| Önceki başlık :: Sonraki başlık |
| Yazar |
Mesaj |
SwaLLoweD "Müziktek" Mod

|
Tarih: Prş 14.08.2003 14:45 Mesaj konusu: Entonasyon Ayari |
|
|
Ek$i sözlük'teki yazımdan alıntıdır...El altında bulunsun..
(Standart Köprüler için)
-----
gitarın bir perdede tam olarak doğru notayı verdiğinden emin olmak için yapılan ayardır. bir bilirkişi tarafından yapılması gereken önemli bir ayardır. ayarın yapılış şekline geçersek...
12. perde bir gitarda tam telin orta noktası olmalıdır. eğer telin tam ortasına denk gelmez ise, perdeler esasında doğru yerlerinde değildir artık. bunu aşmak için elektro gitarlarda tel uzunlukları bridge (köprü) deki vidalar yardımıyla değiştirilebilir bırakılmışlardır. bu vidaları sıkarak telin uzamasını böylece telin orta noktasının köprüye doğru kaymasını, veya gevşeterek telin kısalmasını sağlamak mümkündür. burada konuşan ölçü birimi militmetrenin yarısı kadar birşeydir. toplam genlik normal köprülerde 1 santimi geçmez. entonasyon ayarı ise bu telin orta noktası ile 12. perdenin olduğu yeri denk getirmek felsefesine bağlıdır. ancak metreyi elimize alıp ölçerek bu işin içinden çıkmak mümkün değildir. o yüzden düzgün, salınıp durmayan, ölçekli bir tuner alınır ve her telin hiçbir perdeye basılmadan verdiği nota ile 12. perde de verdiği notanın aynı olması sağlanır. en ufak kayma bile, akor basıldığında sesin dalgalanmasına, kulağı rahatsız edici yanlış bir nota çıkmasına neden olur. bu nedenle bu işi kulakla becermek pek mümkün değildir.
------ _________________ "Gerçekte Umut Olmaz" - FeedBACK (www.feedback.gen.tr) |
|
| Başa dön |
|
 |
|
|
 |
SiLeNoZ

|
Tarih: Pzr 06.06.2004 7:00 Mesaj konusu: |
|
|
Selamlar.
Burda anlatılan heralde bendeki floyd rose sistemi için geçerli değil. Tellerin geçtiği kızakların üzerindeki vida (ileri geri oynatmak için) tam telin altında kalıyor. O yüzden vidayı açmak ve ileri geri oynatmak için teli çok fazla gevşetmek zorunda kalıyorum. Tel gevşeyince elbette fretlere temas ediyor ve tuner hassasiyet kaybediyor.. Bir de teller ne kadar gevşetsemde floyd rose a bir miktar yük bindirdiği için kızakların vidasını açınca kızak zınk diye en öne geliyor. İşin içinden çıkamadım. Daha önce 2-3 defa bu sorunu yaşadım ama o zaman ben yapmamıştım ayarları. Ustaya götürmüştüm. Ama artık bu tür işleri bilen birilerinden öğrenmem lazım. Sadece çalmakla olmuyor çünkü. Ustalar da pek hoşgörülü değil bu konuda doğal olarak. Pek fırsat vermiyorlar tamir işlerini izlemeye.
Bu tür kilit sistemlerinin entonasyon ayarları nasıl yapılır ? Herhangi bir bilgisi olan varsa ve paylaşırsa memnun olurum..
Saygılar. _________________ Ton yelpazesi ne ya? Bir de analog dizmek ? |
|
| Başa dön |
|
 |
skatheist "Müziktek" Mod

|
Tarih: Pzr 06.06.2004 23:33 Mesaj konusu: |
|
|
Entonasyon ayarını yaparken elinize metre alım milimetrik olarak 12. freti ortaya getiricek gibi ayarlıyabiliyo olsak, o entonasyon doğru olmaz. Telin kalınlığına göre saddle ların durduğu yerin değişmesi lazım. Hatta şöyle bir olay varki, zamanında fret spacing kanunu yaratan adam ( m.ö., antik yunan mı mısırmı öyle bir amca ) olayı yanlış hesaplıyor. Daha doğrusu önemli birşeyi atlıyor hesaplarken, sap boyunca nereye basarsanız basın oluşacak basıncı aynı olarak hesaplıyor ( ama değil ) Doğal olarak gitarda mükemmel entonasyon mümkün değil.
Ama buzz feiten adlı gitarist bir abimiz buzzfeiten tuning systemi çıkartıyor. Standart gitarlar üstünede uygulanabilen bu sistem piyanodaki tempere tuning mantığıyla entonasyonu mükemmele yaklaştırıyor.Daha fazla bilgi için www.buzzfeiten.com a bakabilirsiniz. Türkiyede yüksel usta authorized retrofitter'ı, yanlış hatırlamıyosam maliyeti 50 dolar dı
Entonasyon ayarı yaparken sadece 12 yi baz almayın, boş telin beşlisine, 2 oktav üstüne sonrada 4 lüsüne bakın, hepsini doğruya yaklaştıracak bir kombinasyonda bırakın
Ayrıca stratlarda bir kanun vardı, kalın mi telini ayarlayın, sonra la telinin saddle'ını mi nin saddle ından bir kalın mi teli mesafe daha ilerde bırakın, aynı şeyi la teli ile re teli nin saddle ınıda uygulayın ( lanın kalınlığında ) Sonra sol telini metre ile aşağı yukarı ayarlayın, bu sefer mi den re ye kadar olan işlemi sol den mi ye kadar yapın. Sonrasında fine tunninge geçin, kabaca ayarlamanın yolu budur. |
|
| Başa dön |
|
 |
playmaker Burak Tülbentçi

|
Tarih: Pts 07.06.2004 8:48 Mesaj konusu: |
|
|
Entonasyonla benimde telecaster'lardan birinde sorunum var. Hala duzeltmedim o yuzden kayitlarda kullanamiyorum Gitarda yapilan isler cok sabir gerektiriyor Godin'e hipshot tremsetter taktim en son, hala ince ayarini yapiyorum. Amerika'da malesef hersey ucuz ama el isi oldukca pahali ne zaman ince is yapacak birine gidiyorsun cok para istiyor. _________________ www.myspace.com/osmanburak
www.purevolume.com/osmanburak |
|
| Başa dön |
|
 |
skatheist "Müziktek" Mod

|
Tarih: Pts 07.06.2004 8:55 Mesaj konusu: |
|
|
Söylemeyi unutmuşum, entonasyon ayarı yeni tel ile yapılmalıdır. Bu yeni tellerde eskidiği anda değiştirilmelidir. Tel eskidiği anda entonasyon uçtuğundan 10 günde bir tel değiştiriyorum, x3 gitar, metres tutsam daha az para yer
Bazende fretler ömrünü tüketiyor, üstleri fazla düzleşiyor. Buda fretin bulunduğu noktayı değiştiriyor. Aynı şekilde bazı luthierlerde fretleri traşladıktan sonra üstlerini düz bırakıyorlar, yuvarlartmıyorlar. Buda entonasyon karşısında büyük zorluk yaratıyor |
|
| Başa dön |
|
 |
wareyha

|
Tarih: Pts 07.06.2004 10:04 Mesaj konusu: |
|
|
| SiLeNoZ demiş ki: | Selamlar.
Burda anlatılan heralde bendeki floyd rose sistemi için geçerli değil. Bu tür kilit sistemlerinin entonasyon ayarları nasıl yapılır ? Herhangi bir bilgisi olan varsa ve paylaşırsa memnun olurum..
Saygılar. |
Hayır tam tersine bu yukarda yazılanlar Tremolo (Floyd Rose) da daha kolay yapılabilmektedir. Tremolo'nun üzerinde 6 adet tel için üstte kalan parçaların tam altında küçük vidalar vardır ayrıca o vidaları iki farklı şekilde takabilirsin ve tellleri tutan bölümün öne veya arkaya haraket etmesini çok rahat saglayabilirsin.. |
|
| Başa dön |
|
 |
SiLeNoZ

|
Tarih: Pts 07.06.2004 12:47 Mesaj konusu: |
|
|
Tellerin tam altinda kaliyor o vidalar. Her defasinda telleri gevsetip sikip oyle bakman lazim. Tel takiliyken vidalari sikip gevsetemiyorsun hic bir sekilde. Eski jacksonlarin floyd rose u ya\ belki gormussundur .
O vidalari nasil iki ayri sekilde takabiliyoruz ben de orayi anlamadim ? _________________ Ton yelpazesi ne ya? Bir de analog dizmek ? |
|
| Başa dön |
|
 |
skatheist "Müziktek" Mod

|
Tarih: Pts 07.06.2004 17:03 Mesaj konusu: |
|
|
| Floyd rose da saddleların altında 2 tane delik vardır, ama dediğin gibi tam bir ameleliktir floyd rose da entonasyon ayarı yapmak, zordur. |
|
| Başa dön |
|
 |
wareyha

|
Tarih: Pts 07.06.2004 17:54 Mesaj konusu: |
|
|
Evet malesef her defasında teli söküp takman gerek. Ama bir tuner sayasinde aşagı yukarı ne kadar haraket ettirebileceğini kesirebilirsin yani en az bir iki defa telleri söküp takman gerekir
Kolay gelsin... |
|
| Başa dön |
|
 |
yucel

|
Tarih: Pts 07.06.2004 18:22 Mesaj konusu: |
|
|
Floydrose'da entonasyon cidden çok kıl bişey köprü yüksekliğini ve pozisyonu ve telerin basınç dengesiyle birlikte bir uyum içinde olmasını sağlamak.... 
En son yucel tarafından Çrş 09.06.2004 0:02 tarihinde değiştirildi, toplamda 1 kere değiştirildi |
|
| Başa dön |
|
 |
hasicktear Kullanıcı siteden atılmış

|
Tarih: Pts 07.06.2004 19:12 Mesaj konusu: |
|
|
Bişey sorucam;
Alında tel üreticileri, tam gerilim yani tam basınç altında tam doğru sesler telin hangi noktalarına geliyorsa bu noktaları kırmızıya boyayıp öyle satamazlarmı, Böylece bizde göreceli olarak o kırmızı noktaları fretlerin üzerine getirmeye çalışırız, sonra da biraz daha ince ayar çekeriz. Yokmu beyle birşey. ??? |
|
| Başa dön |
|
 |
yucel

|
Tarih: Pts 07.06.2004 19:44 Mesaj konusu: |
|
|
O zaman tellerin sarkan kısımlarını kesmemek gerekirki çoğu floydrose bridge'de topuzlar kesilir kesmemek gerekirse terstende takılabilir ama bence hoş gözükmüyo telin kesilmesi gereken kısımlarıda belirtmesi gerekir falan filan...
,neyse zaten böyle kırmızı boyalı intonation ayarlanabilen teller diye bir şey çıkarsa çok komik satın alma durumları olur
"Hocam bana ordan kırmızılı olanlardan 0,10 ver!!"
"Çek bir kırmızııı!!"  _________________ Motorda gitarda Yamaha  |
|
| Başa dön |
|
 |
skatheist "Müziktek" Mod

|
Tarih: Sal 08.06.2004 9:41 Mesaj konusu: |
|
|
Yücel ellerine sağlık güzel olmuş fotolar Benimki en üstteki lo-pro edge miş öğrenmiş oldum
Her gitarın scale i aynı değildir. Örneğin bir strat ile ibanezin scaleleri farklıdır. Dolayısıyla adamlar telleri spesifik olarak gitar modellerine yapmak zorunda kalırlar. Ayriyetten adamlar bunu üretsede 0 yanılma payı ile teli takmak imkansız.
Onun yerine al tuner'ını bak yap
-Gülüm kırmızılı 0,10 sana ağır gelir, pembe çizgili 0,08 verelim?  |
|
| Başa dön |
|
 |
hasicktear Kullanıcı siteden atılmış

|
Tarih: Sal 08.06.2004 13:46 Mesaj konusu: |
|
|
Ulan pembeli morlu tel işine girecem paranın köküne vuracam lağn, o zaman görürsünüz, bi zamanlar fakir ama şey bi çocuk vardı derim size  |
|
| Başa dön |
|
 |
yucel

|
Tarih: Sal 08.06.2004 16:34 Mesaj konusu: |
|
|
Eklediğim resimler benim blgisayarımda forumda açılmıyo ama browserda adresini yazınca açlıyo,umarım sizin bilgisyarlarınızda açılıyordur(üstteki resimler),yoksa kalabalık olmasın babında sileyim... _________________ Motorda gitarda Yamaha  |
|
| Başa dön |
|
 |
wareyha

|
Tarih: Sal 08.06.2004 18:54 Mesaj konusu: |
|
|
Yücelcim sadece senin PC değil herkezde açılmıyor sanırım  |
|
| Başa dön |
|
 |
yucel

|
Tarih: Çrş 09.06.2004 0:04 Mesaj konusu: |
|
|
Resim yok sorunda yok o zaman:) açılsaydı iyi olurdu ama forum formatınamı uymadı ne oldu anlamadım,Geocitiesdeki kendi accountuma yükleyip link verdim yine açılmadı... _________________ Motorda gitarda Yamaha  |
|
| Başa dön |
|
 |
skatheist "Müziktek" Mod

|
Tarih: Çrş 09.06.2004 1:28 Mesaj konusu: |
|
|
Bende açılıyodu kalkmadan önce  |
|
| Başa dön |
|
 |
goliath

|
Tarih: Çrş 09.06.2004 9:30 Mesaj konusu: |
|
|
| hasicktear demiş ki: | Bişey sorucam;
Alında tel üreticileri, tam gerilim yani tam basınç altında tam doğru sesler telin hangi noktalarına geliyorsa bu noktaları kırmızıya boyayıp öyle satamazlarmı, Böylece bizde göreceli olarak o kırmızı noktaları fretlerin üzerine getirmeye çalışırız, sonra da biraz daha ince ayar çekeriz. Yokmu beyle birşey. ??? |
....ya da takılan tellere göre perdeleri kaydırılarak entonasyon ayarı yapılan gitar! Tel ve köprüler sabit, fretleri kaydırıyorsun!  |
|
| Başa dön |
|
 |
goliath

|
Tarih: Çrş 09.06.2004 9:33 Mesaj konusu: |
|
|
durun ya, bu gerçekten enteresan bir fikir!
Neden olmasın? |
|
| Başa dön |
|
 |
|