Ana sayfa Özel mesajlar Arama

turkrock.com ana sayfası Her konuda bilgi paylaşabileceğiniz forum sayfalarımız irc.turkrock.com sohbet sunucumuza girerek diger site üyeleriyle sohbet edebilirsiniz. Festival, konser, parti gibi çesitli etkinlikleri takip edebilir, etkinlik bildirebilirsiniz. Amatör grupların çalışmalarının mp3 formatında indirilebildiği bölüm
TurkRock.Com :: Başlığı Görüntüle - Deizm
Resim albümüResim albümü  SSSSSS   AramaArama   GruplarGruplar   ProfilProfil   Giriş yapınGiriş yapın   LoginLogin 

Dikkat 
Bu foruma yazan her üye, forum kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılır. Bu kurallara uyulmadığı takdirde mesajlarınız silinebilir, taşınabilir ve siteden uzaklaştırılabilirsiniz.

Deizm
Sayfa Önceki  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Sonraki

Yeni Başlık Gönder   Cevap Gönder    TurkRock.Com Forum Ana Sayfası -> Bilim ve Felsefe
Önceki başlık :: Sonraki başlık  
Yazar Mesaj
Finarfin

MesajTarih: Çrş 19.03.2008 1:02    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

VMAT2 ile ilgili ilginç bir kaç şey okumuştum . daily telegraph bir kaç papaza falan sormuş bunun hakkında ne düşünüyorsunuz diye, karşı çıkmış hepsi inancın temeli bu kadar basit olamaz diye.
Zaten bir adamın yazdığı bir kitap dışında akademik düzeyde herhangi bir veri yok bu genin hakkında, bir eleman bayağı dalga geçiyordu hatta kitabın yazarıyla.
not: wikipedia dan baktım kitabın ismi The God Gene: How Faith is Hardwired into our Genes.
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder MSN Messenger
cesareborgia

MesajTarih: Prş 20.03.2008 10:57    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

Milliyet gazetesinden alınan bir yazı..Doğruluğunu tartışmak lazım..Hemen atlamamak gerek..

Dünyanın en önemli gen uzmanı olarak tanınan eski ateist Dr.Francis Collins:

"Genetik yapımızın mükemmelliği, sadece Tanrı'nın eseri olabilir. Bilimin ilerlemesi, Tanrı'nın varlığının kanıtlanmasını sağlayacak. İnsanların inançlı olmasını sağlayan genlerin, sadece mucizevi bir şekilde aktif hale geldiğini kanıtlayacağız'' dedi..

ABD'nin en önemli haber dergileri olarak gösterilen Time, Newsweek ve Wired, bu haftaki sayılarında din konusuna ayırdı. Time, "Bilim ile din rasındaki mücadelenin 21'inci yüzyıla damgasını vuracağını'' belirtirken, Newsweek "Dinin siyaset üzerindeki gücü artacak. Laiklik bir çok Batılı ülkede yeniden masaya yatıralacak'' yorumunu yaptı. Wired ise dini akımların güçlenmesinin yeni bir ateizm hareketi doğurduğunu ve inanan ile inanmayanlar arasında ciddi bir çatışma yaşanacağını savundu.

ARAŞTIRMA BAŞLADI

Din konusuna ilişkin en tartışma yaratcak haber dosyası Time dergisinde yayınlandı. Time'a konuşan ünlü ateist Richard Dawkins, evrim teorisini savunarak, "Bilimsel ilerlemeler, insan vücudunu hatta duygu ve davranışlarını genlerin belirlediğini gösterdi. Genetik yapımızdan milyarlarca yıllık bir süreçte değişti ve sonuçta tesadüfen modern insan ortaya çıktı'' dedi. Dawkins'in iddialarına yanıt dünyanın en önemli gen uzmanlarından biri olarak gösterilen Dr. Francis Collins'ten geldi. Eskiden bir ateist olan Dr. Collins, 1993'ten bu yana Human Genome Research Institute'un direktörlüğünü yapıyor. Dr. Collins'in öncülüğündeki 2400 kişilik bir ekip 3 milyarlık bir dizilimden oluşan insanın genetik yapısını çözmüştü. Dr. Collins, Time'a yaptığı açıklamalarda, Tanrı'nın varlığını bilimsel olarak kanıtlayacak bir araştırma başlattıklarını belirterek şöyle konuştu:

* Evrimi savunanlar insanın genetik yapısının yüzde 99'unun maymunlarla aynı olduğunu vurgulayıp duruyor. Ancak farelerle ve yüzlerce farklı türle de yüzde 90 oranında aynı genetik yapıyı paylaşıyoruz.

* DNA ve genetik dizilim üzerine yaptığımız yüzlerce araştırmanın sonucunda "İnsanlar neden Tanrı'ya inanıyor?'' sorusunun cevabını bulamadık. Mükkemel genetik yapımızda bizi Tanrı'ya inanmaya iten biyolojik bir yapı bulunmuyor.

* VMAT2 adlı gene sahip olanların daha inançlı olduğu ortaya çıktı. Buna "Tanrı geni'' adı verildi. Bu geni aktif olmayanların ise inançsız olduğu ifade edildi. Fakat şimdiye kadar yaptığımız araştırmalarda VMAT2'nin aktif hale gelmesini sağlayan dış bir etken bulamadık. Ne çevrede olan değişiklikler ne de kalıtsal nedenler VMAT2 üzerinde etkili oluyor.

"Tanrı geni"nin, mucizevi bir şekilde aktif hale gelip insanlarda inanç olgusunun meydana geldiğini düşünüyoruz. Yani ancak Tanrı'nın isteğiyle inanç geni harekete geçiyor. VMAT2'nin gizemini çözeceğiz. Böylece Tanrı'nın varlığını ilk kez bilimsel olarak kanıtlamış olacağız.

Milliyet, 07/11/06

1000mirrors

MesajTarih: Prş 20.03.2008 22:57    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

Bir gazetede bilimle ilgili yazı yayınlanması güzel.
Fakat gazete ve bilim adamı istihdam etmeyen dergilerin bu konuda uzmanlığı sıfır. (Bu tüm dünyada geçerli bence)
Ha belki gazetelerde olmasa da dergilerde yazan ciddi bilim adamları vardır. Fakat o arka sayfaları düzenleyen insanlar bilim dünyasıyla uzaktan yakından alakası olmayan tipler.
Yabancı basında yer alan haberleri ne olduğunu anlamadan çevirip yayınlıyorlar.
Yabancı basın ne kadar nitelikli bu konuda o da ayrı konu. Sonuçta açıp okuyorsun
'İngiliz bilim adamı Micheal Adams' ın yaptığı araştırmaya göre -o kim kimse bilmiyor- veya Güney Bristol Akademisi' nin deneyine göre -öyle bir üniversite varsa tabi- taze fasülye yemenin araba kazalarını engellediği kanıtlandı' Haydaa??
Slaytanic

MesajTarih: Cum 21.03.2008 2:24    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

kilisenin kaynaklarından faydalanabilmek için öne sürülen sayısız iddiadan birisi. sonuçta avrupanın ve amerikanın da büyük bölümünün katolik ve dindar olduğunu unutmamak gerek. sonuçta birtek müslümanlar dindar değil dünyada. fazla ciddiye alınacak bir durum yok ortada.
Başa dön
geissler

MesajTarih: Çrş 26.03.2008 18:52    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

evrenin sonsuz olduğunu anlayan ve hayat ile zamanın bu sonsuzluktaki sınırlardan doğduğunu kavrayabilen insan için tanrı sınırsızlıktır, tanrı yoktur demek bir hayal edileni yok saymaktır, ahayal edilen de büyük ihtimalle yoktur, ama sınırsızlık her zaman vardır, ateist bana önce bunun cevabını versin, sonsuzluğu yok sayabiliyorsan tanrıyı da yok sayın.. kendini yok sayabileceksen tanrıyı da yok say..

tanrı yoktur?
hangi tanrı yoktur, denizin içindeki balığın deniz yoktur demesi gibi bir şey bu, tanrı sonsuz denizdir, onu bir göl olarak tahayyül edenlerin tanrısı yoktur evet... çünkü tanrının kapsamadığı bir sınırlılık düşünülemez.

biz o sınırsızlıktaki sınırlı parçalarız, "araç"ız ve küçük amaçlar yaratabiliyoruz, evren tek amaçtır, bütündür, parça bütüne dönme meylindedir, dünya üzerindeki tüm inanışların temelinde bu düşünceler yatar, upanişatlardan budistlere, mevlevilerden mecusilere kadar...
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder E-mail'i gönder MSN Messenger
Finarfin

MesajTarih: Pzr 30.03.2008 17:27    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

Konunun dışında ama bu tarz haberler öfkelendiriyor beni , adam evrim teorisini savunan yüzlerce makale yazmış (evet hristiyanlığa gönlünü kaptırdıktan sonra da) hatta insan dna sı farelerle de %90 benziyor lafı aslında evolutionla dinin bir arada olabileceğini iddia ettiği bir roportajda söylenmiş. Üsenmedim orjinalini aradım buldum.

"Well, evolution is a theory. It's a very compelling one. As somebody who studies DNA, the fact that we are 98.4 percent identical at the DNA level to a chimpanzee, it's pretty hard to ignore the fact that when I am studying a particular gene, I can go to the mouse and find it's the similar gene, and it's 90 percent the same. It's certainly compatible with the theory of evolution, although it will always be a theory that we cannot actually prove. I'm a theistic evolutionist. I take the view that God, in His wisdom, used evolution as His creative scheme. I don't see why that's such a bad idea. That's pretty amazingly creative on His part. And what is wrong with that as a way of putting together in a synthetic way the view of God who is interested in creating a group of individuals that He can have fellowship with -- us? Why is evolution not an appropriate way to get to that goal? I don't see a problem with that."
hatta kendi içinde gayet tutarlı bir yazı için :
http://www.beliefnet.com/story/172/story_17234_1.html
cesareborgia

MesajTarih: Pzr 30.03.2008 19:20    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

Finarfin demiş ki:
Konunun dışında ama bu tarz haberler öfkelendiriyor beni , adam evrim teorisini savunan yüzlerce makale yazmış (evet hristiyanlığa gönlünü kaptırdıktan sonra da) hatta insan dna sı farelerle de %90 benziyor lafı aslında evolutionla dinin bir arada olabileceğini iddia ettiği bir roportajda söylenmiş. Üsenmedim orjinalini aradım buldum.

"Well, evolution is a theory. It's a very compelling one. As somebody who studies DNA, the fact that we are 98.4 percent identical at the DNA level to a chimpanzee, it's pretty hard to ignore the fact that when I am studying a particular gene, I can go to the mouse and find it's the similar gene, and it's 90 percent the same. It's certainly compatible with the theory of evolution, although it will always be a theory that we cannot actually prove. I'm a theistic evolutionist. I take the view that God, in His wisdom, used evolution as His creative scheme. I don't see why that's such a bad idea. That's pretty amazingly creative on His part. And what is wrong with that as a way of putting together in a synthetic way the view of God who is interested in creating a group of individuals that He can have fellowship with -- us? Why is evolution not an appropriate way to get to that goal? I don't see a problem with that."
hatta kendi içinde gayet tutarlı bir yazı için :
http://www.beliefnet.com/story/172/story_17234_1.html

Daha önceki sayfalarda da birçok kez yazmıştım.
Evrim teorisi,tanrının olmadığını kanıtlayıcı veri öne sürmez.Evrim teorisini ateist iddialara kanıt olarak yorumlamak,Big Bank teorisini teist yorumlara kanıt olarak göstermekten daha az absürt değildir.Çünkü bilimsel bir araştırmayı mistik inançlara delil olarak göstermek,bilimin amacını zerre kadar anlamamak demektir.
Bir kişi hem evrim teorisine,hemde tanrının varlığına inanabilir.Yaradılışçı-Evrimci kutupsallığı aslında saçmadır.
Bir fizikçinin tanrı inancı olan bir insana uzaklığı,evrimcininkinden daha kısa değildir.Yerçekimi kanunu nedeniyle havaya atılan bir taşın yere düşme nedenini ;" Hayır! Yerçekimi yoktur.O taşı yere Allah düşürüyor" şeklinde yorumlayan mantıkla, insanın evrimle oluşmasına " Hayır! İnsan evrimle oluşamaz.İnsanı Allah şıp diye yarattı" biçimindeki yorum aynı derecede absürttür.
Oysa tanrı inancı,evrendeki yasaları yok saymayı gerektirmez.Bu yasaların ilahi olduğuna inanmayı gerektirir.

Finarfin,yukarıdaki yazının Türkçe çevirisi varsa gönderirsen sevinirim
geissler

MesajTarih: Pts 31.03.2008 0:12    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

neden deizm sayfasında evrim tartışılıyor???

yöneticiler iş yapar mı bu forumda??
Başa dön
Finarfin

MesajTarih: Pts 31.03.2008 0:45    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

cesar ben herhangi bir iddiada bulunmadım az önce milliyetin haber sunuş tarzıyla ilgili yorum yaptım .Francis Collins denen adamın evrimle dinin bir arada olabileceğini savunan bir adam olduğunu söyledim, "Evrimi savunanlar insanın genetik yapısının yüzde 99'unun maymunlarla aynı olduğunu vurgulayıp duruyor. Ancak farelerle ve yüzlerce farklı türle de yüzde 90 oranında aynı genetik yapıyı paylaşıyoruz. " argümanını aslında evrime evrim teorisini destekleyen bir cümlesinde kullandığını söyledim , aşağıda da orjinalini verdim alıntının. DAwkinsle bir çok konuda anlaşamasa da evrim konusunda aynı fikirdeler, bu adamla.
bu kadar yıldan sonra forum muhabbeti yoruyor adamı eski günlerin hatrına foruma yazmaya başlıyacaktım vazgectim .
ayrıca baba rahat ol biraz, inançla evrim herzaman bir arada tartışılmış olgulardır, iki mesajda konuşulsa bir şey olmaz.
Başa dön
cesareborgia

MesajTarih: Pts 31.03.2008 13:35    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

Finarfin demiş ki:
cesar ben herhangi bir iddiada bulunmadım az önce milliyetin haber sunuş tarzıyla ilgili yorum yaptım .Francis Collins denen adamın evrimle dinin bir arada olabileceğini savunan bir adam olduğunu söyledim, "Evrimi savunanlar insanın genetik yapısının yüzde 99'unun maymunlarla aynı olduğunu vurgulayıp duruyor. Ancak farelerle ve yüzlerce farklı türle de yüzde 90 oranında aynı genetik yapıyı paylaşıyoruz. " argümanını aslında evrime evrim teorisini destekleyen bir cümlesinde kullandığını söyledim , aşağıda da orjinalini verdim alıntının. DAwkinsle bir çok konuda anlaşamasa da evrim konusunda aynı fikirdeler, bu adamla.
bu kadar yıldan sonra forum muhabbeti yoruyor adamı eski günlerin hatrına foruma yazmaya başlıyacaktım vazgectim .
ayrıca baba rahat ol biraz, inançla evrim herzaman bir arada tartışılmış olgulardır, iki mesajda konuşulsa bir şey olmaz.

Sevgili Finarfin,yazım sana itafen değildi..Yukarıdaki yazımla yazdıklarına karşı bir tavır almak değil,bir bakıma desteklemeyi amaçladım.
Yazını alıntı yapmamın nedeni ise İngilizce yolladığın metnin Türkçesini istemek içindi.
Elbette inançla evrim tartışılacak.iki kez değil belkide defalarca tartışılması gerekecek.
kucukseytan

MesajTarih: Cmt 19.04.2008 12:59    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

cesareborgia demiş ki:
Milliyet gazetesinden alınan bir yazı..Doğruluğunu tartışmak lazım..Hemen atlamamak gerek..

Dünyanın en önemli gen uzmanı olarak tanınan eski ateist Dr.Francis Collins:

"Genetik yapımızın mükemmelliği, sadece Tanrı'nın eseri olabilir. Bilimin ilerlemesi, Tanrı'nın varlığının kanıtlanmasını sağlayacak. İnsanların inançlı olmasını sağlayan genlerin, sadece mucizevi bir şekilde aktif hale geldiğini kanıtlayacağız'' dedi..

ABD'nin en önemli haber dergileri olarak gösterilen Time, Newsweek ve Wired, bu haftaki sayılarında din konusuna ayırdı. Time, "Bilim ile din rasındaki mücadelenin 21'inci yüzyıla damgasını vuracağını'' belirtirken, Newsweek "Dinin siyaset üzerindeki gücü artacak. Laiklik bir çok Batılı ülkede yeniden masaya yatıralacak'' yorumunu yaptı. Wired ise dini akımların güçlenmesinin yeni bir ateizm hareketi doğurduğunu ve inanan ile inanmayanlar arasında ciddi bir çatışma yaşanacağını savundu.

ARAŞTIRMA BAŞLADI

Din konusuna ilişkin en tartışma yaratcak haber dosyası Time dergisinde yayınlandı. Time'a konuşan ünlü ateist Richard Dawkins, evrim teorisini savunarak, "Bilimsel ilerlemeler, insan vücudunu hatta duygu ve davranışlarını genlerin belirlediğini gösterdi. Genetik yapımızdan milyarlarca yıllık bir süreçte değişti ve sonuçta tesadüfen modern insan ortaya çıktı'' dedi. Dawkins'in iddialarına yanıt dünyanın en önemli gen uzmanlarından biri olarak gösterilen Dr. Francis Collins'ten geldi. Eskiden bir ateist olan Dr. Collins, 1993'ten bu yana Human Genome Research Institute'un direktörlüğünü yapıyor. Dr. Collins'in öncülüğündeki 2400 kişilik bir ekip 3 milyarlık bir dizilimden oluşan insanın genetik yapısını çözmüştü. Dr. Collins, Time'a yaptığı açıklamalarda, Tanrı'nın varlığını bilimsel olarak kanıtlayacak bir araştırma başlattıklarını belirterek şöyle konuştu:

* Evrimi savunanlar insanın genetik yapısının yüzde 99'unun maymunlarla aynı olduğunu vurgulayıp duruyor. Ancak farelerle ve yüzlerce farklı türle de yüzde 90 oranında aynı genetik yapıyı paylaşıyoruz.

* DNA ve genetik dizilim üzerine yaptığımız yüzlerce araştırmanın sonucunda "İnsanlar neden Tanrı'ya inanıyor?'' sorusunun cevabını bulamadık. Mükkemel genetik yapımızda bizi Tanrı'ya inanmaya iten biyolojik bir yapı bulunmuyor.

* VMAT2 adlı gene sahip olanların daha inançlı olduğu ortaya çıktı. Buna "Tanrı geni'' adı verildi. Bu geni aktif olmayanların ise inançsız olduğu ifade edildi. Fakat şimdiye kadar yaptığımız araştırmalarda VMAT2'nin aktif hale gelmesini sağlayan dış bir etken bulamadık. Ne çevrede olan değişiklikler ne de kalıtsal nedenler VMAT2 üzerinde etkili oluyor.

"Tanrı geni"nin, mucizevi bir şekilde aktif hale gelip insanlarda inanç olgusunun meydana geldiğini düşünüyoruz. Yani ancak Tanrı'nın isteğiyle inanç geni harekete geçiyor. VMAT2'nin gizemini çözeceğiz. Böylece Tanrı'nın varlığını ilk kez bilimsel olarak kanıtlamış olacağız.

Milliyet, 07/11/06

Bu Yazıda geçen Tanrı geni dikkatimi çekti, aslına bakarsanız tam olarak islam inancında olduğu gibi, soyledirki; Allah istediğini doğru yola yonlendirir ve istemediğinin gözlerini kör eder bu anlamda. Ama burdan su soru akıllara gelebilir ben istesemde inanci bi insan olamazmiyim bu durumda, tabiki boyle degil ben bunu bizim haketmemiz gerektigine inaniyorum doğru yola yonelen kendine insanlara faydalı olmaya çalışan bi insan sonunda doğru yolu bulacaktır inançlarıma göre lakin önümüze serilen hayatin her ani fırsatlar ve kararlar verme noktasında surup giderken maddeye dayalı ve manevi güzelliklerden uzak yaşayan insanlar'ın bu konuda Allah'ın yardımını alamayacağının habercisidir bence.

Daha fazla uzatmadan son olarak bi arkadaşın soyledikleri uzerine Deizm inancıyla ilgili bi noktaya değinmek istiyorum. Din olgusunu reddederek kendimize göre bir tanrı inancına sahip olmak, Evet, yaratıldık ama sonrası yok işte demek bana göre nedenler sonuçlar içerisinde yaratılmış atomdan varlığımıza ve evrenin sonsuzluklarına uzanan adını koymanın anlamı olmayan şeyin içinde öylesine bulunuyor olmamız ne bu varlık yapısının kurallarına uygundur nede içimizdeki arayışın sonucunda önümüze serilen soruların cevaplarını bulmak bağlamında yeterlidir diye düşünüyorum. Mutluluk ve huzur kaygı ile bir arada olamaz. Ölümü bile sevgi ile karşılamak islam inancının bir getirisidir ve eğer yaradılış olgusunu anlamak istiyorsak kendimizden yola çıkmalıyız. Sözlerimi Yunus Emre'nin dizeleri ile bitirmek istiyorum. Saygılar..

İLİM KENDİN BİLMEKTİR

İlim ilim bilmektir
İlim kendin bilmektir
Sen kendini bilmezsin
Ya nice okumaktır

Okumaktan murat ne
Kişi Hak'kı bilmektir
Çün okudun bilmezsin
Ha bir kuru ekmektir

Okudum bildim deme
Çok taat kıldım deme
Eğer Hak bilmez isen
Abes yere gelmektir

Dört kitabın mânâsı
Bellidir bir elifte
Sen elifi bilmezsin
Bu nice okumaktır

Yiğirmi dokuz hece
Okursun uçtan uca
Sen elif dersin hoca
Mânâsı ne demektir

Yunus Emre der hoca
Gerekse bin var hacca
Hepisinden iyice
Bir gönüle girmektir.

YUNUS EMRE
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder
Slaytanic

MesajTarih: Cmt 19.04.2008 16:55    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

yahu hala hristiyan kilisesine yaranmak için yayımlanan hede hödöleri bilim diye islamiyete sokuşturmaya çalışıyorsunuz. bunun ne size faydası olur ne islamiyete. bak adam ne yazmış:

"
"Tanrı geni"nin, mucizevi bir şekilde aktif hale gelip insanlarda inanç olgusunun meydana geldiğini düşünüyoruz. Yani ancak Tanrı'nın isteğiyle inanç geni harekete geçiyor. "
"

daha dikkatli bakarsak:

"ancak Tanrı'nın isteğiyle inanç geni harekete geçiyor"

kilise zırvalıklarını yorumlayarak vakit harmayacağım. sadece dikkat çekmek istedim.
Başa dön
kucukseytan

MesajTarih: Cmt 19.04.2008 17:33    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

Yazdıklarınızdaki haklılık payını tartışmak istemem çünkü size katılıyorum şu noktada, kilise tarihte ve bugun varlığını koruyabilmek için bu bahsettiğiniz davranışları sergilediğini hepimiz biliyoruz.
Ben herhangi bi şekilde yanlış anlaşıldığımı düşünerek cevap verme gereği hissettim şunun içindirki benim için inancın temeli sizin tabirinizle hede hödö bilimi yada geni değildir, sadece bir benzerlikten yola çıkarak anlattım düşüncelerimi kaldı ki burda bahsettiğim Allah'ın kullarına hidayet ihsan etmesi yada etmemesi inancını sonradan sokmaya gerek yok Islama zaten Kuran'da vardır, geçer okursanız bulabilirsiniz.
Sadece çıkış noktası hakkında konuşmak anlamsız olur bana kalırsa önyargılı yaklaşımlar bakış açımızı daraltır. İlginize teşekkürler.
Başa dön
kosovian

MesajTarih: Cmt 19.04.2008 21:36    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

"Allah istediğini doğru yola yonlendirir ve istemediğinin gözlerini kör eder " bu bile tek başına islam felsefesindeki kocaman bir "bug" deyim yerindeyse.benim cennete ya da cehenneme gideceğime bu durumda tanrı karar veriyor çünkü bu durumda.
kucukseytan

MesajTarih: Cmt 19.04.2008 23:24    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

Allah bizi yaratmıştır ve özgür irademizle birlikte bu hayatı yaşamamız konusunda serbest bırakmıştır fakat şuda varki bizim özgür irademiz O'nun iradesi yanında çok basittir ve sınırlıdır, ilk yazdığım mesajda söylediğiniz ''Bug teorisi'' hakkındaki fikirlerimi yazmıştım buna ek olarak şunu söylemek isterimki doğru olanı görmek için öncelikle gözlerimizi açmalıyız yoksa ne tarafa dönersek dönelim tek gördüğümüz karanlık olur.
Daha önce dediğim gibi benim için hayatın her anı kararlar, seçimler ve buna bağlı sonuçlardan oluşur ayrıca şunuda hatırlatmalıyım Allah kullarına vereceği cezalar yada mukafatlarla ilgili olarak sadece ölümden sonrasından bahsetmiyor Kuran'da. İslam inancına göre bu dünyada yaptıklarımızın karşılığını bazen yine bu dünyada görürüz ki benim kişisel inancıma göre çok büyük bir lütuftur.
Düşüncelerinizi bekliyorum teşekkürler.
Başa dön
cesareborgia

MesajTarih: Pzr 20.04.2008 0:11    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

Elbette Milliyetteki bu yazı buram buram kilise propagandası kokuyor.Özellikle de Slaytanic in bold ladığı cümleyi okuyunca farkettim.Ancak gerçekten insana Tanrıyı düşündüren bir gen varsa,bu deist/teist kesim için önemli bir veridir.

Konu hakkında çok fikrim olmadığı için fazla kurcalamayacağım.
cesareborgia

MesajTarih: Pzr 20.04.2008 0:15    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

geissler demiş ki:
evrenin sonsuz olduğunu anlayan ve hayat ile zamanın bu sonsuzluktaki sınırlardan doğduğunu kavrayabilen insan için tanrı sınırsızlıktır, tanrı yoktur demek bir hayal edileni yok saymaktır, ahayal edilen de büyük ihtimalle yoktur, ama sınırsızlık her zaman vardır, ateist bana önce bunun cevabını versin, sonsuzluğu yok sayabiliyorsan tanrıyı da yok sayın.. kendini yok sayabileceksen tanrıyı da yok say..

tanrı yoktur?
hangi tanrı yoktur, denizin içindeki balığın deniz yoktur demesi gibi bir şey bu, tanrı sonsuz denizdir, onu bir göl olarak tahayyül edenlerin tanrısı yoktur evet... çünkü tanrının kapsamadığı bir sınırlılık düşünülemez.

biz o sınırsızlıktaki sınırlı parçalarız, "araç"ız ve küçük amaçlar yaratabiliyoruz, evren tek amaçtır, bütündür, parça bütüne dönme meylindedir, dünya üzerindeki tüm inanışların temelinde bu düşünceler yatar, upanişatlardan budistlere, mevlevilerden mecusilere kadar...

Evrenin sonsuz olduğunu anlamak mı??
Evrenin sonsuzluğuyla ilgili kanıtlar var sanırım elinde.
Bizimle paylaşırsan(mümkünse bilimsel) sevinirim.

Evrenin sonsuz olduğunu nasıl anlamalıyız????
Slaytanic

MesajTarih: Pzr 20.04.2008 12:55    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

evren sonsuz değildir, sürekli genişlemektedir. nasıl ki bir elektron için 1 santimetre uzağındaki diğer elektron sonsuz uzaklıkta kabul edilirse, bizim için de evrenin sınırlarını sonsuz kabul etmekte bir sakınca yoktur çünkü boyutlar ulaşamayacağımız mertebelerdedir. amma velakin bu bir kabullenimden ibarettir (fiziğin çoğu yerinde işleri kolaylaştırmak için kabullenimlerden faydalanılır). gerçekte ise evrenin bir sınırı ve sonu vardır, ıspatlanmıştır.
Başa dön
geissler

MesajTarih: Çrş 23.04.2008 23:27    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

enerjiye sınır koyamazsınız efendim, biz enerjinin maddeleşmiş halleriyiz, zaman ve mekan da bu yüzden var, ölünce enerji olacağız tekrar ve zaman-mekandan soyutlanacağız..
evren sonsuz enerjidir, bilincin ve canlılığın kaynağıdır, benim kaynağımdır, bu yüzden adam düşünmüş de enel hakk demiş, sınırlılıktan hayat doğuyor dikkat edin, ve bilinç, dünyadaki hayat bilinç, evren ise bilinç altı...

bunların kanıtını nasıl göstereyim diye düşünüyorum, hiçbir şeyin kesin olmadığı bir yerde.. üsttekinin dediği gibi zaten bunların hepsi kabullenmektir, hayat da kabullenmektir, ağlayıp kabullenirsiniz...
Başa dön
Slaytanic

MesajTarih: Prş 24.04.2008 13:35    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

azıcık fizik okusan böyle kolay yazamazdın. zaman da enerji de insanın koyduğu sıfatlardır, tamamen insan icadıdır. gök cisimlerinin hareketine göre "zamanı", hareketi ve eyleme geçebilirliğine göre "enerjiyi" tanımlamışız.

enerjiye ve zamana böyle ulvi anlamlar yüklemenin hiç bir mantığı yoktur. felsefi masturbasyondan ibarettir.
Başa dön
Mesajları göster:   
Yeni Başlık Gönder   Cevap Gönder    TurkRock.Com Forum Ana Sayfası -> Bilim ve Felsefe Tüm saatler GMT + 3 Saat
Sayfa Önceki  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Sonraki
9. sayfa (Toplam 10 sayfa)

Forum Seçin:
Bu forumda yeni konular açamazsınız
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız