Ana sayfa Özel mesajlar Arama

turkrock.com ana sayfası Her konuda bilgi paylaşabileceğiniz forum sayfalarımız irc.turkrock.com sohbet sunucumuza girerek diger site üyeleriyle sohbet edebilirsiniz. Festival, konser, parti gibi çesitli etkinlikleri takip edebilir, etkinlik bildirebilirsiniz. Amatör grupların çalışmalarının mp3 formatında indirilebildiği bölüm
TurkRock.Com :: Başlığı Görüntüle - Solo işinden anlayanlar, bir yardım...
Resim albümüResim albümü  SSSSSS   AramaArama   GruplarGruplar   ProfilProfil   Giriş yapınGiriş yapın   LoginLogin 

Dikkat 
Bu foruma yazan her üye, forum kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılır. Bu kurallara uyulmadığı takdirde mesajlarınız silinebilir, taşınabilir ve siteden uzaklaştırılabilirsiniz.

Solo işinden anlayanlar, bir yardım...

Yeni Başlık Gönder   Cevap Gönder    TurkRock.Com Forum Ana Sayfası -> Müzik İşi
Önceki başlık :: Sonraki başlık  
Yazar Mesaj
ornapsen

MesajTarih: Çrş 30.04.2008 12:51    Mesaj konusu: Solo işinden anlayanlar, bir yardım... Alıntıyla Cevap Ver

C C / Am Am / F C / G G /

F G / Am F / C G / C G7 /

C G / Am Am / F C / G G /

Selam herkese.. Pek anlamam bu işlerden bir iki bir şey kalmış aklımda
yukardaki gibi bir akor dizilimine nasıl solo atarsınız. hangi gamlar kullanılır. Bir de neden o gam kullanıldığını yazarsanız çok sevinirim.
ben do nun birinci nota La minörün de 6 ncı nota olduğunu düşünerek do maj veya La min solo iyi gider diye düşündüm.
Not : bu işlerde pek iyi değilim evde kendim uğraşıyorum. doğaçlama gibi yeteneğim yok o yüzden işin teorik kısmı da önemli benim için.
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder
cobain67

MesajTarih: Çrş 30.04.2008 13:50    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

1. ve 6. olarak değil de , genel tonu majör olan bir parçada ki örnek do majör, bu tondan 1.5 ses düşerek C>B>A#>A ilgili minörüne ulaşırız ve La minör de solo çalarken yararlanacagımız gamlardan biri olur. Aynı yöntemle genel tonu majör olan bir parçada, bu tondan 2.5 ses düştüğümüzde ilgili 7'li ye ulaşırız ve bu da Sol 7'li gamını da kullanabilecegimiz anlamına gelir. Nasıl açıklayacagımı bilmedigim birsey var ki o da şarkı eger batı havasındaysa biraz , C majör parçada La minör pentatoniği de kullanabiliriz. Ben bunu direk parçanın üzerine çalıp anlayabiliyorum uyuyor ya da uymuyor diye =) Ancak bizim Türkçe parçalarımızda genelde akor ve şan yapılarından dolayı uymuyor. Bildiklerim dahilinde açıkladım umarım yardımcı olur.

Bir de doğaçlamaya yeni baslıyorsak, parçada ya da ritim gitarda hangi akor basılıyorsa , solo çalarken de o akorun kök seslerini soloya denk getirip devam edersek daha tatlı olur alışmak açısından.
Lafa gelince herkes virtüözleri örnek alır, herkes onlara özenir. Ama notanın N'sini bilmezler, öğrenmek de istemezler. İşte onlar gerizekalılardır. Hayatta müzik konusunda hiçbir yere gelemeyecek mahluklardır.
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder E-mail'i gönder Kullanıcının web sitesini ziyaret et MSN Messenger
ornapsen

MesajTarih: Çrş 30.04.2008 17:03    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

Çok teşekkür ederim. oldukça yardımcı oldu bu bilgiler. Sol 7 li ve la min penpatonik gamı da deneyecem. kök ses dediğniz sanırım 1, 3, 5 ve 7nci sesler. Zaten onu da çalışıyordum..
Başa dön
cobain67

MesajTarih: Çrş 30.04.2008 18:57    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

Yok hayır kök sesten kastım, mesela arkada ritim çalarken gitar do çalıyorsa , o ölçünün baslangıcında soloda da do'yu denk getirebilirsin , ordan la minöre geçtiginde yine ölçü başına la denk gelir ardından içinden geldigince vs =) Basılan akorların kök seslerinden bahsettim.
Tek birşey biliyorum eğer bu şekilde devam edersen iyi bir yere gelecegindir. Ne insanlar var o çok zor gördükleri master of puppets solosunu falan çalarlar ancak iş 4 akor 110 metronomluk bi ritme doğaçlamaya gelince acaba napcam diye yüzünüze bakarlar =)

Başarılar.
Lafa gelince herkes virtüözleri örnek alır, herkes onlara özenir. Ama notanın N'sini bilmezler, öğrenmek de istemezler. İşte onlar gerizekalılardır. Hayatta müzik konusunda hiçbir yere gelemeyecek mahluklardır.
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder E-mail'i gönder Kullanıcının web sitesini ziyaret et MSN Messenger
ornapsen

MesajTarih: Prş 01.05.2008 8:37    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

Dün akşam denedim sol 7'li gam gerçekten güzel gitti ve oluşan farklı kombinasyon tekdüzelikten kurtardı. Smile Verdiğiniz bilgiler yanında teşvik edici sözleriniz de tekrardan gitar çalmak için vakit ayırabildiğim şu günlerde iyi moral oldu.
Başa dön
cobain67

MesajTarih: Prş 01.05.2008 23:02    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

Ve bunlar da beni mutlu etti =) Başarılar.

Birsey daha ekleyeyim bari =) Batı tarzı uymuyorsa üstteki gibi bir dizilimde, La minör (armonik)gamı da kullanılabilir. Bazılarının Türk ezgileri diye açıkladıgı sesler =)
Başa dön
ornapsen

MesajTarih: Pts 05.05.2008 8:47    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

Tekrar selam.
parça batı müziği tarzında. o yüzden la min armonik pek gitmedi. Yani uydu ama genel havaya pek gitmedi Smile Ama biraz kitaba ve eski notlarıma intenet falan göz gezdirdim gamlara baktım çok çeşitli gamlar var. Biraz kafam karıştı farklı gamların notaları aynı olsa bile verdiği duygular değişik oluyor. Bir de sizin dediğiniz gibi Türk ezgilerine uyan gam olduğu gibi ispanyol müziğine giden veya Eski Türk filmlerindeki müziklere (Cahit Berkay müzikleri gibi.. ) giden gamlar var sanırım. Yukarıda yazdığım parçaın bir de ton değişikliği olduğu bir kısmı var. onu da çıkarttım o da solMaj ton. Sol 7 den veya do maj den sol maj a geçerken güzel bir akıcılık oluyor.
Başa dön
cobain67

MesajTarih: Pts 05.05.2008 19:10    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

Evet batı ise kulak tırmalayabilir alışmayanlar için ancak böyle farklı şeylerle farklı türlerde müzikler ortaya cıkıyor unutmayalım Smile Steve Vai aynı solo performansının içinde Seattle'dan İspanya'ya kadar gidiyor mesela ama önemli olan o akıcılığı sağlamak =)
Başa dön
Mesajları göster:   
Yeni Başlık Gönder   Cevap Gönder    TurkRock.Com Forum Ana Sayfası -> Müzik İşi Tüm saatler GMT + 3 Saat
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)

Forum Seçin:
Bu forumda yeni konular açamazsınız
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız