Ana sayfa Özel mesajlar Arama

turkrock.com ana sayfası Her konuda bilgi paylaşabileceğiniz forum sayfalarımız irc.turkrock.com sohbet sunucumuza girerek diger site üyeleriyle sohbet edebilirsiniz. Festival, konser, parti gibi çesitli etkinlikleri takip edebilir, etkinlik bildirebilirsiniz. Amatör grupların çalışmalarının mp3 formatında indirilebildiği bölüm
TurkRock.Com :: Başlığı Görüntüle - Emile Zola
Resim albümüResim albümü  SSSSSS   AramaArama   GruplarGruplar   ProfilProfil   Giriş yapınGiriş yapın   LoginLogin 

Dikkat 
Bu foruma yazan her üye, forum kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılır. Bu kurallara uyulmadığı takdirde mesajlarınız silinebilir, taşınabilir ve siteden uzaklaştırılabilirsiniz.

Emile Zola
Sayfa 1, 2  Sonraki

Yeni Başlık Gönder   Cevap Gönder    TurkRock.Com Forum Ana Sayfası -> Edebiyat
Önceki başlık :: Sonraki başlık  
Yazar Mesaj
1000mirrors

MesajTarih: Çrş 23.02.2005 14:42    Mesaj konusu: Emile Zola Alıntıyla Cevap Ver

Fransız gerçekçiliğinin önde gelen isimlerinden.Gerçekçiliğe biyoloji kuramlarından bazı ekler yaparak naturalizm(doğalcılık) isimli bir ekol oluşturmuştur.Fakat bu ekolü gerçekçilikten ayıran çok keskin çizgiler olmadığından gerçekçi olarak da tanımlanabilir.Kanımca bu kategoriler fazla bir işleve sahip de değildir,ayrı konu.
Balzac'ın İnsanlık komedyası isimli yüz kitaptan oluşan seri fikrinden esinlenerek Zola'da 20 romanlık bir seri yaratmıştır.Bu seride bir sülalenin bir çok üyesinin ve ailesinin yaşamını konu alan eserler yaratır.Bir romandaki ana karakter kimi zaman bir diğerinde konuk olarak yer alır.Bir romanın kahramanı bir diğer romanınkinin kuzeni veya annesidir.Böylece aradaki biyolojik bağları görür,birbirini hiç tanımamış kan bağına sahip insanların benzer eğilimlerini fark edersiniz.Hatta Doktor Pascal romanının kahramanı da soyağacını araştırma amacını kendine edinir.
Bana en çok hitap eden romanları Germinal,Meyhane ve Emek'tir.Özellikle Meyhane beni derinden etkilemiş,Paris'in işçi mahallelerinde geçen yaşamı,o insanların köşeye sıkışmışlarını gerçekçi biçimde gözlerimin önüne sermiştir.
Zola Ateisttir,dinin toplumsal egemenlik taleplerine karşıdır.Bunu dört incil serisinin Gerçek isimli romanında uzun uzun anlatır.Sosyalisttir.Eşitliği savunur,fakat marksist değil Fouriercidir.Fourier'in fikirleri günümüzün sosyal demokrasisine denk düşer.İşçi sınıfının yanındadır,ama sermayeye de karşı değildir.Sermayenin de insanların mutluluğuna hizmet edebileceğini savunur.Emek isimli eserinde de bunu konu alır.
Kendisi italyan asıllı hristiyan(köken olarak) olmasına rağmen Yahudi ordu mensubu Dreyfus vatan hainliğiyle suçlandığında meseleye kendi meselesi olarak bakmış,ırkçılığa karşı büyük,amansız bir mücadele vermiştir.Fransa'yı çalkalayan bu meselede linç edilme tehlikesi geçirmiş,hapis cezası almış,Fransa'yı terk etmek zorunda kalmıştır.Bunların hiç biri onu yolundan döndürmez.Suçluyorum (J'accuse) isimli mektubu gerici Fransızların büyük tepkisini çekmiştir.Ölümünden sonra aldığı ceza geri çekilmiş,onuru iade edilmiştir.Günümüzün cumhuriyetçi Fransa'sında Zola'nın bu tutumu büyük saygı görür.
Tüm bunların yanında Zola'yı büyük yazar yapan nedir derseniz hiç düşünmeden yanıtlarım:İnsana duyduğu büyük inanç,bütün zaaflarına karşı insana büyük sevgi beslemesi ve umut duyması.
Çok sevdiğim bir yazar olduğundan yazıyı biraz uzatmış olabilirim,kusura bakmayın.... Smile
shinemu

MesajTarih: Çrş 23.02.2005 23:44    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

Therese Raquin'i okulda okurken pasajın loş ve karartıcı olması izleğini duymaktan ölmüştüm ama severek okuduğum bi kitaptı.
herşeyin kalıtsal olduğunu, genlerle iletildiğini, insanın iç benliğini bastıramayacağını savunan bir yazar...
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder MSN Messenger
1000mirrors

MesajTarih: Prş 24.02.2005 14:55    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

Zola'ya Fransa çapında ün kazandıran ilk kitaptır.En iyi romanlarından değildir,ama gelecekte yapacaklarının kıvılcımlarını taşır,ilginçtir.
Loser

MesajTarih: Prş 24.02.2005 22:22    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

Germinal isimli romanını okudum. Kitap genel anlamıyla güzel, sade anlatımıyla hoşuma gitmiştir. Ve eskik yönlerim olduğunu düşündüğüm grev içi dayanışma konusunda da aydınlatıcı olmuştu. En çokta kitaptaki Suvarin isimli anarşistin söylemleri beni etkilemişti... Zola adını edebiyat tarihine yazdıracak kadar büyük bir yazardır...
jackfairy

MesajTarih: Cum 25.02.2005 15:17    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

"La Bete Humaine"i okudum..
3 ay kadar romanın üstünde çalıştıktan sonra,muhteşemliğini bir kez daha anladım,hemen hemen her satırda beni şaşırtan detaylar vardı..
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder E-mail'i gönder
1000mirrors

MesajTarih: Cum 25.02.2005 18:44    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

Loser demiş ki:
En çokta kitaptaki Suvarin isimli anarşistin söylemleri beni etkilemişti... Zola adını edebiyat tarihine yazdıracak kadar büyük bir yazardır...

Evet.İşçiler işe geri dönünce o kadar içerlemişti ki hepsini öldürebilecek bir terör eyleminde bulundu.Bu duygusu bana çok ilginç gelmişti.Onların onursuzca yaşamalarını istemiyordu.
La Bete Humaine Türkçeye çevrildi mi?Bu romanı duymamıştım.
jackfairy

MesajTarih: Cum 25.02.2005 23:10    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

1000mirrors demiş ki:
Loser demiş ki:
En çokta kitaptaki Suvarin isimli anarşistin söylemleri beni etkilemişti... Zola adını edebiyat tarihine yazdıracak kadar büyük bir yazardır...

Evet.İşçiler işe geri dönünce o kadar içerlemişti ki hepsini öldürebilecek bir terör eyleminde bulundu.Bu duygusu bana çok ilginç gelmişti.Onların onursuzca yaşamalarını istemiyordu.
La Bete Humaine Türkçeye çevrildi mi?Bu romanı duymamıştım.

Ben fransızcasını okudum,
fakat az önce araştırdığım kadarıyla,
"Hayvanlaşan İnsan" adı altında yayınlandığını söyleyebilirim.
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder E-mail'i gönder
alcoholicsunflower

MesajTarih: Cmt 26.03.2005 17:25    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

büyük bir hevesle aldım apartmanı...
okudum ve açıkçası hiç beğenmedim....
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder
snowflake

MesajTarih: Prş 07.04.2005 19:28    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

therese raquin'i okumuştum. oldukça sürükleyici bir kitaptı. insanların içsel çatışmaları ve psikolojileri çok iyi anlatılmıştı.
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder Kullanıcının web sitesini ziyaret et
TR4CKY

MesajTarih: Pzr 20.05.2007 14:17    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

Yönetici Uyarısı: Mesaj içeriği anlaşılmayı güçleştirecek ölçüde yazım ve anlatım hatalarına sahip olduğundan yönetim tarafından silinmiştir. "V" yerine "W ya da F" , "Z" yerine "S", "K " yerine "Q" kullanmayınız ve kelimeler üzerinde gereksiz kısaltmalar yapmayınız. Kasıtlı olarak Türkçe'yi yanlış kullanmaya devam etmeniz durumunda siteden atılacaksınız. Lütfen Forum Kurallarını okuyunuz.
Başa dön
morgaine

MesajTarih: Pts 21.05.2007 11:24    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

naturalizm akımının temsilcilerinden olan emile zola nın
meyhane romanını okumuştum.Gayet hoştu.hoş demek yetmez.acımasız korkusuz olaylar ele alınmıştır depresif siz yıkıma uğratıcak kitaptır
black_cat

MesajTarih: Pzr 20.01.2008 18:48    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

Germinal'i okudum ve bu kitabın bana çok şey kattığını söyleyebilirim. En çok etkilendiğim kısmı işçilerin "Ekmek, Ekmek!" diye burjuvaların kapılarına dayanmaları ve elbette kitabın sonuydu. Kesinlikle okunması gereken bir kitap, Zola'nın ustaca anlatımı ile okuyucuyu kendisine bağlıyor.
Başa dön
mer_ve

MesajTarih: Cmt 09.02.2008 16:10    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

okuyucunun hayalkırıklığı yaşayabileceği,okuduğundan hoşlanmayabileceği vs. umrunda değil.acımasız bir gerçekçi.onu bu yüzden seviyorum.
Başa dön
rocksyek

MesajTarih: Sal 12.02.2008 15:13    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

sadece meyhane romanını okumaya başlamştım kitabın yarısında sıkıldım;ama kitap sağlamdı.herhalde ben motive olamadım=)
Başa dön
DarkLegacy

MesajTarih: Çrş 27.02.2008 16:44    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

"Gerçek" isimli kitabını okuyordum, yarıda bıraktım. Çeviri biraz kötüydü ayrıca anlatımda da problemler var gibi geldi bana. Hikayenin ortasında, olaya yeni dahil olan karakteri betimlemeye başlıyor ama öyle uzun betimliyor ki insan hikayeden kopuyor. Diğer kitaplarını okumadığım için bir yorum yapamayacağım.
emptyspiral

MesajTarih: Pzr 29.06.2008 23:19    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

"meyhane" çok güzel kitaptır, jervez'in hikayesi gerçekten de okumaya değerdir bana göre, güzel bir hayat kurmak için çabalaması, sonunda açlıktan ölüp gitmesi, cidden etkileyiciydi, devam niteliğindeki "nana" adlı kitap da, jervez'in kızı olan fahişe nana'nın hikayesidir, o da güzeldir.
mer_ve

MesajTarih: Pts 30.06.2008 17:57    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

germinal de nana da süperdir.nana da bir cümle vardı "günah işledikçe aldığı zevk,günah işlemiş olmanın verdiği azaptan çok daha baskındı." böyle bir şey işte,çok etkilenmiştim.
Başa dön
soadturkey

MesajTarih: Cmt 19.07.2008 13:27    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

natüralizmin öncüsü
black_cat

MesajTarih: Cum 08.08.2008 20:59    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

çeviri çok fark ediyor gerçekten, dikkat etmek lazım.
Başa dön
HIVjonathan

MesajTarih: Pzr 17.08.2008 21:30    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

Meyhane çok güzel bir eser. Kasvet içinde sürüklüyor. Bir yandan da acımasızlığı, iç-dış farklılığını çarpıcı bir şekilde gozler onune seriyor.Cok etkilenmiştim.
Ama devamı niteliğinde olan ''Nana '' kitabından haberim yok malesef.Cok merak ettim şimdi ya . Okumak istiyorum.
Bana yardımcı olabilicek arkdaslar varsa , etsin lütfen . yorumlarını dinlemek istiyorum.
tesekurler..
Mesajları göster:   
Yeni Başlık Gönder   Cevap Gönder    TurkRock.Com Forum Ana Sayfası -> Edebiyat Tüm saatler GMT + 3 Saat
Sayfa 1, 2  Sonraki
1. sayfa (Toplam 2 sayfa)

Forum Seçin:
Bu forumda yeni konular açamazsınız
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız