Ana sayfa Özel mesajlar Arama

turkrock.com ana sayfası Her konuda bilgi paylaşabileceğiniz forum sayfalarımız irc.turkrock.com sohbet sunucumuza girerek diger site üyeleriyle sohbet edebilirsiniz. Festival, konser, parti gibi çesitli etkinlikleri takip edebilir, etkinlik bildirebilirsiniz. Amatör grupların çalışmalarının mp3 formatında indirilebildiği bölüm
TurkRock.Com :: Başlığı Görüntüle - Gitar İzölasyonu
Resim albümüResim albümü  SSSSSS   AramaArama   GruplarGruplar   ProfilProfil   Giriş yapınGiriş yapın   LoginLogin 

Dikkat 
Bu foruma yazan her üye, forum kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılır. Bu kurallara uyulmadığı takdirde mesajlarınız silinebilir, taşınabilir ve siteden uzaklaştırılabilirsiniz.

Gitar İzölasyonu

Yeni Başlık Gönder   Cevap Gönder    TurkRock.Com Forum Ana Sayfası -> Müzik Enstrümanları
Önceki başlık :: Sonraki başlık  
Yazar Mesaj
CrazyLead

MesajTarih: Pts 11.08.2003 13:32    Mesaj konusu: Gitar İzölasyonu Alıntıyla Cevap Ver

Merhaba arkadaslar

Gitarımın dip gürültüsünü kesebilecegim izölasyon hakkında bilgisi olanlar beni bilgilendirsin..

Şimdiden teşekkürler...
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder E-mail'i gönder Kullanıcının web sitesini ziyaret et Yahoo Messenger
SwaLLoweD
"Müziktek" Mod

MesajTarih: Pts 11.08.2003 13:50    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

Dip gürültüsünün birinci sebebi topraklama sorunlarıdır...Evde düzgün bir topraklama olduğundan emin olmak gerekir...Toprak hattı ayrı değil, nötr'e sarılmış bir şekilde dağıtılmışsa, o bir işe yaramaz...bu durumda toprağa çakılacak uzun bir bakır çubukla topraklama sağlanmalıdır...

Aradaki tüm uzatma v.s. gibi kabloların da düzgün topraklama sağladığından emin olunmalı...Aynı faz'a bağlı olan diğer elektrikli aletlerin geri parazit yayıp yaymadığı kontrol edilmeli..Örneğin benim dairemde aynı faza bağlı olan, odadaki ışığı ayarlamakta kullandığım potansiyometre geriye parazit yayıyor...

Gitar amfi arası bağlantı kablolarındaki yalıtım da incelenmeli, yüksek elektrik çeken aletlerin yaından uzaklaştırılmalı...Benzer şekilde gitarın manyetikleri de monitör gibi elektomanyetik alanı kuvvetli olan cihazlara dönük olmamalı...Bütün bunlara rağmen dip gürültüsü kesilmiyorsa, gitarın içindeki manyetikler ve bunlardan çıkan kabloların bulunduğu bölmeleri alüminyum folyo ile kaplamak dışardan gelen parazitlere karşı yalıtım sağlayabilir.. Eğer bu da işe yaramadıysa, manyetiklerde sorun olabilir...Yenilenmeleri gerekebilir..

Ha ben olsam bunlarla uğraşır mıyım?..uğraşmam... Smile...Zaten hi-gain'li bir tonunuz varsa, buna göre düşünülmemiş tesisatlarda dip gürültüsü probleminiz olması doğaldır...Kayıt v.s. gibi işlerde bu dip gürültüsünü lehinize kullanacak teknikler geliştirebilirsiniz...

Bu konuda bilgim bu kadar...Daha detayları mahcem bilir...Ben zaten gain'li tonlarda gitarın ötmesini severim... Umarım bir yardımı dokunur...

En son SwaLLoweD tarafından Çrş 11.02.2004 16:54 tarihinde değiştirildi, toplamda 1 kere değiştirildi
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder E-mail'i gönder Kullanıcının web sitesini ziyaret et AIM Adresi Yahoo Messenger MSN Messenger
Jeff_Loomis
"Müziktek" Mod / Crossfire Gitaristi

MesajTarih: Pts 11.08.2003 15:17    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

Bence dip gürültüsünün en büyük nedeni gitarın pot devrelerinden, gitarın arka kısmındaki floyd-rose yaylarının arasında bulunan şase görevi gören kablonun olmaması veya kabloda temassızlık bulunması olabilir.Eğer bu kablo yoksa gitarda elektrik kaçağı da bulunur yarı yarıya gainde düşme ve dip gürültüsü yaşanır...
Bu kablo yoksa herhangi bi gitarcı ya da elektrikçiye gitarı götürüp lehimletmen gerekir
Satılık Ibanez RGT42, Seymour Duncan SH4 http://www.turkrock.com/post1478716.html#1478716

Crossfire - Sınıf 64 - Since Yesterday
Cem Saydam
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder E-mail'i gönder Kullanıcının web sitesini ziyaret et MSN Messenger
Jeff_Loomis

MesajTarih: Pts 11.08.2003 15:19    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

Bi de senden, gitar amfiye bağlıyken elini tellere değip gürültüde azalma olup olmadığını denemeni istiycem.Eğer öyleyse kesin şase problemi vardır...
Satılık Ibanez RGT42, Seymour Duncan SH4 http://www.turkrock.com/post1478716.html#1478716

Cem Saydam
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder E-mail'i gönder Kullanıcının web sitesini ziyaret et MSN Messenger
Jeff_Loomis

MesajTarih: Pts 11.08.2003 15:32    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

SwaLLoweD demiş ki:

Ha ben olsam bunlarla uğraşır mıyım?..uğraşmam... Smile...Zaten hi-gain'li bir tonunuz varsa, buna göre düşünülmemiş tesisatlarda dip gürültüsü probleminiz olması doğaldır...Kayıt v.s. gibi işlerde bu dip gürültüsünü lehinize kullanacak teknikler geliştirebilirsiniz...
...

Hi-gain herzaman dip gürültüsü demek değildir.Emg-81 aktif pickuplar diğerleri arasındaki en yüksek çıkış gücüne sahip olup -91db output noise'a sahiptir.Bu demek olur ki dünyanın en düşük dip gürültülü manyetiği dünyanın en yüksek çıkış gücünü verebilir.

Merak edenler için Emg-81'in özelikleri,
Resonant frequency(khz): 2,25
RMS output voltage: 1,25
Peak output voltage: 3,55
Output nosie(dBV): -91
Output impedance(Kohm): 10

Kıyaslama yapacak olursak çıkış gücü en yüksek DiMarzio pasif manyetik(x2n) 500 ml V çıkış verir.Emg-81 ise 1250 ml V.Emg aktif manyetikler ile araya hiç devre sokmadan gitarın çıkışına kulaklıp bağlayıp çalabilir, yine gitar çıkışına bir led veya ufak lamba takarak ışık verebilirsiniz....
Başa dön
maNgaDj

MesajTarih: Pts 11.08.2003 15:40    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

yanılmıyorsam anfilerdende kaynaklanan sorunlar oluyor.
yagsız spreylerle temizleme yapıldığında birazda olsun kalkıyor bu dip sesler
Jeff_Loomis

MesajTarih: Pts 11.08.2003 15:42    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

Emg aktifler devrelerinde doğru akım kullandığından şase derdiniz de olmaz.İstenmeyen hiçbir dip gürültüsü yaşanmadığı gibi inanılmaz bir sustaine de sahiptir.Feedback'e geçmeden sonsuza kadar sesi uzatabilirsiniz(iyi bir amfi ile!!! Evdeki ufak sistemlerde diğer manyetiklerle hiçbir farkı kalmaz)
Pasif manyetiklerde kullanılan metaller birer elektro mıknatıs olduğundan teli kendine doğru çekerek telin titreşimini gitgide azaltırlar.Bu da sınırlı sürede sustain almanıza neden olur.Bir de bu pasif manyetikleri yüksek çıkış verebilmesi için daha da güçlendirdiklerini düşünün.Teli daha fazla çekecek ve daha kısa süren bir soundunuz olacak.
Emg aktiflerde ise bu durum tam tersidir.Manyetik teli hiçbir zaman çekmediği için tel "0" noktasına hiçbir zaman ulaşmaz ve en ufak titreşimler bile size geri döner.İnanmayanlar boşta duran bir teli manyetiğine yaklaştırarak sonucu gözleyebilirler.Tel manyetiğe yapışacaktır.Kendi emg'mde denediğimde tele uygulanan en ufak bir kuvvet bile olmadı!!!

Cem Saydam
Başa dön
Mahcem

MesajTarih: Pts 11.08.2003 16:51    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

Gitarın jack çıkışına içeriden canlı uç ile şase ucu arasına 820pF ile 1.5nF arası değerde bir adet seramik kondansatör lehimletin, o vınıltıyı keser. Eğer gitarın yüksek frekanslarında aşırı bir zayıflama gözlemlerseniz (ki aslında ses çok daha tatlılaşıp dolgunlaşıyor benim zevkime göre ama siz bilirsiniz) kondansatör değerini küçültüp 820pF' a yaklaştırın, gerekirse 820'nin biraz daha altına inin, ama çok da fazla inmeyin aksi halde bir etkisi olmaz, zira kondansatörün kendi iç direnci ile birlikte oluşturduğu filtrenin merkez frekansı ses frekans aralığı dışına taşar. Benim tecrübeme göre yukarıdaki değerler rahat rahat işi görür.

Bunun yanısıra gitarda dip gürültüsüne sebep olan yığınla etken vardır ki bunların en önemlisi floresan lambalar, tüplü monitörler, TV alıcıları, cep telefonları, dimmer anahtarlar, hat üzerinde bulunan buzdolabı, çamaşır makinası, klima vs. AC elektrik motorlu cihazlardır.

Eğer gitar çaldığınız ortamda tavanda floresan lamba varsa bu özellikle single coil manyetikli gitarlarda felaket gürültüye sebep olur. Gitarı floresana paralel tuttuğunuzda gürültü artar, 90 derece tuttuğunuzda gürültü azalır, ya da tam tersi, faz durumuna göre.

Bunlara da dikkat ederseniz gürültüyü minimuma indirebilirsiniz.

Ancak sakın, ama SAKIN, amplinizin topraklamasını gürültüye sebep oluyor diye devre dışı bırakmayın, hayatınızla oynarsınız.
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder E-mail'i gönder Kullanıcının web sitesini ziyaret et
lostcodas

MesajTarih: Pts 18.08.2003 0:02    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

selam arkadaşlar

mahcem ben 820-1500 pf kondansatörü taktım gitara yine çalıyorum geçen studyoda denedim iyi dip gürültüsü inleme yada manyetiklerden gelen garip seslere rastlamadım ben 1000 lik taktım denemekte fayda var teşekkürle mahcem
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder E-mail'i gönder
CrazyLead

MesajTarih: Pts 18.08.2003 1:49    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

arkadaslar sanırım sorumu yanlış anladınız benim gitarımın dip gürültüsüyle sorunum yok sorum dış etkenlerin yarattıgı gürültüleri engelleyecek iç kaplamalar kablolar vs ile ilgili ha birde Jeff_Loomis
dedigini yaptım bir fark yok aslında dip gürültüsü cok az çıkışa kondansatör bağlamak benim gitarın tonunu cok etkiliyor. istemediğim kadar toklaşıyor ses boguk geliyor. aslında efektörde noise gate var (digitech rp6) ama ekran karşısında çalmak zorundayım 60 dan fazla parça kaydettim böyle dip gürültüsünden bıktım

Arkadaslar istediğim bakır plaka kablo vb seyleri nasıl kullanmam gerektiğini anlatmanız.
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder E-mail'i gönder Kullanıcının web sitesini ziyaret et Yahoo Messenger
Mahcem

MesajTarih: Çrş 20.08.2003 2:28    Mesaj konusu: Re: Gitar İzölasyonu Alıntıyla Cevap Ver

CrazyLead önce demiş ki:
Merhaba arkadaslar

Gitarımın dip gürültüsünü kesebilecegim izölasyon hakkında bilgisi olanlar beni bilgilendirsin..

Şimdiden teşekkürler...

CrazyLead sonra demiş ki:
arkadaslar sanırım sorumu yanlış anladınız benim gitarımın dip gürültüsüyle sorunum yok sorum dış etkenlerin yarattıgı gürültüleri engelleyecek iç kaplamalar kablolar vs ile ilgili...

Demek ki sorunu biz yanlış anlamamışız, sen yanlış anlatmışsın Smile

CRT ekranlar gitar manyetiklerinde sürekli gürültüye sebep olur, bu çok bilinen bir sorundur. Tek çözümü paraya kıyıp adam gibi bir -ya da grafik kartın müsaitse iki- 17" LCD ekran ile değiştireceksin, bu bir.

Ekipmanında ground-loop (şase halkalanması) denen olayın meydana gelmemesine dikkat edeceksin, bu iki. (Ground Loop, şase bağlantısının dönüp dolaşıp başladığı noktaya tekrar ulaşarak halka meydana getirmesi olayıdır. Anten görevi görür, deli gibi humlamaya yol açar. Şase bağlantısı tek hat üzerinde olmalıdır, dolayısı ile ekipmanının dış kutularının birbirine asla değmemeleri, şaseyi sadece 220V kablolarının şase ucundan almaları gerekir. Mesela 19" rack kullanıyorsan vidaların etrafında yalıtıcı kullanacaksın ki cihazlar vidaların üzerinden birbirine değip devre tamamlamayacak, vesaire.)

Mümkün olduğu her yerde balanslı kablo bağlantısı kullanacaksın bu üç. (Eğer ses kartının ve cihazlarının giriş çıkışları balanssız ise yapacak birşey yok. Mesela ucuz Soundblaster tipi ses kartlarının girişleri balanssızdır, gitar çıkışı balanssızdır, mikserlerin kanal girişleri balanslıdır ama insert çıkış/dönüşleri balanssızdır gibi filan. Bir taraf balanslı diğer taraf balanssız ise bağlantı balanssız olmak durumundadır. cihazların kullanma kılavuzlarına bak, orada neyin ne olduğu yazar.)

En büyük dip gürültüsü 220 hattından gelir, o yüzden cihazlarını kondansatör filtreli izölasyon trafosu üzerinden beslemen gerekir, dört.

Ayrıca kayıt yaptığın ortamda floresan, ışık kısıcı dimmer, klima, buzdolabı, televizyon gibi manyetik alan oluşturan cihazlar bulundurma, beş.

Aydınlatmayı düz akkor lamba ile yap, altı.

Cep telefonlarını ve telsiz telefonları kayıt ortamından uzak tut, yedi.

Swallowed ile Jeff'in anlattıklarını da dikkate al, sekiz.

Kolay gelsin, dokuz.

Geç oldu, ben yatıyorum, on.
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder E-mail'i gönder Kullanıcının web sitesini ziyaret et
skatheist
"Müziktek" Mod

MesajTarih: Cum 19.12.2003 15:04    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

Dışardan giren dip gürültüyü azaltmak için gitarın elektroniğinin bulunduğu oyuğu ekranlaman gerekir. Bunun için aliminyum bantlar veya iletken boya kullanıyorlar. Ayriyetten manyetik kablolarınıda ekranlıyabilirsin aliminyum folyo ile, en önemlisi electronic cavity kapağına iletken film çekiceksin ( yine aliminyum Smile ) Ozaman baya bi azalır dip gürültü problemin. Bide manyetik kablolarının boylarını gitarın içinde kısa tutucaksın, yazıktır diyip uzun bırakma Razz
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder
hot_lick

MesajTarih: Prş 01.01.2004 22:52    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

plakalar yerıne yalıkan boyada kullana bılırsın.manyetıklerın sınglecoıl se dıp gurultusu normaldır.
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder MSN Messenger
skatheist
"Müziktek" Mod

MesajTarih: Cum 02.01.2004 9:16    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

Hot_lick Kardeşim, yalıtkan boya ile neyi kastedtin anlamadım. Çoğu boya yalıtkandır zaten Smile Orası için özel iletken boyalar var ekranlama yapması için senin anlatmaya çalıştığın başka bişeymi çözemedim?
Başa dön
hot_lick

MesajTarih: Cmt 03.01.2004 21:02    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

coğu boya yaltkandır ok de gıdıpde duvar boyası kullanımıcaksın heralde.alımınyum folyo yerıne kullanabılecegın boya
Başa dön
Mahcem

MesajTarih: Cmt 03.01.2004 21:32    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

hot_lick demiş ki:
coğu boya yaltkandır ok de gıdıpde duvar boyası kullanımıcaksın heralde.alımınyum folyo yerıne kullanabılecegın boya

Ukalalık yapıp insan tersleyene kadar ne yazdığınızı önce bir dikkatle okuyun: O bahsettiğinize İletken Boya denir, yalıtkan değil.

Aluminyum folyo da iletkendir, yalıtkan değil. Olur ha kazara çıplak canlı elektrik kablosu filan tutmanız gerekirse sakın yalıtkan diye elinize aluminyum folyo sarıp tutmaya kalkmayın, bu forumu dünya gözüyle son okuyuşunuz olur.

İletken: Elektrik akımını iletme özelliği olan madde.

Yalıtkan: Elektrik akımını iletme özelliği olmayan madde.

Manyetik etkileşimleri yalıtmak için mıknatıslanma özelliği olmayan metalden yapılmış iletken levha kullanılır: aluminyum, bakır, altın, gümüş gibi. Yalıtkan boyaların elektrik akımı iletme özelliği olmadığı için manyetik alan etkileşimlerinde ekranlama yapabilme özellikleri yoktur. Manyetik dalgalar yalıtkan maddeyi deler geçer, oysa iletken maddelerde takılıp kalırlar.

Arkadaşın bahsettiği boya şu:

Silver Conductive Paint:

Başa dön
hot_lick

MesajTarih: Cmt 03.01.2004 21:59    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

ok nasıl dıyosan oyle olsun
Başa dön
skatheist
"Müziktek" Mod

MesajTarih: Pzr 04.01.2004 3:57    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

Teşekkürler ederim mahcem benim anlatamadığımı anlattığın için
Başa dön
Slaytanic

MesajTarih: Çrş 11.02.2004 15:11    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

selam ya Jeff_Loomis bahsetmiş biraz tam anlayamadım elimi tellere koyunca dip gürültü hemen hemen bitiyo ama kaldırınca rezillik:) acaba tam olarak anlatırmısınız şu kablo olayını nasıl yaparım teşekkürler
Başa dön
skatheist
"Müziktek" Mod

MesajTarih: Çrş 11.02.2004 21:31    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

Gitarının jack girişi amatör birinin elinden tamir görmüşse canlı uş ile şaseyi yanlış bağlamış olabilirler. Ters bağlandığında bu sorun ortaya çıkıyor. Jack ini kontrol et meni öneriyorum. Bahsedilen kabloda gitarın arkasında bridge bağlı yayları tutan parçaya lehimlenmiş bir kablodur ondan şüpheleniyorsan
Başa dön
Mesajları göster:   
Yeni Başlık Gönder   Cevap Gönder    TurkRock.Com Forum Ana Sayfası -> Müzik Enstrümanları Tüm saatler GMT + 3 Saat
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)

Forum Seçin:
Bu forumda yeni konular açamazsınız
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız