Bu foruma yazan her üye, forum kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılır. Bu kurallara uyulmadığı takdirde mesajlarınız silinebilir, taşınabilir ve siteden uzaklaştırılabilirsiniz.
Tarih: Sal 19.06.2007 17:41 Mesaj konusu:
Bi de Electronic Meditation çıktı başımıza (ki nispeten kötü kayıt kalitesine rağmen psychedelic / deneysel / krautrock tarzlarının tamamında yapı taşı bi albümdür!)
Anlaşıldı, sana bir de Tangerine Dream güzelliği yapacağız (sınav sonuçları ne zaman açıklanıyor? belki o zamana yetiştiririm )
Yukarıdaki alaycı gibi görünen laflarıma bakma, bu grubu doğru yerlerinden tutarak dinlemeni gerçekten isterim, çığır açan bir gruptur. Nitekim Cyclone ile ilk doğru adımı attın, hayırlı olsun
not: kaset denilen merete, dinlemeyi çok istediğin albümler dışında para yatırmanı tavsiye etmiyorum. Çok kötü bir teknoloji, iki yılda elinde kalır, üstelik iyi bir aletle dinlediğinde sesinin berbat olduğunu göreceksin. Parça atlama gibi pratik fonksiyonlardan yoksunluğunu ise saymıyorum bile!
2. (geyik) not: "Fugazi" Kayseri'nin köyü mü oluyo _________________ "işlemek için elinin buldugu her ne ise, onu kuvvetinle işle; çünkü gitmekte olduğun ölüler diyarında iş ve düşünce, bilgi ve hikmet yoktur." Vaiz 9.10
Tarih: Sal 19.06.2007 18:08 Mesaj konusu:
Sınav sonuçları Temmuz'un sonlarına doğru açıklanıyor. Valla Fugazinin anlamını bilmeden yazdım oraya, bu albümün yeri benim için çok özel oldu da, ama du bakalım, her an değişebilir . Aslında Madrigal Meridian, ya da Cold Bent Sidewalk yazmam daha uygun olacak ama onların da anlamını bilmiyorum ki
Ağbi kaset ucuz, Cd paalı, ama sana da hak veriyorum. Şu kasetlerin kayıt kalitesi meselesi beni çok tedirgin ediyor yahu. Artık almasam mı acaba _________________ Bir kereye mahsus
Tarih: Çrş 20.06.2007 10:43 Mesaj konusu:
Madrigal Meridian yazarsan en azından bir yer adı belirtmiş olursun (meridyen)
Bent Code Sidewalk ise kaldırımdan bahseden bir ad. Şarkı sözlerini incelemediğim için neden bahsettiğini bilemeyeceğim. (bunda da "kaldırım mühendisi" imajı yaratabilirsin )
Fugazi'ye gelince, nette şöyle bir bilgi buldum:
-A slang version of "Fugacious" derived from Latin fugax, fugac-, meaning "ready to flee, flying; hence, fleeting, transitory"
-This resulted in the backronym "Fucked Up, Got Ambushed, Zipped In", a U.S. Army slang from the Vietnam war era, meaning chaotic, out-of-control fighting, especially in jungle warfare. Used as in a soldier Fucked Up, Got Ambushed and Zipped Into a body bag. (Similar to SNAFU)
yani Latince'den alınan anlamıyla "kaçmaya hazır, kaçan, geçici, ölümlü" gibi anlamlar taşıyormuş. Bundan türetilen kısaltma anlamında ise Vietnam savaşında Ameriakan askerleri tarafından g.te gelen askerler için argo olarak kullanılmış (açılımın ne olduğunu sorma )
Kaset meselesini yine belirteyim: çoooook dinlemek istediğin ve CD-mp3 formatında eline uzun süre geçmeyeceği belli olan albümler dışında kesinlikle uzak durmanı tavsiye ederim! Bir de yalnızca kaset olarak basılan bazı albümler var, ki bunları Kayseriyi bırak İstanbul'da bile bulmak zor, de ki karşına çıkarsa bunlar da sırf koleksiyon maksatlı olarak alınabilir... _________________ "işlemek için elinin buldugu her ne ise, onu kuvvetinle işle; çünkü gitmekte olduğun ölüler diyarında iş ve düşünce, bilgi ve hikmet yoktur." Vaiz 9.10
Tarih: Çrş 20.06.2007 16:43 Mesaj konusu:
Ağbi senin yaptığın espriyi de anlamamışım yahu, ayıp oldu. Neyse Kaldırım Mühendisliği şu an benim için çok uygun dediğiniz gibi .
Şu kaset mevzusu hakkında da birşeyler söylemek istiyorum. Elimdeki Fugazi kasedinde XDR Sound System diye bir olaydan bahsediliyor. ingilizce olarak uzun uzun bahsetmişler. İyi şeyler yazmışlar gibime geliyor.
Artık bu kadar gevezelikten sonra Cyclone hakkındaki naçizane yorumlarımı sizlerle paylaşmak istiyorum.
TANGERINE DREAM - CYCLONE: Hani televizyonlarda sürekli çıkar ya, her yeni versiyonu çıktığında da uzun uzun tanıtırlar onları. Biz de ağzımız açık seyrederiz. Geçenlerde TRT de izledim, bu sefer insana en yakın olacak biçimde tasarlamışlar. Tahmin ettiğiniz gibi ROBOTlardan bahsediyorum.
İşte albüm de içinde duygu barındıran bir robot konuşmasıyla başlıyor. Tıpkı filmlerdeki gibi. Cold Bent Sidewalk adlı bu parçanın introsu bence "bir albümün introsu ne kadar iyiyse albümün geri kalanı da o derece mükemmeldir" şeklindeki teoriye önayak oluyor. Ardından gelen vokalli nakarat kısmı için ise söylecek söz bile bulamıyorum. Ama esas nokta bu değil! Albümün en vurucu enstrümantal kısmı başlıyor. Mükemmel bir klavye ritmi üzerine flütün giriş yaptığı anda ben ölüyorum, bitiyorum işte. Tek kelimeyle kusursuz. Sanki bizden biriymişçesine çalıyorlar. (Bu bizden gibiymiş konusuna sonra döneceğim)
Bu şekilde devam eden uzun enstrümantal şov kısımlarından sonra yine vokalli nakarat bölümü geliyor. Buradan "progresif rock'ta bir parçanın başladığı gibi bitmesi" kuralını anlıyoruz .
İkinci parça ise aynı güzellikte bir klavye ritmiyle başlıyor ve devam ediyor. Buradaki vokal kısmı biraz rahatsız edici gibi gelse de aslında öyle değil! Belki de dinleyiciyi bir final parçasına hazırlamak için bir nevi mola olarak da bakabiliriz buna .
Ve muhteşem final! Madrigal Meridian. Artık sonsuz evrende bir kum tanesi kadar küçük olan bizler kayboluyoruz. Parçanın uzunluğuna rağmen hiçbir saniyesinde insanı sıkmıyor. Dedim ya, bu bir uzay yolculuğu. Gözlerimizin açık veya kapalı olmasının hiçbir önemi yok.
Hani demiştim ya, sanki bizden gibilermiş gibi çalıyorlar. Çünkü bu parçada, çok çok ilerleyen dakikalarda, bir kısımda duyduğunuz müzik, Klasik Türk Müziğimizden bir musiki cümlesi gibi duruyor. Bunda bir abartı görmeyin sakın! Aynen öyle çünkü. Ve bu şekilde devam ediyor.
"Bir final ancak bu kadar güzel olur" dedirtiyor biz fanilere... _________________ Bir kereye mahsus
Tarih: Pzr 25.05.2008 3:25 Mesaj konusu:
Hoşgeldin diyeyim bari (zira bu unutulmuş başlıkta benden başka diyecek olmaz )
Can'den sonra listelediğin isimlerden ilk 4'ü dışındakiler pek bilinmeyen isimler aslında (krautrock'un kendi bilinmezliği bir yana! ki o 4 isim arasındaki Tangerine Dream dahi krautrock'tan ziyade elektronik olarak bilinir; zaten krautrock'çukların önemli bir bölümünün gittiği yol da bu ya...) Kötü olduklarını söylemiyorum, ama ben kendim örnek olarak daha bilinen grupları verirdim Al mesela bi Amon Düül II, Guru Guru, Mythos, Neu!, yine krautrock'la başlayıp elektroniğe kayan 2 baba isim, Klaus Schulze ve Kraftwerk, biraz daha caz tarafından Embryo, Kraan, Out of Focus ve Xhol Caravan gibi isimler...
Can'i iyi yakalmışsın (o nick'le yakalamasan şaşardım zaten ), bana "bütün krautrock'u özetleyen tek bir grup söyle" deseler pek fazla düşünmeden (üstelik üstad Manuel Göttsching'i küstürme pahasına ) ben de Can derdim. Bunun tek nedeni şimdiye kadar dinlediğim krautrock gruplarının müziklerindeki tüm özellikleri şurda veya burda kendi müziklerinde de göstermeleri. Hayranı olduğum Berlin Okulu tarzından bile birşeyler var, mesela Future Days'te ve Soon over Babaluma'nın muhteşem finali Quantum Physics'te... Ha, bu Berlin okulu manyaklığım yüzünden ben kendim Ash Ra Tempel ve onunla bağlantılı herbişeyi (Ashra, Manuel abinin soloları, Cosmic Jokers...) daha çok severim o ayrı.
'70'lerde yapıldığına inanamadığın albümün adını vermemişsin, ama nick'ine bakarak Ege Bamyası, veya genel bir tahminle Tago Mago olduğunu zannediyorum (ki Tago Mago'daki birkaç şahesere rağmen diğerini daha çok severim)
bir de sound'larını İngiliz psychedelic veya heavy rock gruplarından almalarına rağmen sırf Alaman oldukları için kraut sınırlarında gezinen (ve sırf bu yüzden Krautrock sepetine tıkılan) gruplar vardır ki, Eloy ve Birth Control'ün yeri ayrıdır. Ola ki denemediysen şiddetle tavsiye ederim. bir kaç isim daha vereyim de kapatayım: Jane (bu arkadaşlar çok popüler olmalarına rağmen ben daha yazacağım diğerleri kadar sevemedim), 2066 & Then, Gomorrha, My Solid Ground, Tyburn Tall, Message, Thirsty Moon... bir de bizim çevrelerde sonraki şöhretleri yüzünden sarakaya alınan bir Scorpions vardır ki, ilk albümleri Krautrock başyapıtıdır aslında!
İsviçrelileri de unutmayalım: Brainticket, Krokodil, Island, Circus... daha vardır da sonra devam ederiz. _________________ "işlemek için elinin buldugu her ne ise, onu kuvvetinle işle; çünkü gitmekte olduğun ölüler diyarında iş ve düşünce, bilgi ve hikmet yoktur." Vaiz 9.10
Tüm saatler GMT + 3 Saat Sayfa Önceki1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8
8. sayfa (Toplam 8 sayfa)
Bu forumda yeni konular açamazsınız Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız