Ana sayfa Özel mesajlar Arama

turkrock.com ana sayfası Her konuda bilgi paylaşabileceğiniz forum sayfalarımız irc.turkrock.com sohbet sunucumuza girerek diger site üyeleriyle sohbet edebilirsiniz. Festival, konser, parti gibi çesitli etkinlikleri takip edebilir, etkinlik bildirebilirsiniz. Amatör grupların çalışmalarının mp3 formatında indirilebildiği bölüm
TurkRock.Com :: Başlığı Görüntüle - Felsefenin Müziğe Etkisi
Resim albümüResim albümü  SSSSSS   AramaArama   GruplarGruplar   ProfilProfil   Giriş yapınGiriş yapın   LoginLogin 

Dikkat 
Bu foruma yazan her üye, forum kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılır. Bu kurallara uyulmadığı takdirde mesajlarınız silinebilir, taşınabilir ve siteden uzaklaştırılabilirsiniz.

Felsefenin Müziğe Etkisi
Sayfa Önceki  1, 2, 3  Sonraki

Yeni Başlık Gönder   Cevap Gönder    TurkRock.Com Forum Ana Sayfası -> Bilim ve Felsefe
Önceki başlık :: Sonraki başlık  
Yazar Mesaj
tretorian

MesajTarih: Cmt 13.11.2004 13:14    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

arabesk acaba felsefenin hangi dalından etkilenmiş? çok merak ediyom şahsen
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder MSN Messenger
TRaCeY_CHaRLoTTe

MesajTarih: Cum 19.11.2004 23:07    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

felsefenin müzikten çok sözle ilgisi var desek daha doğru olacak sanırım. tabi her müzikte değil çünkü günümüzde çeksene elini diye şarkı yapan da var yani mantıksız, sadece kafiyesi olan sözler. tabi bunun da felsefeyle pek alakası yok. ama bir mor ve ötesi şarkısının altında yatan anlamları, filozofum diye geçinen kişilerde bulamazsınız. bunda biraz da mor ve ötesinin solisti harun tekin'in felsefe okumuş olmasının da payı var tabi. felsefe okuyan insan müzik yapar ama her müzik yapan felsefe yapamaz. . .
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder
Appassionata
Kullanıcı siteden atılmış

MesajTarih: Prş 25.11.2004 20:22    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

Bana kalırsa felsefe müzikten etkilenir. Özellikle klasik müzikte bu etkiyi çok görüyoruz. Nietzsche'nin Wagner'den etkilenmesi, 20.yy filozoflarından T.W. Adorno'nun, müzikoloji eğitimi görmesi ve bu dalda makaleler yazmasınıda dahil edebilir. Günümüz popüler müzikleri ise daha çok tüketim endüstrisine etkisi yönüyle değerlendirilir.
...
Şöyle bir söz vardır çok severim. "Bach müziğin matematikçisi, Mozart şairi ve Beethoven'da filozofudur"
...
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder MSN Messenger
nbvma5

MesajTarih: Prş 02.12.2004 14:21    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

ARkadaşlar sanat zaten felsefeden etkilenerek yeni biçimlere girer. Yani sanat ve felsefe içiçedir.
Picasso 'guernica' adlı tablosunu yaparken ispanya bombalanıyordu ve bundan çok etkilenerek bu tabloyu oluşturdu. Bir alman generali gelip de bu tabloyu siz mi yaptınız die sorduğunda 'hayır bunu siz yaptınız die cevap verdi'. Burada sanat nasıl felsefelerden ve dönemlerden etkileniyorsa mutlaka müzikte etkilenecektir. Mesela punk muziğin çıkışı anarşist düşünce temellerine dayanır. 1 akor yanına bi tane daha sonra bir tane daha işte bir oluşum kuruldu. Gitar vuruşları hızlı, müzik hızlı agresif. Yani yapısında bir setlik var bu da o düşüncenin sonucu. Rock külütürü önceden bir isyan havası taşırken bugünlerde ve 80lerden sonra sex, drugs, rock'n roll a dönüşmüştür. (tabiki gerçeği bu olmamalıydı). Her müzik bir yaşam biçimini ifade eder. her yaşam biçimiin de bir felsefesi vardır. Teşekkürler.
AnGeLoFwOrDs

MesajTarih: Cmt 04.12.2004 21:58    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

kargonun yalnızlık mevsımı albumu bu konuda bazı seylerı acıklayabılır sanırım
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder E-mail'i gönder MSN Messenger
medusa666

MesajTarih: Sal 07.12.2004 4:16    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

selamlar...9 senedir müzik yapıyorum..4 senedir felsefede okuyorum..inanın bana etkisi yadsınamaz derecede oluyor Smile sadece müzikal olarak değil yaşantısal olarakta felsefeyi içselleştirip yaşantınız ile bir bağ kurabilirseniz her konuda etki ediyor..
güzel bir şey felsefe Smile ama sabır ister.. Smile
bütün müzisyen arkadaşlara tavsiyemdir..mesela bir platon, bir sokrat ,bir aristo, bi descartes ve daha niceleri... bunlar mutlaka okunmalı diye düşünüyorum.. Smile
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder E-mail'i gönder
MaxtraDamuS

MesajTarih: Çrş 08.12.2004 17:50    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

AnGeLoFwOrDs demiş ki:
kargonun yalnızlık mevsımı albumu bu konuda bazı seylerı acıklayabılır sanırım

katılıyorum..bence de o albümdeki sözler güzel ve oldukça düşündürücüydü..
Bende burda Radiohead'in kid a ve amnesiac albümlerini diyeceğim..Bana göre radiohead felsefeyle yuğrurmuş, bişeylerin farkında olan bir grup..
medusa666

MesajTarih: Çrş 08.12.2004 19:51    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

"burda Radiohead'in kid a ve amnesiac albümlerini diyeceğim..Bana göre radiohead felsefeyle yuğrurmuş, bişeylerin farkında olan bir grup.."

bizim klavyecide öyle diyor Smile
ama gerçekten sağlamlar..felsefesini bilmem Smile
Başa dön
MaxtraDamuS

MesajTarih: Prş 09.12.2004 0:57    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

sizi klavyeci olayı bitirmiş abi Smile
çoğu adam sevmez radiohead'i ama ben bişiler bulabiliyorum ya çok kurcalıyorum ya da var yani ne biliyim işte Smile

http://www.greenplastic.com/coldstorage/philosophy/index.php

burda bişiler yazıo Wink
medusa666

MesajTarih: Prş 09.12.2004 2:41    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

hımm... ilginç Smile link için saol Smile dur ben bunu bizim klavyeciye götüreyim..2 felsefeci kafa kafaya verip tartışalım Smile
Başa dön
Rockman1

MesajTarih: Pts 20.12.2004 5:17    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

tretorian demiş ki:
arabesk acaba felsefenin hangi dalından etkilenmiş? çok merak ediyom şahsen

Arabeskin arkasındaki felsefeyi onun en uzağında ve en zıt kutbunda yer alan felsefeyle birlikte açıklarsak daha net anlaşılır sanırım:

Arabeskin etkilendiği felsefe özetle Kadercilik'dir Arabesk "Kaderimiz neyse o olur biz bişey yapamayız" deyip, başına bişey gelincede vah vaah.. deyip inleyen bir zihniyetin ürünüdür

Bunun tam anlamıyla zıttı olan Felsefe ise: HEAVY METAL Felsefesidir
Dünyadaki tüm kötülüklere karşı isyan eden
Tüm karanlık güçlere ve zorbalıklara ayna tutup işte siz busunuz diyebilecek cesaret ve yurekliliği gosteren
Zorluklara karşı asla teslim olmayan
Haykıran,coşan,durmayan ve seller gibi kükreyip yıldırım olup yağan, Tufanlar estiren zihniyettir
Işte Bu Felsefenin en buyuk ve en Kesin olan sonucuda HEAVY METAL'dir !!

Başka bir deyişle Arabesk " Tutun kollarımdan düşerim şimdi" der
Heavy Metal ise "Yırtarım Dağları Enginlere sığmam Taşarım" der !!
işte aradaki en buyuk fark da burdadır!

Bu güzel ve anlamlı soruna cevap verebilmiş oldum umarım. selam ve sevgilerimle..
The_X_Factor

MesajTarih: Pts 20.12.2004 18:12    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

İlişki içinde oldugunu düsünüyorum.Ben hiç felsefe meraklısı bir insanın popüler müzik dinledigini görmedim!!Ayrıca müziklerin de bir felsefe tasıdıgını düsünüyorum.Metal ve rock dinleyen insanın kişisel özgürlügüne deger verdigini,toplumun empoze ettigi kimligi sorguladıgı bir gercek..v.s...
Başa dön
HornyDevil

MesajTarih: Pzr 26.12.2004 0:11    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

Birbirinden ayrı sekilde düşünülemezler sanırım..
J_CaesaR

MesajTarih: Prş 13.01.2005 4:15    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

Bence Bu Bölümdeki en güzel başlık. ama güzel birşeyler yazılmamış.
Bu tür başlıkları paso okuyorum. kim ne yazmış diye. boş kelam edeceğine bilen birilerini dinlemek daha zevkli oluyor.
nbvma5

MesajTarih: Çrş 19.01.2005 18:37    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

Rockman1 yazdıklarına katılıyorum. Ancak heavy metal de endüstrileşmeden nasibini aldı. Ama bu onun ruhunu eskitmez dostum.
Benim hayatımı iki döneme ayıran bir gruptan söz edicem: Pink Floyd. Yıllardır müzik yapmış, durmadan eleştirmiş, beyaz saraydan, takım elbiseli züppelere kadar herşeyi eleştirmiş, müziğiyle çığır açmış bir grup. Felsefe dersen de grubun temelidir zaten. Müziği de zaten müzik yapan budur. Ne için çaldığını ne için yazdığını bilmen gerekir. Bugünkü soytarı nesil gibi boşa bağırmak, boşa çalmak çok anlamsız geliyor.
Radiohead dinleyen arkadaşlara önerim: bol bol Pink Floyd dinleyin. Boşa bağırmaktan kaçının. Smile
nbvma5

MesajTarih: Çrş 19.01.2005 18:39    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

Ve Rock'n Roll dan uzaklaşmayın......
HAILandKILL

MesajTarih: Sal 01.02.2005 15:04    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

emrevatans demiş ki:
etkisi ne demek ya..zaten içiçe hepsi.anlayın artık ya..felsefeden anlamayan malaklar felsefe konuşuyor...
Senin konuşmaya hiç hakkın yok böyle bir cümleyle.
ilk önce başlığa tekrar bir bakalım.bu başlığı açan kişi şu anda istanbul üniversitesinde psikoloji okumakta ve dağarcığıyla eminim ki senden çok daha fazla şey biliyor.
'Sanatçının savunduğu dünya görüşünün,felsefenin müziğe etkileri.Dahada açarsak felsefi görüş müziği meta olarak kullanması doğru mudur?'başlıktan da zaten anlaşıldığı gibi (arkadaşımız zaten etkisi olduğunu söylüyor)felsefenin müziğe etkisi tabii ki vardır fakat asıl tartışma başlığın ikinci cümlesinde geçiyor.olay şu ki misal:marksist görüşlü bir kimsenin yaptığı müzikle,milliyetçi düşünen,dini inançları yüksek bir kişinin yaptığı müzik mi sanattır.burada müziği yapan kişiler gerçekten estetik bir kaygıyla (sanat kaygısı) mı müzik yapıyor ki o zaman sanat yapmış olur o kişi.Yani kişi belirli kitleleri kendine çekmek,birşeyler aşılamak için müzik yapıyor olabilir gerçeği de vardır.O sanatçı,icra ettiğiyle sanatçı olabilir mi?bütün sorun burada işte.
estetik kaygı (sanat kaygısı) mı kişsel çıkarları ve kaygıları mı?
HornyDevil

MesajTarih: Cmt 05.02.2005 22:51    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

İnsanlar zaten kendilerine göre güzeli bulamazlarsa dinlemezler..
nbvma5

MesajTarih: Pzr 06.02.2005 4:04    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

Arkadaşlar bunu daha önce de yazdım bir başlıkta gene yazıcam üşenmeden. Müzik neden yapılır?
a) para kazanmak için b) kendini, duygularını, fikirlerini bir şekilde ifade etmek için
Bir soru daha Rock neden yapılır?
a) para kazanmak için ( bugünün şartlarında böle ii bi sektör, yanlış anlamayın. İİ müzik yapmak, anlatmak ve karşılığında ödül olarak para kazanmak var, ayrıca para kazanmak için hatta çok para kazanmak için birkaç saçmalamayla rock adı altında müzik yapmak var, yanlış anlaşılmayım)
b) kendini ifade etmek, bağırmak, çağırmak, eleştirmek çekinmeden, kızdığına küfretmek, gerektiğinde de kusabilmek için.....
Müzik dinlerken ve ya site nin adı Turkrock, rock dinlerken kriterlerimizi belirlememiz lazım. Seçimlerimiz bizim sonuçlarımızdır........
Redrock

MesajTarih: Çrş 23.03.2005 20:26    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

Appassionata demiş ki:
Bana kalırsa felsefe müzikten etkilenir. Özellikle klasik müzikte bu etkiyi çok görüyoruz. Nietzsche'nin Wagner'den etkilenmesi, ...

Wagnerin de bir nazi patisi üyesi olması.....
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder
Mesajları göster:   
Yeni Başlık Gönder   Cevap Gönder    TurkRock.Com Forum Ana Sayfası -> Bilim ve Felsefe Tüm saatler GMT + 3 Saat
Sayfa Önceki  1, 2, 3  Sonraki
2. sayfa (Toplam 3 sayfa)

Forum Seçin:
Bu forumda yeni konular açamazsınız
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız