiş de olacaksınız. Ve o parçadan kendinize alacağınız dersler de olacak.
 
ritm kaçırıyorsan metronomu düşürmelisin, rahat çaldıkça yükseltirsin, parça çalışırken de parçanın orjinal hızından 10 20 yüksek hıza kadar çıkarmaya çalış, metronomla çalışmak ilerlemeyi çok hızlandırır.
 
Genel olarak şarkının bir bölümünde kaçırıyorsan, o bölümü yavaştan hızlıya doğru metronom ile çalışıp @alierkan 'ın da dediği gibi 10-20 bpm üstüne kasabilirsin, normal bpm'de daha rahat çalar hale gelirsin. Yok genel olarak bpm takip etmekte zorlanıyorsan o başka bir sıkıntı. Kendine 1'lik 2'lik 4'lük 8'lik ve 16'lık notalardan ufak ufak kombinasyonlar oluştur. Aralara tripletler serpiştir ve bunu metronoma uygun çalacak şekilde yavaştan hızlı ya etüt ederek git. Bu tip işler için Guitar Speed Trainer veya Guitar pro tarzı programlardan faydalanabilirsin. Bir ek nokta daha, sürekli yanında bir eşlik olarak çalarsan hiç bir zaman tam olarak doğru çalıma ulaşamayabilirsin, eşlik düzgün gider, sen kendin de düzgün çaldığını sanarsın vs.vs. Özetle, metronomu açıp bıkmadan usanmadan sakin bir şekilde çalışmak gerekiyor.

Benim en çok uyguladığım yöntem ise metronom ile çalarken kayıt almak. Çalım anında odak farklı noktada olduğundan hatayı yakalayamayabilirsin. Kayıttan dinledikçe hata daha kolay fark ediliyor ve ilerlemeni takip etmek için de faydalı oluyor.
 
Evet kayıtlar bu konuda çok önemli gösterge ama kayıtlarda da metronomun "tam çizgisinde" olmayacağını (olmaması gerektiğini) söylemem gerek, ilk kayıt yaptığımda buna şaşırmıştım. Daha sonra bunun doğal olduğunu ama kayıt çizgilerinde belli oranlarda kaymaların daha insani duyulduğunu gördüm, hatta davul yazarken bunun için ayrıca ayar ya da düzenleme gerekiyor.

İyi bir haberim var, eğer metronom kaçırdığınızı fark ediyorsanız bu çok önemli. Kaçırdığının farkında olmayan çok kişiyle çaldım ve bence en temel özellik bu. Bu farkındalığı geliştirecek yukardaki metotlar üzerinden gidebilirsiniz. Hakimiyet arttıkça daha iyi sonuçlar elde edilecektir.
 
Geri
Üst