Ana sayfa Özel mesajlar Arama

turkrock.com ana sayfası Her konuda bilgi paylaşabileceğiniz forum sayfalarımız irc.turkrock.com sohbet sunucumuza girerek diger site üyeleriyle sohbet edebilirsiniz. Festival, konser, parti gibi çesitli etkinlikleri takip edebilir, etkinlik bildirebilirsiniz. Amatör grupların çalışmalarının mp3 formatında indirilebildiği bölüm
TurkRock.Com :: Başlığı Görüntüle - Acemiye Gitar ve Müzik Dersleri: Müzik Grameri
Resim albümüResim albümü  SSSSSS   AramaArama   GruplarGruplar   ProfilProfil   Giriş yapınGiriş yapın   LoginLogin 

Dikkat 
Bu foruma yazan her üye, forum kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılır. Bu kurallara uyulmadığı takdirde mesajlarınız silinebilir, taşınabilir ve siteden uzaklaştırılabilirsiniz.

Acemiye Gitar ve Müzik Dersleri: Müzik Grameri
Sayfa Önceki  1, 2, 3, 4 ... 19, 20, 21  Sonraki

Yeni Başlık Gönder   Cevap Gönder    TurkRock.Com Forum Ana Sayfası -> Müzik İşi
Önceki başlık :: Sonraki başlık  
Yazar Mesaj
domokun
Doruk Somunkıran

MesajTarih: Çrş 26.11.2003 10:46    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

Cevaplara devam edeyim. Aslinda benim en cok ilgimi ceken sey burada tamperaman (temperament) meselesi, fakat oyle cetrefil bir konu ki girersem cok uzayacak. Bir gun ayrintili yazmak istiyorum bu konuda. O yuzden simdilik calis teknigiyle ilgili sorularina deginiyorum.

4) Piyano, klavsen ve org gibi klavyeli aletlerin oktav genisligi cok fazla oldugu icin bu enstrumanlarin notalari tek bir porteye sigmiyor ve bahsettigin gibi iki porteye yaziliyor. Yani o gordugun iki porte iki ayri enstrumana degil, tek bir enstrumana (bu durumda kilise orguna) ait. Notalarin ustune cizilen yay isaretine legato deniyor ve notalari birbirine kaynastirarak calacagin anlamina geliyor. Yani tat-tat-tat-tat degil de taralaralaa gibi. Notanin altina veya ustune cizgi cekilmesi de o notanin gosterilen degerin tamami suresince seslendirilecegini gosteriyor. Bu daha cok tek basina duran notalar icin kullanilir, nota dizisi icin herbirinin altina cizgi cekmek yerine yukarida bahsettigim legato isaretinin daha cok kullanildigini gorursun.

Bahsettigin diger yay isareti yalnizca iki notayi birbirine baglar. Diyelim ki bir olcuun sonuna geldin, oradan itibaren bir sesin ceyrek nota uzunlugunda calinmasini istiyorsun, ama olcude yalnizca bir tane sekizlik notaya yetecek yerin kaldi. Sekizlik notayi koyarsin, bir sonraki olcuye aynisindan bir tane daha koyarsin, ikisini birbirine bu yayla baglarsin, olur sana ceyrek nota.

5) Olcu icinde kullandigin her tur diyez ve bemol, o olcunun bitimiyle etkisini kaybeder. Ayni sekilde, diyelim ki parcanin acilisinda tum si'lerin bemollenecegi belirtiliyorsa, bir olcude bir si notasi notr (bekar) yapilmissa, o olcunun bitiminden itibaren si'ler yine bemol olarak calinmaya devam eder.
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder Kullanıcının web sitesini ziyaret et
Hussein_Nuclear

MesajTarih: Çrş 03.12.2003 22:57    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

1-) Domokun öteki açtığım forumda demişsin ki "piyanonun basina oturdun. Sirayla do ve mi notalarini caldin. Perfect pitch'e sahip adam "do ve mi notalarini caldin" der. Relative pitch'e sahip adam "iki nota caldin, aralarindaki uzaklik major ucluydu" der.

Bir yerde de birisi diyor ki:

Do-Re İkili aralığı, Do-Sol 5'li aralığı. Artık 4'lü arasında 3 perde (3 tam) olan 4'lü aralığına artık 4'lü denir. Do maj'de Fa-Si artık 4'lüdür. Arasında 6 perde (5 tam 2 yarım) olan 8'li aralığına tüm sekizli denir. Arasında 5,5 perde (5 tam 1 yarım) olana büyük 7'li denir. 1,5 perde olana küçük 3'lü denir. Büyük eksik tam Küçük artık tüm... Bunlara baktığım yer pek düzgün anlatmamış kafam karmakarışık şimdi. Olmazsa biraz daha anlamaya çalışayım ama sormak istediğim şu senin major 3'lü derken kastettiğin aynı zamanda Büyük 3'lü mü? Eğer öyleyse küçük denilen şeye de minör geliyordur. Peki eksik, artık, tam, tüm gibi şeyler de ne ola ki? Confused

2-) Domokun demişsin ki:

Piyano, klavsen ve org gibi klavyeli aletlerin oktav genisligi cok fazla oldugu icin bu enstrumanlarin notalari tek bir porteye sigmiyor ve bahsettigin gibi iki porteye yaziliyor. Yani o gordugun iki porte iki ayri enstrumana degil, tek bir enstrumana (bu durumda kilise orguna) ait.

Ancak galiba gitarın boyunu biraz aşıyor bu. Çünkü gitarın EADGBE akortluyken verdiği en kalın nota olan Mi notası Fa anahtarıyla açılmış portede alttan 3. boşluğa geliyor. Ancak J. S. Bach'ın Invention'larında filan en kalın Mi'nin çok daha altında da notalar var. Yani benim gitarımdan standart akortluyken çıkmayacak sesler. O halde ben çalarken Fa anahtarıyla açılan kısmı ihmal mı ediyorum?

3-) Bir de bu oktav numaraları nasıl oluyor? Gitarın ses sahası 3 oktav mı?

4-) Domokun yine demişsin ki:

Bahsettigin diger yay isareti yalnizca iki notayi birbirine baglar. Diyelim ki bir olcuun sonuna geldin, oradan itibaren bir sesin ceyrek nota uzunlugunda calinmasini istiyorsun, ama olcude yalnizca bir tane sekizlik notaya yetecek yerin kaldi. Sekizlik notayi koyarsin, bir sonraki olcuye aynisindan bir tane daha koyarsin, ikisini birbirine bu yayla baglarsin, olur sana ceyrek nota.

Dediğin gibi 4'lük nota koymak istedim ancak 8'lik koydum ve hemen ğeşisırada bir 8'lik daha koyup bağ işaretiyle bağladı. O zaman bu ikisi tek bir 4'lük notaymış gibi tek pena vuruşuyla mı çalınır?

5-) Şimdi benim kafamı en çok kurcalayan soruya geldi sıra. Paganini'nin Romanze'ında nota ölçüsü 6/8'lik. Bu benim bildiğim kadarıyla herbir ölçü 3 metronom vuruşunda okunacak demek. Ammavelakin power tab editor'e çaldırdığım zaman her ölçüyü 2 metronom vuruşunda okuyor. Nasıl çaldığına baktım ilk ölçüdeki 4 tane 8'liği bir metronom vuruşunda geri kalan 2 tane 8'liği de bir vuruşta okuyor. Sonraki ölçüde 3 tane 8'liği bir vuruşta ve sonraki 3 tane 8'liği de bir vuruşta okuyor.
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder
Jeff_Loomis
"Müziktek" Mod / Crossfire Gitaristi

MesajTarih: Çrş 03.12.2003 23:15    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

2'ye yanıt,

Gitarın nota genişliği genelde [elektrolarda(24 perde)] 4 oktavdır. 7 telli gitarlar ise 4.5 oktav. Ama bu demek değildir ki gitarının 6. teli olan mi'den daha kalın ses çıkaramazsın. Tek nota basacaksan çıkaramazsın fakat 5'li akor halinde basacaksan kalın mi'den daha kalın notalara inebilirsin. Aslında bu elektro gitarlarda verimli bir yöntemdir akustik gitarlarda pek işe yaramaz.

Örnek olarak;

kalın mi5'li basarken sırasıyla E,B,E(ince) basarsın.
Bir nota kalına inebilmek için sırasıyla, A,D,A(ince) basarsın. Böylece en kalın mi sesinden bir nota daha kalın olan re sesini alabilirsin. En kalın ses için ise E,A,E(ince) basarak kalın La alabilirsin. Ama dediğim gibi bu normalde de kalın olduğu anlamına gelmez. Ama kulağa mi'den daha kalınmış gibi bir his bırakır. Özellikle de distortion'da...

Akord ederken çeşitli varyasyonlar uygulayabilirsin.Mesela,
D,A,D,G,B,E şeklinde bir dizilimle ritim çalarken re'ye kadar inebilirsin. Ve sololarının pozisyonun değiştirmen de gerekmez. 5'li akor basmak için 3 tele düz bare koyman da yeterli olur.

Benden bu kadar...
Satılık Ibanez RGT42, Seymour Duncan SH4 http://www.turkrock.com/post1478716.html#1478716

Crossfire - Sınıf 64 - Since Yesterday
Cem Saydam
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder E-mail'i gönder Kullanıcının web sitesini ziyaret et MSN Messenger
domokun
Doruk Somunkıran

MesajTarih: Çrş 03.12.2003 23:54    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

1) Bu karisiklik Turkce'de bu terimlere herhangi bir standart getirilememis olmasindan kaynaklaniyor. Ben de Turkce muzik terimlerine cok asina oldugumu soyleyemeyecegim. O yuzden istemedigim halde Ingilizce veya Italyancalarini yaziyorum burada.

Sesler arasindaki aralik portedeki konumlari cinsinden ifade edilir. Yani ornegin ustuste duran fa ve sol arasindaki aralik 2'dir. Fa ve do arasindaki aralik 5'tir. Yalniz, si ve do ile mi ve fa arasinda diyez/bemol bulunmadigi icin bunlarin arasindaki araliga "yarim aralik" denir.

Sonra bu araliklara aciklamalar getiriliyor. Do ve mi arasindaki aralik major ucludur. Bu iki nota arasinda 4 yarim aralik vardir. Do ve mibemol arasindaki aralik minor ucludur, yani 3 yarim aralik.

Kafanin karismasi normal.

2) Bu enstrumanlarin ses genisligi gitardan fazla oldugu icin bazi notalari ya ihmal etmek zorundasin, ya da gitarin calabilecegi oktavlara aktarmak (transpoze etmek). Yalniz aslinda gitar yazildigindan bir oktav daha kalin ses veren bir enstrumandir, yani bahsettigin en kalin mi notasi gercekte bir oktav asagiya karsilik geliyor. Cogu gitarist bunu bilmez, bilmesi de gerekmez, bu ancak gitari orkestra icinde kullanacagin zaman bilmen gereken bir ayrinti.

3) Evet, asagi yukari Very Happy

4) Evet, tek bir notaymis gibi tek vurusla calinir...

5) 6/8'i 2+2+2 diye veya 3+3 diye gruplayabilirsin. Asimetrik olarak da gruplanabilir, ama Paganini'nin yapacagini hic zannetmiyorum. Tab editor dedigin programda bir antikalik olmali.
Başa dön
domokun
Doruk Somunkıran

MesajTarih: Prş 04.12.2003 1:37    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

Birinci soruna cevaben biraz daha ayrinti verip kafani iyice karistirayim Very Happy

Bati muziginde major gam "esas" kabul edildigi icin hersey ona gore tanimlanir. "Artik" ve "eksik" laflari da buradan geliyor.

Ornegin do ile sol arasindaki aralik beslidir (8 yarim aralik). Buna bazen tam besli de deniyor. Artik besli, 9 yarim araliktan olusur, yani do- sol diyez gibi. Eksik besli, 7 yarim araliktan olusur yani do- fa diyez gibi.

Gitarin her perdesi birer yarim araliktir.

Uclu ve yedili araliklar icin artik- eksik degil de major- minor denir.

Kulagin alisatikca bu araliklari tanimaya baslarsin, yani kapi zili dong-dong diye caldigi zaman "major uclu!" dersin mesela. Bu, egitimle kazanilabilecek bir yetenek.
Başa dön
anger_is_a_gift
Çilekeş vokalisti

MesajTarih: Prş 04.12.2003 2:39    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

ayrıca bu aralıkları zamanla duyarak kısa zamanda tanır hale gelmek için "dingdong" gibi birçok örnek kullanabilirsin..mesela
yarım aralık (K2) jaws filminin teması
B2(tam aralık) için aklıma birşey gelmedi,do- re diyelim şimdilik
majör3(B3) ve minör3(K3)'lü örneğini domokun çok güzel anlatmış,fazla uzatmıyorum
T4 yani tam dörtlü aralığını (do-fa),istiklal marşının "korkma" girişinden veya muse-muscle museum intro'sundan tanıyabilirsin.T4 aralığının yarım ses tizleştirilmesi halinde oluşan artık 4 veya eksik 5'li aralığı (A4,E5) do-fa#.şeytan aralığı da denir,tanımak çok zor değildir gerilimli bi tınısı vardır.metal müzikte çok sık kullanılır.özellikle pantera Very Happy şimdi aklıma marilyn manson'un beautiful people'ı geldi,nakarattaki gitar riff'i bu aralıktan oluşuyo(re-sol#-re-sol# şeklinde)
eksik5'li akorundan sonra tam5'liyi anlatmaya sanırım gerek yok do-sol...mi,si..yani gitarda eadgbe akort kullanımında şu sıkça lafı geçen 5'li akor."daha dün annemizin" şarkısının ilk aralığı.
domokun artık 5'li den bahsetmişsin ama ben onu anlayamadım Question böyle bir aralık kullanımda yok sanıyordum?daha doğrusu K6 (küçük altılı) şeklinde biliyorum.bu K6 aralığı da love story temasından hatırlanabilir.(do-mi-mi-do-do)hatta deftones'un şarkılarının yüzde90'ı bu aralıktan oluşur Smile yarım ses tizleşmesi halinde B6 aralığı,marc reklamının (iştee ferahlık temizlik sizlereeee) johann strauss'un kemiklerini sızlattığı temasından kolayca hatırlanabilir(do-la).oktavı tamamlamaya çok az kalmışken,küçük7'li ve büyük 7'li aralıklarını kolay çağrıştırabilecek melodiler bulmaya çalıştım ancak aklıma gelmedi Very Happy do-sibemol K7,do-si ise B7'li oluyo.do'dan pese doğru k2'li sayarak B7'li,do'dan pese doğru B2'li sayarak K7'li tonunu elde edebilirz
ha bu arada verdiğim örnekler çıkıcıdır..yani do-la derken do sesinden la sesine doğru tizleşilecek şekilde bulunması içindir.
bu tip basit yöntemler,yeni başlayanlar için şarkı çıkarmayı inanılmaz kolaylaştırıyo
domokun
Doruk Somunkıran

MesajTarih: Prş 04.12.2003 3:33    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

Artik 5, Ingilizcede augmented 5 denen sey. Eksik 5 ise diminished 5. Bunlar kullanilarak turetilen akorlar klasik muzikte cok vardir, yedili versiyonlari cazda da gecer ama cok modern sesler olmadigini belirtmekte yarar var. Kolay olsun diye do'dan ornek vereyim:

Caug7= C-E-G#-B
Cdim7= C-Eb-Gb-Bbb

Bbb si bemol bemol demek oluyor, yani kisaca "la" Very Happy

Caz'da daha cok kullanilan min7(b5) akoru vardir, o da soyle birsey:

Cmin7(b5)= C-Eb-Gb-Bb

Araliklari sarkilardan orneklerle ogrenmek ve hatirlamak gercekten iyi fikir bu arada.
Başa dön
Hussein_Nuclear

MesajTarih: Pzr 07.12.2003 22:33    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

Arkadaşlar hepinize teşekkürler, bayağı birşey öğreniyorum yavaş yavaş. Yine birkaç soru:

1-) Bendeki bir kaynakta Cm9 akoru için C-Eb-Bb-D seslerinden oluşuyormuş gibi gösteriyor. Sonra aynı akoru C-Eb-Bb-G-D sesleriyle gösteriyor. Do minörden C-Eb-G geliyor sonra 9'lu olduğundan dominant 7'linin Bb ve 9'ludan da D geliyor. Ancak ilk gösterimde G'u dahil etmemiş, bu doğru mu? Bana yanlış yazılmış gibi geldi. Bir de tepesinde sıfır olan akorlar ne iş? Mesela C07 ama 0 aynı derece işareti gibi tepede, üslü sayı gibi.

2-) Domokun demişsin ki:

"Ornegin do ile sol arasindaki aralik beslidir (8 yarim aralik). Buna bazen tam besli de deniyor. Artik besli, 9 yarim araliktan olusur, yani do- sol diyez gibi. Eksik besli, 7 yarim araliktan olusur yani do- fa diyez gibi."

Do ile Sol arası 8 yarım aralık mı yoksa 7 mi? do-re 2 yarım, re-mi 2 yarım, mi-fa 1 yarım, fa-sol 2 yarım, toplam 7 yarım ediyor diye biliyorum.

3-) Domokun yine demişsin ki:

Caug7= C-E-G#-B
Cdim7= C-Eb-Gb-Bbb

Bbb si bemol bemol demek oluyor, yani kisaca "la"

Caz'da daha cok kullanilan min7(b5) akoru vardir, o da soyle birsey:

Cmin7(b5)= C-Eb-Gb-Bb

Şimdi burada ben öğrendiklerime göre şunu yapıyorum:

Caug7 do majör'ün dominant 7'lisinin yani do-mi-sol-sibemol bunun bir de 5'lisini diyeze çekersek iş tamam. Yani do-mi-soldiyez-sibemol ammavelakin senin yzadığın böyle değil yani galiba ben tam anlayamamışım işin bu kısmını. Senin yazdığın da sibemol değil direk si olmuş.

Cdim7 do minörün dominant 7'lisinin yani do-mibemol-sol-sibemol üstüne bir de 5'liyi bemol'e çekersek tamam. Bunu yapınca do-mibemol-solbemol-sibemol oluyor ki senin yaptığın yine böyle değil. Seninkin de si'ye iki kez bemol gelmiş.

Bir de Cmin7(b5) ile Cdim7'nin aynı şey olması gerekmiyor mu? Yani ikisinde de 5'li bemol'e çekiliyor.

4-) Bilgisayarımda müzik CD'si dinlerken sol hoparlörden ses gelmiyor. Winamp hatta Windows'un CD çalıcısı bile sol hoparlöre ses vermiyor. Ancak Windows Media Player'ı normal çalıyor. Bu neden kaynaklanıyor bileniniz var mı? Bu arada CD'ler orjinal. Korsan olsa anlarım ama...

5-) Bildiğiniz iyi bir ücretsiz web alanı veren yer var mı? Bir zamanlar niyetlenmiştim çaldıklarımı bir yere koyayım diye, sonra işler gözümde çok büyüdü vazgeçtim. Bir de çalıp kaydettiklerimi mp3'e mi çevirirsem minimum yer kaplar? İnternet bağlantım çok yavaş, büyük dosyaları göndermem zor olur diye mümkün olduğunca dosyaları küçültmek istiyorum. Yine de ben bu işi yine askıya alabilirim okulda finaller yaklaşıyor çünkü. Sad
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder
domokun
Doruk Somunkıran

MesajTarih: Pts 08.12.2003 9:34    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

1a) O bahsettigin derece isareti gibi olan sey diminished demek. Yani C0=Cdim.

2) Cok enteresan, buna benzer bir matematik bilmecesi vardi, bir seyi soyle sayarsan sonuc farkli cikiyor da boyle sayarsan farkli...

Herneyse, do'yu 1 olarak alirsan ve sol'e kadar kac tane yarim aralik oldugunu sayarsan sol'un 8 oldugunu gorursun. Daha fazla kurcalama konuyu Very Happy

3) Augmented konusunda haklisin, Caug7=C, E, G# Bb

Arada bir de benim kafam karissin degil mi ama Very Happy

Simdi diminished konusuna gelelim:

min7(b5) ile diminished yedili ayni sey degil. Kimi kaynaklarda min7(b5) akoruna "half diminished" dendigini de gorursun. Diminished akorlarin kendine has cok belirgin bir sesi vardir. Yukarida belirttigim gibi biraz demode gelir kulaga. Onun yerine min7(b5) daha cok kullanilir. Bu akor biraz daha "notr"dur, major gamin icinden turetebilirsin. Tamami do major gam icinde yer alan si, re, fa, la notalari Bmin7(b5) akorunu verir ornegin.
Başa dön
domokun
Doruk Somunkıran

MesajTarih: Pts 08.12.2003 9:49    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

1b) Bahsettigin kaynakta Cmin9 icin verilen acilim yanlis degil. Buna orkestrasyon ve duzenlemede bir akorun seslendirilmesi (voicing) denir.

"Harmonic series" adi verilen bir kavram var. Pisagor'dan Bach'a, oradan Steely Dan'e kadar uzayip giden bir olay bu, muzigin temel tasi. Gitarda bir tele vurdugunda digerinin neden titrestiginden tut da, trompette yalnizca uc tane valf kullanilarak duzinelerce sesin nasil elde edildigine, oradan senin daha once merak ettigin tamperaman konusuna kadar her yere ucu dokunan karmasik bir konu. Kisaca, kolayca anlatmam mumkun degil. O yuzden kenarindan geciyorum.

Sordugun soru acisindan bilmen gereken su: her nota, icinde kendinden tiz baska notalari barindirir. Bunlar o asil notanin armonikleridir. Ve bir dizi icinde uzayip giderler. Armonik dizi icinde asil notaya daha yakin olan notalarin asil notayla iliskileri cok kuvvetlidir. Sonra zayiflayarak gider. Dizinin ilk notasi asil notadan 8 yarim aralik (tam besli, perfect fifth) uzakligindadir.

Yani her nota, kendinden bir besli daha tiz olan notayla cok kuvvetli bir bag icindedir.

Bir akorun kok notasi sana verildiyse, kulagin o akorun beslisini yerine kendiliginden koyar, duymasina gerek yoktur. Buna ragmen rock camiasinda besli ille de calinir, hatta power chord dolmasi yapilip kok nota, besli, tekrar kok nota diye adamin kafasina vurulur.

Ama daha zengin armonik icerigi olan muziklerle ugrasiyorsan, elindeki kisitli miktardaki sesi daha degisik renkleri boyamak icin kullanmak istersin. Ornegin uc tane uflemeli calgin varsa, kontrbas kok notasini veriyorsa, artik uflemelilere kok notasini veya besliyi caldirip seslerden birini ziyan etmezsin.

Cmin9 akoru caliniyorsa, kontrbas C'yi calarken, uflemeliler de Eb, Bb ve D'yi calabilir ornegin. Caz orkestrasyonunda cok kullanilan bir tekniktir bu.

Bir akoru seslendirmenin yuzlerce degisik yolu vardir.
Başa dön
Roth-Azad
Forum Yöneticisi
Forum Yöneticisi

MesajTarih: Pts 08.12.2003 21:11    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

Mahcem 9'lu akorlardan bahsederken 9'Lu ses (yani 2'li) varsa ama 3'lü yoksa bu sus2 olur demişsin... Ben bu yanlış bir şey diye biliyorum 9'luyu 2'liyle bir düşünmek. Nedenide şu:
Benim bildiğim şu bir akorda eğer 2.ses olursa o akor sus2 olur. Eğer 7.ses ve 9.ses 9'lu olur. Eğer 2.ses 7.ses ve 9.ses olursa 9sus2'li olur. Eğer sadece 9.ses varsa (8. ses yani oktav yerine, oktavın 1 tam incesi olan ses) o zaman o akor adisyon olur. Buda 2'li ve 9'Lu arasındaki farkı doğuruyor.
Bu benim bilgim yanlış olması olasıdır lütfen kimse bunu bir artislik, yarış yada kötüleme olarak görmesin
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder E-mail'i gönder
Mahcem

MesajTarih: Pts 08.12.2003 21:19    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

Akorda 2'li olursa sus2 olmaz. Bir akorun sus(pended) olabilmesi için karar notası olan 3'lünün olmaması gerekir. Eğer 2'li ile 3'lü aynı anda akorun içinde varsa o akora sus2 diyemezsin ki? Zaten bir akorun 1'li (kök), 2'li ve 3'lüsünü aynı oktav içerisinde yan yana çal bakalım nasıl tınlıyor Wink

O yüzden akorda 3'lü varsa asla 2'liyi aynı oktavda çalmazsın, ya bir üst oktava (ya da nadiren bir alt oktava) kaydırırsın, o da oldu sana 9'lu Wink

Eğer 3'lü yoksa bu sefer kök ile 5'li arasındaki boşluğa 2'liyi geri kaydırırsın, o zaman da oldu sana sus(pended)2.

Yanlışsam düzeltin.
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder E-mail'i gönder Kullanıcının web sitesini ziyaret et
Roth-Azad
Forum Yöneticisi
Forum Yöneticisi

MesajTarih: Pts 08.12.2003 21:47    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

Çok özür dilerim akorun sus2 olması için 2. sesin olması gerekitği yalnız 3.sesin yerini almasını gerektiğini söylemeyi unutmak gibi bir hata yaptım Embarassed . Demek istediğim şuydu eğer 3. yerine 2. ses alınırsa bu sus 2 ama eğer 3'lü dururrken 9'lu alınırsa buna adisyon denir. O yüzden 9'luyla 2'liyi bir tutmamak gerektiği. Nasıl 13'lüyle 6'lıyı bir tutmuyorsak.
Tabi gitarın doğal yapısı bazen böyle karışıklıklara yer veriyor çünkü en fazla 6 ses kullanılabiliyor ve parmaklar en fazla nasıl bir şekle girebilir Wink O yüzden piyano çalanlar falan bazen kıskanılmakta, eh olsun onlarında legatosu, vibratosu falan filan yok ehe ehe Twisted Evil
Başa dön
Roth-Azad
Forum Yöneticisi
Forum Yöneticisi

MesajTarih: Pts 08.12.2003 21:57    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

Biriside melodik minör ve armonik minör'den bahsederken eski çağda naturel minöre atraksiyon katmak amacıyla yapılmış demiş. Bir kere o adamlar hiç bir şeyi atraksiyona falan boşu boşuna yapmazlar duymuyim Wink
İşin geyiğini bırakırsak, yine benim bilgim dahilinde olay şu:
Bakıyorlarki major dizide sesi bitişe tamamlamak koly. Çnkü 7.sesten sonra arada yarım ses olduğu için direk 8'e varılıyor. Örnek Si'den Do'ya geçiş. Ve bu da rahat bir bitiş veriyor.
Ama minor bir dizide 7. ses eksik olduğu için ve arada tam bir ses olduğu için bitiş zor oluyor.
Örnek La Mİnör (Basit olsun diye)
La-Si-Do-Re-Mi-Fa-Sol-La
O yüzden 7. notaya diyez getirerek onu yarım ses artırıyorlar.
La-Si-Do-Re-Mi-Fa-Sol#-La
Bu sayede bitiş tamamlanıyor fakat bu sefer de 6. ve 7. ses arasında 1.5 ses fark oluyor (Fa-Sol#) ve bu hem ağır tını oluşturuyor, hemde o zamanki çoğu enstrümanda (İnsan sesi dahil) bu farkı çalmak ve söylemek, bir anda 1,5 ses çıkmak zor oluyor. O yüzden 6. sese de diyez vererek bu aralığı rahatlatıyorlar. Tabiki eksi beşli olayının (şeytan müziği) da etkisi var buna
Başa dön
SwaLLoweD
"Müziktek" Mod

MesajTarih: Sal 13.01.2004 7:24    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

Ya forumları incelerken, geldim burayı da okudum, ama kötü etmişim.. Çünkü müzik teorisinden zerre kadar anlamamaktayım... Bunları okumasam, şimdi ne güzel uykuda olacaktım, ama 8'lileri 4'lüleri saymaya çalışmaktan uyku tutmadı yemin ederim.. Smile

Şimdi ben ölçü konusuna geri dönerek, somut örneklerle konuyu anlamak istiyorum, çünkü en basitinden şarkı 2/4 'lük müdür, 4/4 'lük müdür, 2/2 lik midir hala karar verememekteyim...

Tabi benim aklıma takılanlar, kendi parçalarım olduğundan onlardan kısa kesitler koymak geldi aklıma ilk olarak.. Netekim gece gece (sabah olmuş yahu) kayıtlardan bulduğum şeyleri kestim biçtim mini mini mp3'ler halinde aşağıya koydum..

Benim kararsız kaldığım noktaları da, bütün kör cahilliğimle yazıyorum yanlarına, çok eşek adamım biliyorum ama? Smile.. (Bütün şarkılar 4/4 'lük çıkacak muhtemelen sonunda..)

Örnek 1 (170 Kb) - Şimdi bu 4/4 'lük olabilir.. Ya da 3+3+2 8'lik olabilir... Ama 8/8 'lik gibi bir sonuç çıkıyor o durumda...Bana saçma geldi neden bilmem...

Örnek 2 (106 Kb) - Esasında bunun hakkında 4/4'lük diye düşünmekteyim.. Ama esas vuruşların yerlerinin değişmesi beni tereddüte düşürmüyor değil...

Örnek 3 (376 Kb) - Bunun kaydı olmadığından, ama kafamı kuracaldığından, öylesine sırf gitar olarak gönderdim...Şimdi bunun hakkında hiçbir fikrim yok... Esas vuruşlar ve normalde olup da kayıtta olmayan (haliyle beynime kazınmış olan 16'lık shuffle'lı) davullar tamamen uçmamı sağlamakta.. 2/4'ten başlayıp 2/8'liğe değin uzanan saçma sapan şeyler düşünüyorum, olmuyor olamıyor...

Dediğim gibi kör cahilim müzik teorisi konusunda, hani düşündüğümün çok dışında şeylerse bu şarkılar, bu mesajı silmeyi düşünüyorum yani o denli de saçma oluyor böyle sorular farkındayım.. Ama gel gör ki çıldırdım..Nereye soracağımı şaşırdım...

Ha daha bir sürü kafama takılan parçam var tabi, size ölçüleri çıkarttırdığımı sanmayın yani Smile...

Kesin bu işin mantığında çözemediğim bir şeyler var....Halbuki zamanında benim solfejim falan da fena değildi ama?..

Dediğim gibi bütün şarkılar aslında 4/4 'lük davul kalıplarıyla çalınabildiğine göre, hepsinin 4/4'lük olma ihtimali gayet yüksek..Yine de bir konfirmasyon alayım, biri de bana niye saçmaladığımı anlatsın.. (Çözen varsa tabi..)

En son SwaLLoweD tarafından Sal 13.01.2004 23:05 tarihinde değiştirildi, toplamda 2 kere değiştirildi
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder E-mail'i gönder Kullanıcının web sitesini ziyaret et AIM Adresi Yahoo Messenger MSN Messenger
alierkanimrek

MesajTarih: Sal 13.01.2004 17:31    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

Herkese selamlar, aranızda yeni sayılırım.

Ben solo çalarken parçanın tonuna ait notaları kullanıyorum ve daha çok kulağıma hoş gelen melodiler üzerinde çalışıyorum.

Bu işin bi teorisi var mıdır?

Mesela parça C9 Em G7... gibi gidiyor ben solo gireceğimde de C9 Em G7 gibi nasıl çalarım.

Mesela akor kalıpları var çok kullanılan, bunun gibi solo içinde kolay bi yöntem var mı?

Tşkr
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder E-mail'i gönder Kullanıcının web sitesini ziyaret et
CrazyLead

MesajTarih: Sal 13.01.2004 18:00    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

dogaçlama solo calmak başlı başına bir iş ilk önce akorlarla parçayı birkere iyi bir dinlemek gerekiyor ki parcanın akor geçisleri kafaya yerleşsin . bir yöntemde parça calarken gitar calar gibi notaları agızdan söylemek na nana na na gibi sonrada bunu gitara uygulamak aslında pop kalıpları için bu zor degil ama bules ve jazz kalıplarında bu iş kafandaki notaları distonant yerlere cekebiliyor. tabi agızınla söyledigin her soloyuda atamıyorsun ... Teori Teori....
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder E-mail'i gönder Kullanıcının web sitesini ziyaret et Yahoo Messenger
Mahcem

MesajTarih: Sal 13.01.2004 23:02    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

SwaLLoweD demiş ki:

Örnek 1 (170 Kb) - Şimdi bu 4/4 'lük olabilir.. Ya da 3+3+2 8'lik olabilir... Ama 8/8 'lik gibi bir sonuç çıkıyor o durumda...Bana saçma geldi neden bilmem...

Orada duyduğum ölçüler 4/4. Sadece saydığın gibi 3+3+2 olarak bölünmüş, 1. ve 3. mezurlar on beat, 2 ve 4 ise off-beat'e dönüyor, ama sonuçta çalınan 4/4.

Alıntı:
Örnek 2 (106 Kb) - Esasında bunun hakkında 4/4'lük diye düşünmekteyim.. Ama esas vuruşların yerlerinin değişmesi beni tereddüte düşürmüyor değil...

4/4. Birr-kii-üçç-dört, birr-kii-üçç-dört...

Alıntı:
Örnek 3 (376 Kb) - Bunun kaydı olmadığından, ama kafamı kuracaldığından, öylesine sırf gitar olarak gönderdim...Şimdi bunun hakkında hiçbir fikrim yok... Esas vuruşlar ve normalde olup da kayıtta olmayan (haliyle beynime kazınmış olan 16'lık shuffle'lı) davullar tamamen uçmamı sağlamakta.. 2/4'ten başlayıp 2/8'liğe değin uzanan saçma sapan şeyler düşünüyorum, olmuyor olamıyor...

Laughing Chuck Berry Rock'n'roll. Yıllarca çaldım bundan Very Happy 4/4.

Kafanı fazla takma böyle şeylere, geçenlerde James Brown ile ilgili bir dokümanter vardı Channel4'da, adamın eski müzik direktörlerini konuşturdular, alayı isyan edip bırakmış gitmiş. Bir tanesi bir parçayı örnek veriyordu: "Ya gel .... parçasının düzenlemesini yap yapabiliyorsan. Parçada bir yok, iki, yok, üç yok, dört yok... Onu bırak üçbuçuk? O da yok. Neyini nasıl düzenleyeyim bu parçanın?"

O arada James Brown'ın konserinden o parçanın tam o bahsedilen yerini gösteriyor, bütün orkestranın gözü JB'da, harbiden de saydım, orada parça manyıyor, ıp-pa, ıp-pa, ıp-pa... ıp.....ı-pa diye birşey yapıyor devam ediyor, davulcunun yüzünü görsen gariban resmen komalarda, zira her hata yaptığında 25$ ceza kesiyor JB. Çalınanı yazman mümkün değil, ne üç var ne de üçbuçuk, çalman imkânsız.

Oradan James Brown'a geçiyor kamera: "They say they can't count it... Yeah, they can't count it. Never mind that. Does it sound good? Does it sound good? Yeah... So what are you talking about?!? Who cares?"

Takmayın kafaya fazla, 4/4'müş, 8/8'miş. bilin ama kasmayın Wink
Başa dön
SwaLLoweD
"Müziktek" Mod

MesajTarih: Sal 13.01.2004 23:17    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

Sağol mahcem, öyle bir rahatlama hissettim, üzerine sigara yaktım yani o denli (Ki ard arda 3. sigaram oluyor..) Smile

Demek ki sert vuruşlara çok takmamak lazım..O zaman herşey yerli yerine oturuyor...

oh..
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder E-mail'i gönder Kullanıcının web sitesini ziyaret et AIM Adresi Yahoo Messenger MSN Messenger
Roth-Azad
Forum Yöneticisi
Forum Yöneticisi

MesajTarih: Çrş 14.01.2004 0:07    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

alierkanimrek demiş ki:
Herkese selamlar, aranızda yeni sayılırım.

Ben solo çalarken parçanın tonuna ait notaları kullanıyorum ve daha çok kulağıma hoş gelen melodiler üzerinde çalışıyorum.

Bu işin bi teorisi var mıdır?

Mesela parça C9 Em G7... gibi gidiyor ben solo gireceğimde de C9 Em G7 gibi nasıl çalarım.

Mesela akor kalıpları var çok kullanılan, bunun gibi solo içinde kolay bi yöntem var mı?

Tşkr

Basitçe bir cevap vermeye çalışıyım. Şarkıların belli bir tonu vardır Do Majör, Mi minör gibi. Şarkının tonunu anlarsın o tonun notalarını çalarsın, akor geçişlerini uygun yaprsın ve biter. Tabi bu en basite indirgenmiş hali. Mesela bir şarkı ele alalım, tonu la minör (hiçbir diyez bemol yok, sadece naturel notalar). Akorları Am, Em,C şeklinde. Hiç bir diyez ve bemol çalmassın, akor Am'ye geldiğinde duruş notasını mümkün olduğunca o akorun içinde bulunana bir notaya denk getirmeye çalışırsın (Am'de La-Do-Mi) sonra devam eder Em'de notayı ona uygun düşürmeye çalışırsın (Mi-Sol-Si) gibi. Ama bu en basit hali. Bunların dediğin gibi biraz daha kompleks akorları var. Sonra bazı parçalarda ton değişimi olabilir, ki bunların daha melodik minörü, armonik minörü düzgün kullanması var. Tonal olmayan notaları daha hoş hava vermesi için kullanırsın, biraz daha farklı tonlar kullanıp modları uygularsın falan. Çok çok uzun iş. Ama en basitinden başla, tabi önce eğer bilmiyorsan notaları, diyez ve bemol dizilimini öğrenip bunların diziler (famlarla) olan alakasını öğren. Sonra gitar üzerinde notaların yerlerini çalış, sonrada böyle başla. Aslında yazıyı baştan okudum da ben hiçbirşey bilmeden bu yazıyı okusam iflas edebilirdim Smile Umarım anlaşılır olmuştur
Başa dön
Mesajları göster:   
Yeni Başlık Gönder   Cevap Gönder    TurkRock.Com Forum Ana Sayfası -> Müzik İşi Tüm saatler GMT + 3 Saat
Sayfa Önceki  1, 2, 3, 4 ... 19, 20, 21  Sonraki
3. sayfa (Toplam 21 sayfa)

Forum Seçin:
Bu forumda yeni konular açamazsınız
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız