| Önceki başlık :: Sonraki başlık |
| Yazar |
Mesaj |
abigor

|
Tarih: Çrş 03.09.2003 18:03 Mesaj konusu: Penasız çalmak |
|
|
Merhaba, ben 4 senedir metal ve rock dınlıyorum.gecen sene elektro çalmaya başladım.oldukça ilerledim.fakat bir özürüm var penasız çalarken adeta döktürüyorum.arkadaslarım cok şaşırıyo.gerçekten bu kadar kısa sürede cok iyi çaldıgımı söylüyolar.hıc bı kursa gıtmedım arkadaşlarımın yardımıyla oldu hepsi.fakat penayı elime aldığım zaman hiç birşey çalamıyorum.gerçekten berbat.sizce ne yapmalıyım.gercekten kasıp penayla calmaya mı calışmalıyım yoksa bu iş penasız da olur mu.herkez farklı birsey soyluyor.abilerimin ablalarımın tavsıyelerını beklıyorum1  |
|
| Başa dön |
|
 |
|
|
 |
Mahcem

Kayıt: Apr 15, 2003 Mesajlar: 2170 Nerden: Glasgow, İskoçya
|
Tarih: Çrş 03.09.2003 18:30 Mesaj konusu: |
|
|
Yooo... Ona neden özür dediğini anlamadım. "Penasız gitar çalınmaz" diye birşey yok. Çaldığın stile bağlı, hatta kendine göre bir stil oluşturabiliyorsan ne mutlu sana.
Jazz gitarın babalarından, oktav solo tarzının mucidi efsanevi Wes Montgomery sadece baş parmağını kullanırmış (işaret parmağı değil, dikkatinizi çekerim). Bir dinleyin adamın kayıtlarını ne demek istediğimi anlarsınız.
Mark Knopfler sadece ilk üç parmağını kullanarak klasikleşmiş rock gitarcıları arasında yerini almıştır zamanında. Ayrıca adam gibi nota okumayı da meşhur olduktan sonra mecburen öğrenmiş. Zira ilk Dire Straits albümünün ardından bir anda Gitar Tanrıları kulübüne ön kapıdan dalınca misafir sanatçı olarak oraya buraya davet edilir olmuş. Tabii müzik okuyamadığı için ilk başlarda oldukça utanmış, dolayısı ile ite basa gidip baştan müzik teorisi okumuş (bir TV röportajında kendi ağzından duydum).
Ama doğru teknikler kullanmazsan belli bir noktadan öteye gidebilmen bayağı zorlaşabilir, zira mesela bir gama çaldığın pozisyona göre doğru parmakla başlamazsan bir yerde bütün parmakların birbirine girer, ya da sıradaki nota çok açığa düşer yetişemezsin gibi sorunlarla uğraşırsın filan. O kadar teknik metod kitap vesaire de onun için yazılmış zaten.
Ben, "eğer çalımından memnunsan fazla kafanı takma" derim. Ama eminim Domokun'un bu konuda daha faydalı tavsiyeleri olacaktır sana, zira onun başından da aynı olaylar geçmiş zamanında
Bu arada, TürkRock Müziktek forumuna da hoşgeldin. İlk mesajını buraya bir başlık açarak atmış olman senin adına beni çok sevindirdi. |
|
| Başa dön |
|
 |
abigor

|
Tarih: Prş 04.09.2003 16:49 Mesaj konusu: |
|
|
Gerçekten çok teşekkür ederim.Bu konuda bilgili bir kişiden bunları duymak beni rahatlattı.  |
|
| Başa dön |
|
 |
domokun Doruk Somunkıran

|
Tarih: Cum 05.09.2003 3:06 Mesaj konusu: |
|
|
| Mahcem demiş ki: | Ben, "eğer çalımından memnunsan fazla kafanı takma" derim. Ama eminim Domokun'un bu konuda daha faydalı tavsiyeleri olacaktır sana, zira onun başından da aynı olaylar geçmiş zamanında
|
Nerden de hatırladın Mahcem?
Ben yıllarca penasız çaldım (rock çalıyordum o dönemde). Sağ elimin işaret parmağının tırnağını uzatmayı başarabilseydim belki de hiçbir zaman penaya geçmezdim. Fakat (hep şanslıyımdır) o tırnağımda bir tuhaflık olduğu için uzatamadım bır türlü. Uzun tırnak olmayınca teli cekişimde istediğim atağı yakalayamadım. Dolayısıyla penaya geçtim mecburen. Gitari yeniden öğreniyormuş gibi oldum ve hem yavaşladım, hem artikülasyonum bozuldu. Kısa bir süre içinde de bir duvara geldim dayandım, canımı acıtacak kadar çalıştığım halde bir milim daha öteye götüremedim tekniğimi.
Sonunda insan vücudunun mekanizmasına cok iyi aklı eren bir hocam oldu ve "elin kendisiyle mücadele ediyor gibi" dedi. Bana bambaşka bir pena tekniği öğretti. Gitarı üçüncü kez öğrenmeye başladım, ama bu kez doğru yöntemle başladığım için kısa bir süre sonra tüm engelleri aştım.
Özetle: abigor, bir gün sen de bir duvara gelir dayanırsan kendini sakın zorlama. |
|
| Başa dön |
|
 |
yingyang

|
Tarih: Cum 05.09.2003 3:29 Mesaj konusu: |
|
|
ögrettigi alternate picking miydi bende kendimce bi sag el teknigi geliştirmiştim halbuki yalnışmış sora banada bi yol gösterici bak dogrusu budur dedi baktım gercekten daha mantıklı ama zor yapamıyorum ,eski teknigimle caldıgım hiç birşeyi böyle çalamıyorum neyse çalıştım biras yapar oldum bu sefer eski teknigi unuttugumu farkettim neyse gerekmiyo dedim ve devam ettim _________________ bir yaşam biçimidir "panik" |
|
| Başa dön |
|
 |
domokun Doruk Somunkıran

|
Tarih: Cum 05.09.2003 3:37 Mesaj konusu: |
|
|
Evet, hem de çok katı bir alternate picking idi (sweep picking'in daha avantajlı olduğu durumlarda bile örneğin), ama tutuşumu falan da değiştirdi.
Uykun kaçtı galiba yin?
Bu arada, forumun saati yanlış. "Tüm saatler GMT + 10" Japonya mı burası bea! |
|
| Başa dön |
|
 |
yingyang

|
Tarih: Cum 05.09.2003 3:58 Mesaj konusu: |
|
|
=)) bu aralar böyle _________________ bir yaşam biçimidir "panik" |
|
| Başa dön |
|
 |
Atalay

Kayıt: Aug 12, 2003 Mesajlar: 4147 Nerden: http://www.marsyapim.com/ myspace.com/atalayant
|
Tarih: Cum 05.09.2003 18:20 Mesaj konusu: |
|
|
Yanlis tarz gitar calmak diye bisey olsa en basta babalardan Mart Friedman'i yollardik evine. O ne bilek tutusu yaw. Diyenler demis pena ve parmak ile calim knusundaki arti ve eksileri, ben sadece bir mesaj daha nereye atsam diye araniyordum.  _________________ <div><a>http://www.marsyapim.com/ www.myspace.com/atalayant</a></div> |
|
| Başa dön |
|
 |
lostcodas

|
Tarih: Cum 05.09.2003 18:25 Mesaj konusu: |
|
|
| selam abigor bence albert collins ve king albert ı bir dinle onlarda pena mena blmezler hatta nota mota bildiklerinide pek sanmıyorum ama içlerindeki notalar parmaklardan insanların ruhuna giriyor hatta king albert sağ gitarı ters çevirip sol olarak ama tiz telleri üst konumda çalıyor hala nasıl aşağı bend çektiğini merak ediyorum bana çok ters geliyor bence nasıl özgür hissdiyorsan kendini öyle çal hoşçakal |
|
| Başa dön |
|
 |
majestik

|
Tarih: Pts 31.01.2005 18:36 Mesaj konusu: |
|
|
ya pena ile çalmak bişey fark etmez ama penayla arpej atmak kabiliyet ister ama çalan her şekilde çalar _________________ <div>chuck never die
</div>
http://groundzero.dinozoruz.com |
|
| Başa dön |
|
 |
SwaLLoweD "Müziktek" Mod

|
Tarih: Sal 01.02.2005 1:04 Mesaj konusu: |
|
|
Anlamadım, penayla arpej atmak el alıştıktan sonra gayet kolaydır, penayla aynı anda 2 veya 3 ses gerektiren arpej atmak biraz zor olsa gerek sadece ..
Şaka bir yana, 1,5 yıl öncesinin konusuna böylesine yüzeysel değinmek de nerden geldi ki aklınıza?..
Hayır varsa kapsamlı bir diyeceğiniz, duyalım. Bu çok kapalı olmuş...  _________________ "Gerçekte Umut Olmaz" - FeedBACK (www.feedback.gen.tr) |
|
| Başa dön |
|
 |
CoolDoG

|
Tarih: Sal 01.02.2005 12:50 Mesaj konusu: |
|
|
| sanırım parmakla calmanın tek sorunu,tellerin net ses vermemesi ya da tellere cok baskı gerektirmesi,yoksa cok gucsuz(tinny) bir ses alıyorsunuz. |
|
| Başa dön |
|
 |
roni

Kayıt: Feb 27, 2004 Mesajlar: 215 Nerden: geldiğim yerden.
|
Tarih: Sal 01.02.2005 16:10 Mesaj konusu: |
|
|
"çok büyük hata yapıyorsun abigor hiç penasız çalınır mı" dersem saçma olur.bu soru neye benziyor biliyormusun.yogurdu nasıl yemeliyim acaba? _________________ kişisel sayfam ve parçalarım için:http://www.herkesdinlesin.com/roniaran |
|
| Başa dön |
|
 |
BLUES01 Kullanıcı siteden atılmış

Kayıt: May 25, 2004 Mesajlar: 1001 Nerden: Uzun İnce Bir yoldan!!
|
Tarih: Sal 01.02.2005 17:10 Mesaj konusu: |
|
|
Penasız çalmakta hiçbir sakınca yok,zira country müzik türünde penasız sağ el tekniği kullanılır genelde.. _________________ www.yavuzcetin.com >Bul Beni.. |
|
| Başa dön |
|
 |
Jeff_Loomis "Müziktek" Mod / Crossfire Gitaristi

|
Tarih: Sal 01.02.2005 21:36 Mesaj konusu: |
|
|
Penayı baş ve işaret parmağınızla tutup, geriye kalan 3 parmağınızla gayet rahat arpej çalabilirsiniz. Pena ile basları parmaklarınız ile de ince telleri çalarsınız. Fakat serçe parmağınızı arpej için biraz eğitmeniz gerekebilir... _________________ Satılık Ibanez RGT42, Seymour Duncan SH4 http://www.turkrock.com/post1478716.html#1478716
Crossfire - Sınıf 64 - Since Yesterday
Cem Saydam |
|
| Başa dön |
|
 |
DrB

Kayıt: Feb 03, 2004 Mesajlar: 1546 Nerden: Sehr-i Dersaadet
|
Tarih: Çrş 02.02.2005 2:32 Mesaj konusu: |
|
|
| Jeff_Loomis demiş ki: | | Penayı baş ve işaret parmağınızla tutup, geriye kalan 3 parmağınızla gayet rahat arpej çalabilirsiniz. Pena ile basları parmaklarınız ile de ince telleri çalarsınız. Fakat serçe parmağınızı arpej için biraz eğitmeniz gerekebilir... |
Genç Jedi,
Süratin sırlarını ulu orta açıklamayınız!
B  |
|
| Başa dön |
|
 |
DaveMustaine_64 "MüzikTek" mod / Magick Gitaristi

Kayıt: Dec 24, 2003 Mesajlar: 4249 Nerden: Sınıf 64 / Ankara
|
|
| Başa dön |
|
 |
Ceeez

|
Tarih: Prş 03.02.2005 6:20 Mesaj konusu: |
|
|
[quote="Mahcem"]
Jazz gitarın babalarından, oktav solo tarzının mucidi efsanevi Wes Montgomery sadece baş parmağını kullanırmış (işaret parmağı değil, dikkatinizi çekerim). Bir dinleyin adamın kayıtlarını ne demek istediğimi anlarsınız.
quote]
Başlığı gördüğümde sana bununla ilgili bişiyler yazarım diye düşünmüştüm..
Daha önünde upuzuuuun yıllar var. Kendi stilin olacak merak etme.. |
|
| Başa dön |
|
 |
Ceeez

|
Tarih: Prş 03.02.2005 6:23 Mesaj konusu: |
|
|
Aldığım bi duyum da şöyle, bu ne kadar doğru bilmiyorum ama,
Wes abi ancak gece gitar çalabiliyormuş gündüz çalıştığı için, akşam da hanımı uyandırmamak için sessiz sessiz, baş barnağıyla çalarmış gitarı.. Sadece oktavı değil normal notaları da baş parmağıyla çalar Wes abi.. George Benson' da öyle..
Direk izledim ordan biliyorum  _________________ düzeliyorum hızla.. |
|
| Başa dön |
|
 |
Dream_Gypsy

|
Tarih: Cum 04.02.2005 0:29 Mesaj konusu: |
|
|
| ayrıca bir de başparmağa takılan penalar var, kullanışlı görünüyorlar, arpej için öyle bir pena da kullanılabilir. |
|
| Başa dön |
|
 |
|