| Önceki başlık :: Sonraki başlık |
| Yazar |
Mesaj |
bccsug

|
Tarih: Pzr 03.07.2005 7:42 Mesaj konusu: |
|
|
Rewire nedir? Rewire nasıl kullanılır?
Rewire teknoojisi Propellerhead ve Steinberg tarafından gelişririlmiş, programlar arası iletişimi sağlayan digital ses protocol dur.Hem Mac hemde PC ortamlarında kullanmak üzere yaratılmıştır.Sanal kablolama (virtual cable) programlarını saymassak bu teknolojiyide bir çeşit programlar arası kablolama gibi tanımlamak mümkündür.
Rewire teknolojisini barındıran 2 ,3 hatta 4 programı aynı anda kullanmak mümkündür.İşlemciniz 2 programın rewire teknolojisi kullanmadığı zamanlardaki harcadığı cpu gücünü çok daha azını kullanır.İşlemciniz de yorulmaz sizin sinirlerinizde.
REwire teknolojisini size host programınızdan rewire olarak çalıştırdığınız programı gerçek zamanlı kullanmanıza olanak tanır.
Örn:Cubase sx ve Reason veya Nuendo, Reason ve FL studio veya FL studio5, Reason.Kısacası destekleyen host programınız altındaki rewire uyumlu porgramları kullanmak gibi.
Bazı programlar rewire desteklemesine karşın slave çalışmaya mahkumdur.
ÖrN:Reason,Virsyn Tera gibi
Bu programlar ancak bir host programı altında rewire çalışma özelliğine sahiptir.Örn: Cubasesx ,FL studio5 ,Nuendo gibi.
***Cubase, Reason ve FL studio programlarını Rewire teknolojisi ile gerçek zamanlı kullanma****
Cubase programını açalım.(Nuendo ve Cubase aynı firmanın (Steinberg firmasının) yazılımı olduğundan rewire ayarları aynıdır.Yani burdaki işlemi Nuendo ile de deniyebilirsiniz.)
Device altından rewire olarak kullanıcağımız programları seçelim.(Ben elimde bulunan ve en çok kullanılan Reason ve FL studio programlarını seçeceğim.Rewire desteği ile çalışan daha birçok program var)
Cubase sx ' in Device seçeneği altında FL Studio ve Reasonu seçtiğimiz zaman rewire penceresi açılacaktır.Rewire programı için master kanalı active etmeniz şimdilik yeterli.Altındaki diğer kanalları rewire olarak kullanacağınız programdan o kanala yönlendirip cubase içinde efektlendirmek de mümkün.
Rewire pencerelerini active ettikten sonra kullanacağımız programı açıyoruz.
FL size hazır presentleri ile gelir.İstediğiniz vsti yi cubase altından herhangi bir midi kanalına yönlendirip kullanabileceğiniz gibi.FL içineki squencede yazdığınız samplelarıda cubase içinden yürütebilirsiniz.
Reason programıda default song ayarlarınıza göre karşınıza çıkacaktır.
Bu 3 programı sağlıklı biçimde optimum olarak kullanmak Rewire arabirimi ile mümkün.
Sevgiler..
--------------------
Baran Güleşen |
|
| Başa dön |
|
 |
|
|
 |
bccsug

|
Tarih: Pzr 03.07.2005 7:48 Mesaj konusu: |
|
|
Ses nedir? Kabaca sesi nasıl duyarız?
Sıvı ,katı, hava gibi ortamlarda insan kulağının algılayabileceği basınç değişimleri ses olarak tanımlanır.
Havadaki basınç değişimlerini ölçen en bilinen ölçü aleti barometredir.HAva şartlarındaki basınç değişimleri öylesine yavaştırki insan kulağı bu yavaş basınç değişimlerini algılayamaz bu nedenle insan kulağının algılayamadığı basınç değişimleri ses tanımına uymamaktadır. Ama...
Atmosferik basınçdaki değişiklikler daha süratli oluyorsa,örneğin en azından saniyede 20 kere değişim oluyorsa bu basınç değişiklikleri kulağımız tarafından hissedilir.Böylece ses i duymuş oluruz.
Not: Barometrelerde bukadar süratli basınç değişikliklerini algılayamadıkları için (yavaş çalıştıklarından) ses ölçümleri barometre ile yapılmaz  |
|
| Başa dön |
|
 |
Bloody_Wolverine

Kayıt: Jul 11, 2005 Mesajlar: 160 Nerden: Gizli Dosyalardan
|
Tarih: Cum 15.07.2005 14:58 Mesaj konusu: Bikaç terim daha olsa güzel olur |
|
|
arkadaşlar. benim bir fikrim var. acaba diyorum bu sözlük bölümüne ne bilim manyetik, humbuker, signle coil manyetik selector anahtarı falan gibi basit şeyleri de açıklasak da bilmeyenler öğrense. ben kendi adıma bilmiyorum. _________________ -imzayı haketmiyorsunuz
-kim demiş? |
|
| Başa dön |
|
 |
sansasyon

|
Tarih: Cmt 20.08.2005 16:04 Mesaj konusu: |
|
|
arkadaşlar içinde anlamını bildiklerimde var bilmediklerimde var bildiğimi sandığım ama emin olmadıklarımda var size zahmet birisi şunların ne olduğunu ve ne işe yaradığını anlatabilirmi??
delay
overdrive
flanger
chours
noise suppressor
eywallah |
|
| Başa dön |
|
 |
enderhct Kullanıcı siteden atılmış

|
|
| Başa dön |
|
 |
bluesbrothers

|
Tarih: Sal 23.08.2005 2:07 Mesaj konusu: |
|
|
arkadaşlar bi blues gitarda olması grkn özellikler ndr yani sağlam bi cleanton almak içn sağlam dediğimde 250$ gibi bi fiyatta gitar diorm
ve
coils manyetik
Sap manyetiği - Powersound Humbucker
Köprü manyetiği - Powersound Humbucker gibi şeeler görmştm bi elektro gitrn özellklernde bnlar ndr??
wolverineye katılıorm hayatımda ilk defa elektro gitara bşlicam o kdr çok şey varki bşm döndü hiçbi şey bilmiorm yani bööle bnm gibi acemler içn basit şeeleri açklrsnz memnun olrm |
|
| Başa dön |
|
 |
nugasata

|
Tarih: Çrş 24.08.2005 3:40 Mesaj konusu: |
|
|
| Chorus ve Compressor konusunu daha ayrıntılı açabilir miyiz? |
|
| Başa dön |
|
 |
AkK

|
Tarih: Cmt 10.09.2005 20:23 Mesaj konusu: |
|
|
Ya bu ne ya?
Arkadaşlar biri daha basit ve örnekli anlatamazmı acaba?
Dellendim ya.Anlicam diye kendimi paralıyorum :S
Bu arada örnek sesler falan da koyarsanız güzel olur he... _________________ Oh well whatever,nevermind |
|
| Başa dön |
|
 |
turbolover

Kayıt: Jan 01, 2005 Mesajlar: 92 Nerden: hollanda - ankara
|
Tarih: Çrş 14.09.2005 1:46 Mesaj konusu: |
|
|
bloody wolverine - humbucker ve single coil bilgileri
HUMBUCKER:single coil gitar manyetiklerine yuksek gain verildiginde oluşan ve hum denilen dip gurultusunu 2 adet single manyetigi birbirine baglayarak ortadan kaldiran manyetik turu. verdigi ses single manyetiklere gore daha tok ve drive'i yuksek olur.
SINGLE COIL:stratocaster, telecaster gibi gitarlarda bulunan manyetik çeşidi. adı üstünde tek bobinden oluşur, bu yüzden çıkış voltajı daha düşüktür o nedenle bir humbucker'a göre daha geç overdrive'a geçer. gene sadece tek bobini olduğu için 50 hz şebeke gürültüsüne açıktır. amma velakin kendilerine özgü, tek bobinin iki bobine göre daha düşük empedans'a sahip olması nedeniyle daha canlı tizlere sahip parlak bir tonları vardır.
EMPEDANS: ingilizce impede kelimesinden türemiştir. (impede anlamı: engellemek) Cok karmasik bilimsel bilgi yerine basitce soylersek alternatif devrelerdeki direnctir.
HUM: uğultu, tıslama, vızıltı.
MANYETİK: Kısaca sesi yukseltilmek ve filtrelemek istenen telli enstrumanların cogunda bulunan ve titresimleri analog elektrik sinyallerine ceviren ses alıcısı.
kolay gelsin. _________________ For Those About To Rock, We Salute You
WormzGitar |
|
| Başa dön |
|
 |
expoint

|
Tarih: Cmt 28.01.2006 7:31 Mesaj konusu: Re: Desibel, Decibel, dB nedir? |
|
|
| Mahcem demiş ki: | Desibel, Decibel, dB Nedir?
Desibel
Örnek olarak, 1dB SPL'lik bir değişme ses yüksekliğinde insanın algılayabileceği en küçük aralığa denk gelirken 3dB SPL'lik bir değişme genel olarak algılanabilir. 6dB SPL'lik bir değişme bariz olarak farkedilir ve son olarak 10dB SPL'lik bir artış "iki katı daha yüksek" olarak algılanır. |
Burada bahsi geçen SPL nedir? |
|
| Başa dön |
|
 |
ilteris

|
Tarih: Pts 03.04.2006 23:49 Mesaj konusu: |
|
|
| Bir frekans civarını shelf etmek ne demektir? |
|
| Başa dön |
|
 |
kurzweil

|
Tarih: Çrş 12.04.2006 13:25 Mesaj konusu: |
|
|
Otomasyon (Automation): En çok Digidesing firmasının üretttiği Pro-Tools masalarında kullanılır.Eserin kayıt,dubbing,dinleme vs. bölümlerinde insan elinin parmaklarının yapamayacağı işlemlerde eşgüdüm sağlar.Yukardaki evrelerde (kayıt...) fader-knob değer yerdeğiştirmelerini eşsiz bir aynılık ve hassasiyetle yapar.Önceden automation scenerio kurulur. _________________ Emulating... Please Wait 77% Done |
|
| Başa dön |
|
 |
_KehaneTEmre_

|
Tarih: Sal 23.05.2006 1:50 Mesaj konusu: |
|
|
Chorus : Çıkan sesi , çok sesli yapan effecttir.Yani mesela gitarda bastığın notayı 3 gitarist aynı anda farklı çıkışlardan çalıyormuş gibi duyulur.
Delay : Sesin gecikerek duyulması.Örnegin ayarladıgın m/sn. ye göre sesin vurduktan atıyorum 1 sn sonra tekrar gelmesi & duyulması.
Reverb : Sesin yankılanmasıdır.
Noise Suppressor : Sesteki kirleri gizleyen şeydir.Gürültüyü azaltıcı gibi...
Picking : Pena vuruşudur.
Alternate Picking : Her seferinde bir aşşağı bir yukarı picking yaparak çalmak.
Tremolo Picking : Tele Alternate Picking yaparak aynı uzunluktaki tek bir notaya sürekli olarak vurmak , taramak.
Shred : Örneğin gitar solosu atarken her notaya hiç hammer on pull off yapmadan her seferinde pena ile vurarak çalmak.
Hammer On : Sol elinizle , picking yapmadan her hangi bir parmağınız ile [sol el ] teli çekip bırakarak telin salınmasını sağlamanız hamlesidir.
Pull Off : Sol eliniz ile , Picking yapmadan herhangi bir parmagınız ile tele ( biraz sertce ) bastıgınızda telin salınımı sağlamanız hamlesidir.
Tapping : Sağ elinizin isteğe göre herhangi bir parmağı veya isteğe göre pena köşesiyle veya herhangi bir araç ile Pull Off hamlesini yaparak telin salınımını sağlamanızdır.Bunu yapmanın amacı atıyorum bir anda 8 ses incelmenizi sağlamaktır ( Serçe parmağınız 16 perde ileriye açılmayacağı için sağ eliniz ile pull off yaparsınız). Ama henüz tapping hamlesi bitmiş sayılmaz.Aynı şekilde pull off yaptıgınız sağ el parmagınızı kaldırırken hammer on işlemini uygulamanız yani teli çekerek bırakmanız ve salınmasını sağlamanız.
Umarım çok karışık olmuyordur anlatmaya devam ediyorum
Sweep : Örnek vererek açıklamam gerekirse gitarda yukardan aşşağı indiğin pozisyonda tekrar yukarı çıkmak.
Aşşağıda yazdığım bir sweep örneği :
E||--------------E--G--B--G--E-----------------------||
B||-----------C------------------C--------------------||
G||--------G-----------------------G------------------||
D||-----E-----------------------------E----------------||
A||--C------------------------------------C-----------||
E||-----------------------------------------------------||
Örneğin bunu çalarken E||--------------E--G--B--G--E-----------------------|| poziyonunu hammer on pull off yaparak çalabilirsiniz.
Legato : Herhangi bir partisyonun bütününü hiç picking yapmadan sadece hammer on pull off kullanarak çalmanızdır.
Mute : Genelde üst 3 telde [ E-A-D ] picking yaparken sağ elinizin avuç içini köprüye dayayıp ufak bir kısmınında tellere dokunarak pickin yapmanızdır.
Fade Out : Sesin veya seslerin veya şarkının volume u belli bir hızda azalarak susması & bitmesidir.
Örn : Europe - Final Countdown şarkısının bitişi
Fade in : Sesin veya seslerin veya şarkının volume u belli bir hızda artarak başlamasıdır.
Örn : Opeth - To Bid You Farewell şarkısının girişi ...
veya :
Helloween - Perfect Gentleman şarkısının girişi ve 03:30 saniyesinden sonra tekrar fade in olması gibi
Bend : Tel e vurduktan sonra bastıgınız sol el parmağınız ile teli yukarıya doğru kaldırmanız sonucu telin geriliminin artması ve sesin sustain olurken incelmesi.
BendRelease : Bend yaptıktan sonra teli tekrar aşşağı doğru indirmeniz sonucu telin geriliminin azalması ve bununda sonucu olarak sesin kalınlaşarak bastıgınız perdede çıkması gereken notaya gelmesi.
Sustain Sesin devam etmesi , devam etme sürecidir...
Şimdilik aklıma gelen birkaç şey... _________________ Mozart - Piano Sonata No. 11 in A major by Emre Eguz
Kehanet Gitaristi |
|
| Başa dön |
|
 |
magaraci

|
Tarih: Çrş 11.10.2006 4:52 Mesaj konusu: |
|
|
| Unison: Enstrümanların aynı anda aynı sesleri beraber çalmalarına denir. genelde şarkı intro ve outrolarında karşılaşmak mümkündür. |
|
| Başa dön |
|
 |
Feritso

|
Tarih: Çrş 03.01.2007 5:10 Mesaj konusu: |
|
|
Slm Mahcem RME Fireface 800 ses kartım var. Tavsiye üzerine aldım özellikleri hakkında çok ayrıntılı birşey bilmiyorum fakat bu ses kartındaki wordclock olayı nasıl harici bir wordclock generator almama gerek varmı. Ve eğer ses kartı hakkında bildiğin diğer şeyler varsa önerilerin fln çok sevinirim. _________________ F&S |
|
| Başa dön |
|
 |
funnyasme

|
Tarih: Sal 14.08.2007 15:11 Mesaj konusu: |
|
|
hocam bence burası yeri değil.. _________________ Satılık Carl Martin Compressor
Satılık 0 Marshall Blues Breaker2
Satılık Behringer Thunderbird 15 wat Bass Combo Amfi |
|
| Başa dön |
|
 |
funnyasme

|
Tarih: Sal 14.08.2007 15:42 Mesaj konusu: |
|
|
ben BİT nedir onu sormak istiyorum.Yani bit değişince kayıt kalitesi neden ve nasıl değişir.Bilgilendirirseniz sevinirim.
ayrıca şunlara da cevap bulabilirsem çok sevinirim:
convulution
eliminator
filter
parametric equalizer
normalize
şimdiden teşekkür ediyorum. _________________ Satılık Carl Martin Compressor
|
| Başa dön |
|
 |
Me_ThuS "Müziktek" Mod

|
Tarih: Çrş 15.08.2007 13:40 Mesaj konusu: |
|
|
Bit binary sayı düzeninde 0 yada 1 e verilen addır. ikilik sayı düzeni yani. 1 bitte 2 tane seçenek vardır 0 yada 1, 2 bitte ise 4 tane 00,01,10 ve 11. Düzen bu şekilde ilerlemekte. Olayın ses kaydı ile ilgili olan kısmı şu kayıttaki bit formatı kayıdın amplitude unu yani dinamik aralığını belirler ses seviyesini yani. Bit sayısı arttıkça daha fazla dinamik alanı daha detaylı olarak örnekleyebilirsiniz bu sebepten de kayıt kalitesi artar.
Convolution bir matematiksel terim aslen anlatmak bilgim dahilinde olsada anlamanız için matematik okuyor olmanız gerek. Boşverin müzikteki kullanımı çeşitli plug inlerdeki hesaplamlar ki siz müzik yapıyorsunuz sanırım. Plug in yazıyorsanız zaten bunları öğrenirsiniz daha resmi kaynaklardan.
Filter filtre demektir işte belirttiğiniz şeyi geçiren veya geçirmeyen müzikte bu belirtilen şey frekanslar olur. Yüksek geçiren alçak durduran vs. diye ilerler forumda var sanırım bu konuda daha detaylı açıklama. Okuyunuz.
Parametric Eq: Kazanç miktarının yanında etkileyeceği frekansın ve curve un genişliğinin de seçilebildiği eq türüdür. Burda curve derken etki frekansına tek başına etki etmez eq lar onun çevresindeki belli bir alana artan düzende etki ederler. İşte onu kastediyorum çan yani.
Normalize mastering de yapılan bir işlemdir farklı koşullarda kaydedilmiş birden fazla şarkının eşit ses seviyesine getirilmesi işlemi.
Kolay gelsin. _________________ Mustafa-I\'m just a soul...
Satılık Joemeek Jm27 Condenser,Nady Rack Compressor\\Gate
http://www.turkrock.com/ftopic85191.html |
|
| Başa dön |
|
 |
funnyasme

|
Tarih: Çrş 15.08.2007 14:16 Mesaj konusu: |
|
|
çok teşekkür ediyorum bu bilgiler için.yalnız özüe dileyerek bir şey daha sormak istiyorum sorduklarım arasında eliminator de vardı.acaba atladınız mı yoksa bilginiz dahilinde değil mi?
tekrar teşekkürler.. _________________ Satılık Carl Martin Compressor
|
| Başa dön |
|
 |
Me_ThuS "Müziktek" Mod

|
Tarih: Prş 16.08.2007 12:47 Mesaj konusu: |
|
|
Bilgim dahilinde değil. _________________ Mustafa-I\'m just a soul...
Satılık Joemeek Jm27 Condenser,Nady Rack Compressor\\Gate
http://www.turkrock.com/ftopic85191.html |
|
| Başa dön |
|
 |
|