| Önceki başlık :: Sonraki başlık |
| Yazar |
Mesaj |
muratengin

|
Tarih: Pzr 11.04.2004 5:17 Mesaj konusu: |
|
|
Bob Katz gercekten iyi anlatmış.Sevgili davulzade'' Kayıtlarımı master ederken çok uzun günler uğraşıyorum ''demişsin;merak ettiğim soru şu:Mix haliyle şarkını beğeniyormusun?Yanlış gelen ne var?Ve sen ''mastering''le neyi halletmeye çalışıyorsun?Loudnessss!!
6 yıl önce çok keyifli bir stüdyoda kayıda girmiştim.Mix istediğim gibi olmadı.Tabiri caiz ise evimde yaptığım demo mixler daha kıvamındaydı.Tonmaister dostum beğenmediğimi görünce''Mastering'te toparlar dedi ve ben orada fenalık geçirdim!!!'' (vallahi)
Yani diyeceğim şudur ,mastering e çok takılma,mix de duymak istedidiğini duy demeye getiriyorum olayı utanmadan yeni foruma giren ve makarnayla beslenen bir insan olarak.Sonra eşitlersin loudness i powergain i.(Bu arada böyle bir terim yok powergain gibi ,attım tamamen salladım.eh he h eh eh ehheeh.Powergain....wooouw.Kulağa güçlü geliyor:) )Hoş  |
|
| Başa dön |
|
 |
|
|
 |
davulzade

|
Tarih: Sal 20.04.2004 1:13 Mesaj konusu: |
|
|
Evet evet kesinlikle loudnes
Tabii ki mastering sadece loudness değil.bunun farkındayım.Ama benim şu anki kapasitem mastering i loudness için kullanmaya yatecek şekilde.
Daha ileride gerisini de öğrenirim.En canımı sıkan şu;Bir şarkı dinliyorum ve bu şarkı benim kaydımdan çok daha loud geliyor.Bunu ben niye yapamıyorum diye hayıflanıyorum.
Yanlız yavaş yavaş olay kafamda şekillenmeye başladı.Mesela loud eksikliğinin temel sebeplerinden birini kavradım sanırım.Yanlışsa düzeltin lütfen;
Mastering in düzgün olması için mix in de düzgün olması şart diye düşünmeye başladım.Ben hiç hesaplamadan kulağa göre mix yapıyordum.Ama farkettim ki bazen birçok enstrüman aynı frekans aralığına yayılmış.Diğer kısımlar ise boş kalmış o yüzden de mastering de de compress i çok fazla uygulamam gerekiyor.Bunları mix başlığının 1. sayfasından öğrendim mesela ben hiç eq ya da lo cut filter kullanmıyordum.E haliyle gitar gibi geniş spektrumlu enstrümanlar her yere dağılıyor ve sesler karışıyordu.Ama o yazıları okuyunca ben de eq kullanmaya karar verdim. |
|
| Başa dön |
|
 |
domokun Doruk Somunkıran

|
Tarih: Sal 20.04.2004 8:13 Mesaj konusu: |
|
|
| davulzade demiş ki: | Yanlışsa düzeltin lütfen;
Mastering in düzgün olması için mix in de düzgün olması şart diye düşünmeye başladım.Ben hiç hesaplamadan kulağa göre mix yapıyordum.Ama farkettim ki bazen birçok enstrüman aynı frekans aralığına yayılmış.Diğer kısımlar ise boş kalmış o yüzden de mastering de de compress i çok fazla uygulamam gerekiyor.Bunları mix başlığının 1. sayfasından öğrendim mesela ben hiç eq ya da lo cut filter kullanmıyordum.E haliyle gitar gibi geniş spektrumlu enstrümanlar her yere dağılıyor ve sesler karışıyordu.Ama o yazıları okuyunca ben de eq kullanmaya karar verdim. |
Dogru. Yaptigin miksi uc boyutlu bos bir hacim olarak gozonune getir; bu hacmi enstrumanlarla doldurmaya calisiyorsun. Mumkun oldugunca enstrumanlari birbirinin ustune yigmamaya calis:
1) Yatay boyut: panning ile ayarlanir
2) Dikey boyut: yukarida alinti yaptigim paragrafta senin de bahsettigin gibi, enstrumanlari degisik frekans araliklarina yerlestirerek ayarlanir
3) Derinlik boyutu: enstrumanlarin birbirine gore ses seviyeleri ve reverb miktari ile ayarlanir. |
|
| Başa dön |
|
 |
davulzade

|
Tarih: Prş 03.06.2004 15:03 Mesaj konusu: |
|
|
Geçen gün beck in son albümünü dinliyordum.O sırada birşey farkettim.Davul ile bass seyrederken trampet yüksek volümlerde kafama kafama vuruyor.Fakat volüm yine yüksekken diğer enstrümanlar da katılınca davulun o rahatsız edici etkisini hissetmiyorum.
Acaba bu Fletcher munson etkisi mi ?
Bir de off topic olacak ama bunu diğer forumlarda sorsam cevap alamayacağımı tahmin ettiğim için soruyorum.Beck in Sea change adlı son albümünü dinleyen varsa o trampet soundunu elde etmek(sanırım retro deniyor) nasıl mümkün olabiliyor.Ben canlı sahnede bile öyle bir ton bulamadım ve görmedim türkiyede.sadece Vega adlı grup biraz kullanıyor o tonu.O da "The Cure" etkileniminden sanırım. |
|
| Başa dön |
|
 |
skatheist "Müziktek" Mod

|
Tarih: Prş 03.06.2004 15:37 Mesaj konusu: |
|
|
Loudness masteringden çok mixingde arttırılır. Hatalı koyulan, parçanın yukarsında seyreden bir kicki fader'ından kısmak mı daha kolay, yoksa multi-band compression la aşağı çekmekmi ? . İllaki o kick bangır bangır duyulsun istiyorsan kickin frequency range inde biraz yer açarsın mixing aşamasında. Yada parçadan 1-2 db yukarda olmasını istediğin bir gitar solosu var. Sen parçanın genelini düz yapıp parçanın üstünde eklersen 1-2 db yukarıda kalıcak şekilde o gitar solosunu, loudnessda sürünürsün . Ama otomasyonlarla çaktırmadan yavaş yavaş parçanın soloya kadar olan bölümünü 2 db aşağı indirirsen solo sonrasındada çaktırmadan yavaş yavaş yükseltirsen, bak nasılda loud oluyor Ticari açıdan loudness in en çok kendini belli ettiği yerler parçanın başlangıç ve bitişindeki loudnessdir. Neden? Çünkü başka bir parçadan sizin parçaya geçildiğinde loudness farkını parçanın başlangıcı belli eder. Aynı şekilde parçanın sonundanda başka bir parçaya geçileceğinden sondaki loudnessde önemlidir. Parçanın ortalarını aşağı çekip aradan sıyrılması gereken enstrumanlara headroom vermek sadece matematiksel olarak sizi loudnessdan uzaklaştırır |
|
| Başa dön |
|
 |
davulzade

|
Tarih: Cum 04.06.2004 1:38 Mesaj konusu: |
|
|
Bir de burada okuduğum kick ile bass ı ayırmak cümlesinin ne anlama geldiğini tam anlayamadım onu sorabilir miyim ?
Ben şöyle algılamıştım:Mesela bass ın 120 hz yukarısını atmak.Kick in 120 hz aşağısını atmak.Fakat bu sanırım biraz saçma oldu.Yani bu ikisini ayırmak kulakla mı yoksa kulak yanında bir teknikle mi yapılıyor.
gerçi benim kick le pek oynama şansım yok çünki davulda loop kullanıyorum ve kullandığım davullarda trampet tonlarını tok seviyorum.O yüzden kick için yaptığım her eq ayarı trampete direkt yansıyor neredeyse.
Ya kusura bakmayın hala kara cahil olduğum için kafanızı şişiriyorum.  |
|
| Başa dön |
|
 |
Atalay

Kayıt: Aug 12, 2003 Mesajlar: 4147 Nerden: http://www.marsyapim.com/ myspace.com/atalayant
|
Tarih: Cum 04.06.2004 15:26 Mesaj konusu: |
|
|
Aslında kick ile bas gitar bileşenleri farklıdır. Onlar sadece 60 120 Hz vurmazlar. O yüzden bu kadar ayırmaya da dert etmemek gerek. Asıl önemli olan baskın frekansların üstüste çakışmaması. iki tane 60 Hz çakışınca pik yapar. Ona göre ayar yapmak gerek işte pik yapmasın diye. Onun dışında da birçok başkafrekans bas ve kikte mevcut. Bunlar rahatlşıklar kulakta ayırıma sebep oluyor... kik mi bas mı anlaşılıyor. _________________ <div><a>http://www.marsyapim.com/ www.myspace.com/atalayant</a></div> |
|
| Başa dön |
|
 |
Selcuk_Ergen

|
Tarih: Cum 04.06.2004 18:38 Mesaj konusu: |
|
|
| Basın 400hz civarını bir kaç db indirirsen kicki boğmasını engellersin.Bir de frekansı keserken Q'yu dar, boost ederken ise geniş tutmakta fayda var. |
|
| Başa dön |
|
 |
davulzade

|
Tarih: Cmt 05.06.2004 18:43 Mesaj konusu: |
|
|
Çok teşekkürler çünki rahatladım.Aslında yaptığımız kayıtları buraya koyduğumuzda kimse kick ile bassı ayırma konusunda eleşiri yapmamıştı.Demek ki doğru yoldaymışım.Ve anladığım kadarıyla bu konuda (sadece bass ve kick in ayrılması) çok teknik düşünmek yerine kulak ile de halledilebiliyor.
Teşekkürler |
|
| Başa dön |
|
 |
davulzade

|
Tarih: Cmt 05.06.2004 18:48 Mesaj konusu: |
|
|
| Bir de zaten bass gitarın tonunu ayarlarken(kayıttan önce) davulun üzerinde nasıl durduğunu gördüğümüz için duygusal anlamda bir nevi ön eq ayarı yapmış da oluyoruz. |
|
| Başa dön |
|
 |
davulzade

|
Tarih: Pts 14.06.2004 16:13 Mesaj konusu: |
|
|
Dün akşam bir parçayı mixlerken vokalde delay ayarlarını yapmaya çalışırken sıkıldım ve bıraktım.Sonra Sertab Erener in bodrum konserini izlerken tam yapmak istediğim şeyi gördüm.Vokallerin bazı kısımlarında delay var dikkatlice dinledim.Her yerde yok.Sadece bazı mısraların son kelimesinden sonra tekrar olarak delay vermişler.Son kelimeden sonra boşluk olduğu için delayin etkisi duyuluyor.
Ben de tam bunu yapmak istiyorum vokale.Ama sonarda bildiğim kadarıyla 3 çeşit effect verme metodu var.
1)aux send 2)direkt kanala effect verme 3)track in üzerine sağ tıklayıp audio effects den effect vermek.
Bunlardan 3.sünde geri dönüş yok sanırım.Yani parçayı save ettikten sonra
undo yapılamıyor.Vokal trackinin sadece belli bölümlerine effect vermek için bu yöntemden başka birşey bulamadım.
Aux yöntemiyle denedim.Yani aux kanalından delay verdim.Ve automation verdim.Tam vokalin delay verilecek kısmına gelince de otomasyonla auxun volumünü arttırdım.Fakat çok hızlı arttırmam gerektiği için garip bir şey ortaya çıktı.
İnşallah anlatmak istediğimi anlatabilmişimdir.Siz ne tavsiye edersiniz? |
|
| Başa dön |
|
 |
Mulder Arkabahçe / Gitar

|
Tarih: Sal 15.06.2004 8:04 Mesaj konusu: |
|
|
Davulzade, aslinda bence cok yaklasmissin cozume. Otomasyonu Aux yerine track view'dan 'zarf' (ingilizcesi envelope, lineer/exponansiyel sekilli) cizerek ve cizdigin envelope'u da efekt parametrelerine assign ederek de yapabiliyorsun. Bu arada kullanacagin delay'in mix rate'i cok yuksek degilse, vokal icinde her yerde kullanmak cok hos bir etki yapabilir (bkz U2 - Electrical storm).Vokalin durdugu yerlerde son kelimenin yankilanmasi hos oluyor, vokalin devam ettigi noktalarda ise asil sinyal delay fx'den gelen feedbacki bastirdigi icin sapitmiyor. Ama 3-4 tane siddetli feedback istiyorsan o zaman karisir isler tabi. Ben sahsen o durumlarda destructive edit ediyorum. Destructive editing'den killianiyorsan consolidate project audio seklinde eldeki materyalin bir backup'ini cikarabilirsin once.
Selamlar _________________ I will not fear. Fear is the mind killer. I will face my fear I will let it pass through me. When the fear is gone , only I will remain.. |
|
| Başa dön |
|
 |
davulzade

|
Tarih: Sal 15.06.2004 22:57 Mesaj konusu: |
|
|
Sevgili Mulder Çok teşekkür ederim.Evet dediğin gibi tüm track e vermek daha güzel oluyor.O sorduğum kısmen delay olayını takıntı yaptığım için kafaya takmıştım.İlk halinde şarkıda senin dediğin gibi trakin her yerine vermiştim.Sonra o sorduğum şeyi de dediğin gibi yaparak becerdim.Ama ilk hali daha güzeldi.Neyse önemli olan becerebileceğimi görmekti.Çok teşekkürler.
Sevgiler..  |
|
| Başa dön |
|
 |
animate

|
Tarih: Pzr 18.07.2004 3:14 Mesaj konusu: |
|
|
| Abilerim ulusunuz anlattıklarınızı okuyupta ağlamamak elde değil peki ya ben bunları sizi çok uğraştırmadan türkçe olarak bi kitaptan yada başka yerden bulup bu yüksek mertebeye ulaşamaz mıyım saygılar hepinizin ellerinden öpüyorum. |
|
| Başa dön |
|
 |
Haznac

|
Tarih: Prş 22.07.2004 15:03 Mesaj konusu: |
|
|
| miksajla ilgili türkçe bi kaynak duymadım ben henüz.inşallah duyarım. |
|
| Başa dön |
|
 |
pyramind "Müziktek" Mod

|
Tarih: Prş 22.07.2004 15:27 Mesaj konusu: |
|
|
animate ben de miksaj konusunda çok çok yeni ve tecrübesizim, ama şunu göz önünde bulundurmak gerekir ki, bu konuda teknik terimleri buradan öğrenmeye çalışabilirsin ama "mixing" işinin kitaptan öğrenilemeyeceğini düşünüyorum ben. şahsi fikrimdir bu tabi, ama bu iş özellikle bahsettiğin "yüksek mertebe" tamamen tecrübe, birikim, deneyim işi. yani teoride her şeyi yutsan bile konsol başında bütün bildiğin teori geçersiz kılınabilir diye düşünüyorum, ki bu işin bilirleri bunu forumda bir kaç yerde vurgulamışlar.(yanılmıyorum umarım)
kitap konusuna gelince bu işin teorik kısmı ve pratik yollarını anlatmaya çalışan ingilizce kaynaklar var, ama türkçe neler var bilmiyorum. ancak bir kitaptan ne nedir, ne değildir bilgisini almak çok faydalı bir iş olacaktır kanaatindeyim, inşallah yetenek sınavımı geçtikten sonra harıl harıl okumaya başlayacağım. _________________ IST SAT: Technics SL-PS770D CD Player Deck -temiz ve ucuz |
|
| Başa dön |
|
 |
quantecy456

|
Tarih: Cum 23.07.2004 23:07 Mesaj konusu: |
|
|
her zaman savunurum ki iyi bi kayıt iyi bi mix getirir dolayısıyla mikiste bişileri düzeltmekten çok kayıt ta herhangi bi enstrumanın aslında nerde olabileciğini düşünüp gerekli kısmı alınmalı ki fazla eq işi adeta katletmektedir..(kaynak the mix dergisi ) her hangi bi enstrumanda yapılacak herhangi bi eq değişikliği(....önemli nokta...) yaklaşık +-3 db gibi cok zarar vermez (tabiiki tartışılır...) ve eğer çok kanal varsa ve herbirinde bu oranın daha üstünde değişiklik yaptıysak sound da bi naylonlaşma durumu oluyor.dolayısıyla mikiste o frekansaları kaldırmaktansa kaynaktan mikrofon ve preamp secimi ile doğru frekansları alabiliriz.ki uzun süredir yapıyorum. ben kendim sahsen kanaatimce mikis te genellikle işi cut off ile götürmekteyim ki eğer kaynaktan istenilen alınmışsa çok başarılı oluyo (sound örneği norah jones )tabi ben okadar değilim ) neyse tabi kayıt levelleri de bu eq mevzusunu etkiliyo mesela insan algı prensibinde phon eğrilerinden bashssedilir dolayısıyla bi track e zayıf sinyal kaydedip sonra normalize olayına giderseniz kullandığınız program genellikle bu phon eğrisi meselesinden anlamadığı için mikis doğallıktan uzak noktalara gidecektir.tabi işin nası bi sistemde yapıldığı da cabası.örneğin unity gain meselesi de var eğer bi analog masa ullanıyosa ki unitiy gain olayında masa kayıda kendi tonunu da katacaktır ssl gibi masalar çok fazla bu durumu değiştimez ama yinede eğer comp felan kullanılacaksa çoğu kanalı insert point ten sonra (yani comp a veya bi signal processor a) make up gain ile unity gain a cıkıp tabiki doğru compresor ile (yanı kayıt edilen enstrumanın kişiliğine ve mixteki yerine uygun)karakter kazandırılabilir ve mikiste doğru yere konulabilir .....
sonuç itibari ile mxing 3 boyutludur ve 3 boyutuda ii kullanmak gerekir |
|
| Başa dön |
|
 |
Mulder Arkabahçe / Gitar

|
Tarih: Cmt 24.07.2004 2:43 Mesaj konusu: |
|
|
| quantecy456 demiş ki: | | enstrumanda yapılacak herhangi bi eq değişikliği(....önemli nokta...) yaklaşık +-3 db gibi cok zarar vermez (tabiiki tartışılır...) |
Bence de tartisilir. Mixing engineer'lar bosuna "eq isini kayit sirasinda processor,mixer,vbg araclar uzerinde yapmak yerine mixe birakin" ve "boost edeceginize cut edin" demiyorlar.Ayrica olan frekanslari mixte kismak mi daha kolay yoksa kayit sirasinda EQ verip sonra mix sirasinda altyapida buyuk bosluklari farkedip "artik mevcut olmayan" frekanslari hissedilir hale getirmeye calismak mi?
Boosting ise mixte enstrumanlari birbirinden ayirmak ve soundun camurlasmasini onlemek icin degil, enstrumanlardan aldigin isaretin karakterini degistirmek, sound shaping icin kullaniliyor (ornegin daha 'gevrek' bir snare tonu icin 5-8khz arasini hafif boost etmek gibi). |
|
| Başa dön |
|
 |
quantecy456

|
Tarih: Cmt 24.07.2004 13:24 Mesaj konusu: |
|
|
slm mulder
cevap için saol ama ben mi seni yanlış anladım bilemiyorum ama benim kastettiğim kayıt sırasında eq kullanmak diil eğer enstruman doğru yerdeyse mixtede eq dan kaçınmak gerektiğiydi.Sonuç itibari ile fazla eq işi biraz sulandırıyo.sölemek istediğim buydu.örneğin Ben kayıtlarımı yaparken genellikle farklı karakterde ama işe ve ens. uygun preamp seçenekleri ile durumu toparlıyorum böylece mixte çok fazla katletmiyorum .Yani kayıtta eq olayını herhangi bi aletin uzerindeki bi düğmeyi cevirerek yapmıyorum o aletin kendi tonunu kullanarak (örneğin art tube mic pre nin köşeli ve tiz özelliği veya focusrite red in keskin olmayan soundunu gibi )enstrumana bişeyler katıyorum ki almanyada bi çok kayıtta vesair yerlerde bunu gördüm mesela masa neve vr 70 olmasına rağmen soundu beğenmeyip arada preamp kullanıp istenilenin alındığı veya mikrofon tercihiyle bunun kazanıldığını çok gördüm.Ama yinede kendi tercihim olarak mümkün mertebede eq dan kaçıp out board kullanmayı ve mixi kay ıttan önce tasarlamayı tercih ederim.
(ornegin daha 'gevrek' bir snare tonu icin 5-8khz arasini hafif boost etmek gibi).
örneğin ölü bir snare i kaydetmeden önce iyi bi mikrofonlama ile 5-8khz arasınsa daha etkili bi preamp veya mic ile kaydetmek daha iyi olmazmı
gerçi tüm bu sölediklerim kayıttan önce tasarlamış olmakla alakalı eğer böle bi durum yoksa pek üzerinde durmayıp mulder gibi herşeyi kaydedip sonradan mikse bulaşmalı(genellikle türkiyede böle oluyo:))) yani aslında mulder bu konuda haklı ama iyi şirket proje para vs.. kavramlar varsa vakit te var olduğu için tasarım yapılmalı.
ben bu arada nickimi yanlış yazmışım ne rezillik quantegy456 olacaktı )))) |
|
| Başa dön |
|
 |
Mulder Arkabahçe / Gitar

|
Tarih: Cmt 24.07.2004 18:38 Mesaj konusu: |
|
|
quantegy, mixi kayittan once tasarlamak isi pek tutan bir yaklasim degil. Cunku solo olarak iyi tinlayan bir enstruman mixi camurlastirabilecegi gibi solo olarak hosunuza gitmeyen bir kayit mixte cuk oturabiliyor, yani iki yuzu keskin bicak bir yerde. Ama eger "arkadas ben onceden planlayip ona gore preampimi mikrofonumu secip herseyi yerli yerine oturtuyorum, post recording bir is yapmiyorum, sonuc super oluyor" diyorsan gercekten takdir ettim seni
Mikrofon ve preamp karakteri enstrumandan alacagin sounda direkt etki etse de iyi bir preamp ve iyi bir mikrofonla yapilan kayittan EQ ile hemen hemen tum tonal karakterleri elde etmek mumkun. Bunun icin degisik preamp kullanmaya gerek yok (bence). Yani kalkip crisp bir snare soundu icin bir preamp, tight bir sound icin baska preamp kullanmak biraz arabesk bir yaklasim olur.
Ben sarki kaydederken her enstrumani "ciplak" kaydetmeyi tercih ediyorum (elektrogitar ve zaman zaman vokal haric), yani islemeyi, karakterize etmeyi ve boyutlandirmayi mixe birakiyorum., yani EQlama da bu ise dahil. Edindigim tecrubeler , yerli ve yabanci studyolarda yaptigim gozlemler bunun Turk'e veya Mulder'a has bir durum olmadigini ortaya koyuyor.  |
|
| Başa dön |
|
 |
|