Ana sayfa Özel mesajlar Arama

turkrock.com ana sayfası Her konuda bilgi paylaşabileceğiniz forum sayfalarımız irc.turkrock.com sohbet sunucumuza girerek diger site üyeleriyle sohbet edebilirsiniz. Festival, konser, parti gibi çesitli etkinlikleri takip edebilir, etkinlik bildirebilirsiniz. Amatör grupların çalışmalarının mp3 formatında indirilebildiği bölüm
TurkRock.Com :: Başlığı Görüntüle - Paranoya
Resim albümüResim albümü  SSSSSS   AramaArama   GruplarGruplar   ProfilProfil   Giriş yapınGiriş yapın   LoginLogin 

Dikkat 
Bu foruma yazan her üye, forum kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılır. Bu kurallara uyulmadığı takdirde mesajlarınız silinebilir, taşınabilir ve siteden uzaklaştırılabilirsiniz.

Paranoya
Sayfa Önceki  1, 2, 3, 4, 5, 6

Yeni Başlık Gönder   Cevap Gönder    TurkRock.Com Forum Ana Sayfası -> Bilim ve Felsefe
Önceki başlık :: Sonraki başlık  
Yazar Mesaj
BlOOdY_MarY

MesajTarih: Pts 19.06.2006 13:07    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

ben şöyle düşünüyorum...mesela herzaman değil ama paranoya yapmanın(paranoyak olmanın değil)bi çıkış noktası olabilir..

mesela birkeresinde sevgilim beni engellemişti ve bi şekilde öğrenmiştim..sonra ne zaman çevrimdışı görsem engellemişmi acaba diye kontrol ediyorum..bu paranoya yapmanın çok küçük bi örneği belki ama bi çıkış noktası var..siz ne dersiniz?
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder
MaraJade

MesajTarih: Pts 19.06.2006 21:24    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

ya durduk yere zaten ürün çıkaramaz bi insan mutlaka bir sebebi olmalı bi konuda.yani bir terslik olmadan şüphe de duymaya başlayamazsın sonuçta senin verdiğin örnekteki gibi..
dark_angell

MesajTarih: Prş 10.08.2006 2:05    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

tamam işte şüphenin çok fazla ilerleyip kişinin kendisini ve çevresini rahatsız etme durumu gibi bişey oluyo bu paranoya .Şüphecilik gibi birisi isze aslında bişeyi söylemz siz o lafı üzerinize alırsınız ve kafanızda bambaşka şeyler oluşur ve bunu da dışarı agrsif tavırlarla aktarırsınız gibi gibi...
swin

MesajTarih: Prş 10.08.2006 9:05    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

abartılı gurur,kuşku,güvensizlik,bencillikle belli olan bir ruh hastalığı..
paronayak biriyle yaşayamam herhalde Confused
fulya_m_o_r

MesajTarih: Prş 10.08.2006 21:17    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

MaraJade demiş ki:
ya durduk yere zaten ürün çıkaramaz bi insan mutlaka bir sebebi olmalı bi konuda.yani bir terslik olmadan şüphe de duymaya başlayamazsın sonuçta senin verdiğin örnekteki gibi..

Ama o kadar basit değil; çünkü paranoya deyince insanların aklına bloody_mary'nin verdiği örnekteki gibi kuruntular geliyor halbuki paranoya ciddi bir psikotik bozukluk. Prof. Dr. Özcan Köknel'in Kişilik adlı kitabından şöyle bir örnek vereyim:
44 yaşında bir mühendis ofisinin karıştırıldığından, çizdiği projelerin bir bölmünün çalındığından kuşkulanarak karakola başvuruyor. Ofise gelen polisler, mühendisin kuşkularını doğrulayacak hiçbir şey bulamadıkları gibi, apartmanın 5. katında bulunan ofise girmenin imkansız olduğunu söylüyorlar. Kuşukularının doğruluğuna inanan mühendis, bir iki ay sonra yine karakola başvurarak kendisinin iki kişi tarafından izlendiğini, nereye gitse peşinden geldiklerini, polisin olaya el koyması gerektiğini söylüyor. Ancak kendisini izleyen insanları doğru düsürt tanımlayamıyor. Polisler konuyla ilgileneceklerini söyleyip mühendise güvence veriyorlar. Bir süre sonra mühendis tekrar işyerinin karıştırıldığı iddiasıyla polise başvuruyor ama bunu kanıtlayacak hiçbir bulgu gösteremiyor. Bu başvurmalar gittikçe sıklaşıyor, bu arada evinin kurşun yağmuruna tutulduğunu ileri sürerek oturduğu bölgenin karakoluna başvuruyor. Eve gelen polislere duvardaki sıva dökülmelerini kurşun yeri olarak gösteriyor. Bu tür kuşku ve hatalı yorumlamalar sonucu dirlik ve düzeni bozulan, bunu ailesine ve çevresine de yansıtan mühendis, bir gün yolda yürüken arkasından yürüyen bir adamı yakasından tutup dövmeye başlıyor, karakolluk oluyorlar. Dövülen adam mühendisle hiçbir alakası olmadığını ve onu tanımadığını, niçin dayak yediğini de anlamadığını söylüyor ama buna karşı mühendis yıllardır kendisini izleyen, işyerine girip planlarını çalan şebekenin üyelerinden birinin bu adam olduğunu söylüyor. Durum mahkeme kanalıyla kliniğe yansıtılıyor. Mühendisin muayenesi sonucu, kendisinin özel bir yapı geliştirdiğine inandığı, bu tekniği ele geçirmek için yıllardır peşinde bir şebekenin olduğu, bu şebekenin iş yerini karıştırdığı,planlarını çaldığı,evini kurşun yağmuruna tutup kendisini öldürmek istediği biçiminde bir icat paranoyasına ilişkin belirtiler ortaya çıkıyor.

Yani paranoya denen olay halk dilinde kullanıldığı gibi basit bir anlama sahip değil, pek kötü... Rolling Eyes Confused
_axlewurm_

MesajTarih: Prş 10.08.2006 21:38    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

Fulyacım bu konu hakkında beni bilgilendirdiğin için teşekkürler öncelikle Smile
ben de bu kadar ciddi sonuçlar verecek bir mesele olduğunu bilmiyordum şimdiye kadar.Bizim sandığımızdan fazlasıymış
Ve genel anlamda bilinen klasik paranoya ise her insanda vardır bence,dozunda olmalıdır,herşeyin farkına varmak için..
Başa dön
MaraJade

MesajTarih: Cum 11.08.2006 0:14    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

şimdi fulya çok güzel bişi anlatmış bu tarz olaylardan haberdarım ama şimdi bana paranoya ve şizofreni arasındaki farkı psikolojik açıdan anlatabiliri misiniz?çünkü bu anlattıığın örnekde tamam paranoya gibi duruyo ama adamın sanrı görüp görmediinin bir garantisi var mı?veya bu verdiğin örnekten yola çıkarak paranoyaklık sonucu yoktan ses ve görüntüler elde edebiliyor mu insan?
fulya_m_o_r

MesajTarih: Cum 11.08.2006 3:43    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

Aslında şizofreninin, paranoyayı kapsayıp kapsamadığı bir tartışma konusu. Bazıları paranoyayı tek başına inceliyor, bazıları "paranoid şizofreni" adı altında bir şizofrenik bozukluk olarak inceliyor. Fakat paranoya, şizofreni başlığı altında incelense bile diğer şizofreni tiplerinden(basit,hebefrenik vs.) ayrıldığı bir nokta var. Paranoya vakalarında varsanılar(halüsinasyonlar) çok nadir görülür; ama sanrılar, yani zaten var olan bir şeyden yanlış çıkarımlar yapmak hepsinin ortak noktası. Mesela verdiğim örnekte mühendisin, arkasında yürüyen adamın şebeke üyesi olduğunu düşünüp onu dövmesi bir sanrı,yanlış bir çıkarım.Bir şizofrenle bir paranoyak arasındaki en büyük fark da bu zaten şizofren bir insanda varsanılar sürekli vardır, olmayan insanlar görür,onlarla konuşur vs. ama bir paranoyak halüsinasyon görmüyor ve sanrılarına ters düşen herhangi bir durum olmadığı sürece de davranışları normal. Dolayısyla da yoktan ses ve görünütler elde edemiyor; fakat halihazırda var olan ses ve görüntüleri yanlış algılayabilir.Gayet alakasız bir insanın onu takip ettiğini ileri sürer, aynı şekilde bir sesi silah sesi olarak algılayıp kurşunlanmak istendiğini ileri sürebilir.
dimpleandrock

MesajTarih: Cum 11.08.2006 18:46    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

paranoyanın herkeste bir miktar olduğunu düşünüyorujm açıkçası olmasıda gerekir

mesela anne ve babanın çocuğunu bir yere gönderirken aklına kötü şeyleri getirmesi. muhakkak bu herkeste vardır. normaldirde şu yaşadığımız topluma bakılırsa.

ama daha ilerisi insanı yiyip bitirir fulya_m_o_r un verdiği örnekteki gibi olanlar için muhakkak destek alınması gerekir. bu durumda olan kişi hem kendisine hem de başkasına zarar verebilir...
Başa dön
ozgurv

MesajTarih: Cum 01.09.2006 14:04    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

Paronoya kendimi aşmamı sağlıyor sevıyorum ben paranoylarımı mutluyum onlarla Razz
hipomani

MesajTarih: Cmt 02.09.2006 22:53    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

Yönetici Uyarısı: Mesaj içeriği anlaşılmayı güçleştirecek ölçüde yazım ve anlatım hatalarına sahip olduğundan yönetim tarafından silinmiştir. Kasıtlı olarak Türkçe'yi yanlış kullanmaya devam etmeniz durumunda siteden atılacaksınız. Lütfen Forum Kurallarını okuyunuz.
Başa dön
buzz

MesajTarih: Pzr 03.09.2006 1:39    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

bende çok var ya ciddi olarak hiç bi zaman emin olamıyorum ama kapıyı kitledimmi camı kapattımmı falan napçam yav ben çok hatırlarım yarı yoldan dönüp kapı kitlimi diye baktığımı
metallizm
Kullanıcı siteden atılmış

MesajTarih: Pts 04.09.2006 20:38    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

arkadaşlar bu konunun benimkiyle pek alakası olmayabilir ama kafamın içinde iğrenç bir düşünce var ve sürekli beni bitiriyor.

gelelim sorunuma kendimi 6 aydan beri hiç iyi hisstmiyorum kafamın içindeki düşünceler beni bezdirdi.sanki bi an çok kötü birşey olcakmış gibi oluyor.sürekli kendimi dinliyorum.ve artık çıldırmaya başladığımı düşünüyorum.aklıma kötü kötü senaryolar geliyor(mesela ailemden birini öldürdüğümü düşünüyorum yapıcağımdan değilde senaryo kuruyorum.babamın gözü ününde annemi öldürsem acaba babam ne düşünür diye garip düşünceler düşünüyorum.)

işte aklıma bu tür kafamda kurduğum garip düşünceler geliyor ama niyetim sadece düşünmek.ve aşırı hayat hakkında felsefe yapıyorum.
SONUÇ:
yaptığım felsefelerden kurtulmak istiyorum ve bu tür düşüncelerin artık kafamdan gitmesini istiyorum.sürekli içim sıkılıyor.bu durumu ailemede anlattım.bu düşünceyi başkalarına anlatınca rahatlıyorum ama sabah oluyor ve gene aynı şeyler başlıyor sürekli ve sürekli.bu arada yaşım 16 . sizce ergenlikten ötürümü geliyor,yoksa izlediğim filimlerden ve sürekli bilgisayar başında oturmamdanmı yoksa aşırı duygusal olduğumdanmı.

ne olur biri beni aydınlığa kavuştursun kendimi kapana kısılmış hissediyorum...
Başa dön
ilhanARICI

MesajTarih: Pzr 24.09.2006 7:17    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

paranoidleri dinsel inanç ve parapsikoloji olumsuz etkiler. patalojik paranoyada ilaç tedavisi gerekir.
antipsikotikler ve SSRI grubu antidepresanlar ve gerekirse anksiolitikler tercih edilir.
Freud'a göre paranoya bilinçaltı eşcinsellikten kaynaklanır ama son araştırmalar, paranoya ile bilinçli eşcinsellik arasında bir korelasyon olduğunu göstermektedir. Freud'un döneminde cinsellik tabu olduğu için Freud olayı bilinçaltı eşcinsellik olarak gözlemlemiş olabilir.
Başa dön
fulya_m_o_r

MesajTarih: Pts 25.09.2006 1:04    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

Zaten Freud'un cinsellikle bağdaştırmadığı bir şey söyle Laughing
MaraJade

MesajTarih: Sal 26.09.2006 16:20    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

metallizm demiş ki:

ne olur biri beni aydınlığa kavuştursun kendimi kapana kısılmış hissediyorum...
burada kimin ne kadar psikanaliz bilgisi var ki sana yardımcı olsun?gerçekten bilgisi olan birilerine danış..ama özellikle danıştığın insanı dikkatli seç derim başka da birşey söyleyemem..
fulya_m_o_r

MesajTarih: Çrş 27.09.2006 23:05    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

Ergenlikten ötürü de olabilir tabii ama MaraJade haklı; eğer gerçekten çok rahatsız oluyorsan -ki oluyorsun sanırım- forum ahalisinden değil de bu konuda uzman birinden yardım almalısın Wink
Mesajları göster:   
Yeni Başlık Gönder   Cevap Gönder    TurkRock.Com Forum Ana Sayfası -> Bilim ve Felsefe Tüm saatler GMT + 3 Saat
Sayfa Önceki  1, 2, 3, 4, 5, 6
6. sayfa (Toplam 6 sayfa)

Forum Seçin:
Bu forumda yeni konular açamazsınız
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız