Ana sayfa Özel mesajlar Arama

turkrock.com ana sayfası Her konuda bilgi paylaşabileceğiniz forum sayfalarımız irc.turkrock.com sohbet sunucumuza girerek diger site üyeleriyle sohbet edebilirsiniz. Festival, konser, parti gibi çesitli etkinlikleri takip edebilir, etkinlik bildirebilirsiniz. Amatör grupların çalışmalarının mp3 formatında indirilebildiği bölüm
TurkRock.Com :: Başlığı Görüntüle - Kadın Filozofların Az Olması
Resim albümüResim albümü  SSSSSS   AramaArama   GruplarGruplar   ProfilProfil   Giriş yapınGiriş yapın   LoginLogin 

Dikkat 
Bu foruma yazan her üye, forum kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılır. Bu kurallara uyulmadığı takdirde mesajlarınız silinebilir, taşınabilir ve siteden uzaklaştırılabilirsiniz.

Kadın Filozofların Az Olması
Sayfa Önceki  1, 2, 3  Sonraki

Yeni Başlık Gönder   Cevap Gönder    TurkRock.Com Forum Ana Sayfası -> Bilim ve Felsefe
Önceki başlık :: Sonraki başlık  
Yazar Mesaj
zencefil

MesajTarih: Sal 08.01.2008 23:44    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

sevdiğim filozoflardan biri olan immanuel kant kadınlarla dostuk kurmaktan hoşlansa da kadınların saf aklın eleştrisini anladıklarını söylemelerini istemiyormuş.. ayrıca sokrates öncesi dönem filozoflarından demokritos :
'kadınlar çok konuşmamalı zira bu pek hoş olmaz'
'kadın kötülük tasarlamaya erkekten daha düşkündür'
'kadının hükmü altına girmek bir erkek için en büyük yüz karasıdır' demiş zamanında..
filozoflar elinin hamuruyla işime karışma tarzı bir yaklaşım sergiledikleri gayet açık.böyle bir durumda tarih sahnesinde kadın filozofların olmaması normal galiba...
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder E-mail'i gönder
revolte

MesajTarih: Çrş 09.01.2008 11:27    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

zencefilin örnekleri isabetli olmuş. tarih boyunca erkekler kadını küçük görmüşler. hatta dinlerle de bunu pekiştirmişler demek yanlış olmaz. ve maalesef hala bu devam etmekte, hatta bu başlıkta bile devam ediyorlar..
ka

MesajTarih: Prş 10.01.2008 12:43    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

revolte demiş ki:
kadınların hayatın her alanında ezilmesi, düşüncelerine değer verilmemesi olmasın?

kesinlikle katılıyorum. aynı zamanda bilim tarihi içinde de çok fazla kadın bilim insanı görülememesinin sebebi de budur. kadınların, ataerkit toplumlar tarafından baskılanması, ezilmesi.

ama değişiyor şimdi herşey. kadınlar ekonomik özgürlüklerini kazanmaya başladıkça erkeklerin durumu daha net bir şekilde ortaya çıkıyor. ilk olarak kadınların evrimi kadınlardan ileri; sinir sistemleri daha gelişmiş durumda. yani erkeklerden daha sağlam bir altyapıya sahipler. özgür kaldıklarında çok başarılı işler çıkarabilirler, çıkarıyorlar da.
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder
gorona_arxebo
Kullanıcı siteden atılmış

MesajTarih: Prş 10.01.2008 13:03    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

ilerde biz erkekler üremek ve avlanmak için yaşıycaz galiba.
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder E-mail'i gönder MSN Messenger
canta

MesajTarih: Pts 14.01.2008 21:46    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

filozoflar düşünmeye vakti olan insanlardır öleki yaşam kavgası cekmemiş ve yapacak bişileri kalmadgı ıcın kendilerini sürekli düşünceye vermiş insanlardır kadın doğası geregğ sürekli mücadele veren taraf olmuştur bundandolayı yasamsal buoşlukları sınırlıdır
Pentagram1999

MesajTarih: Çrş 16.01.2008 9:44    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

Evet bu bir gerçektir.Erkek egemenliği olan bir dünyada ya$ıyoruz.Binlerce yıldır böyle ve bundan sonra da kolay kolay deği$eceğini sanmam..

E artık bir yerde kabullenmek lazım...
Başa dön
chatlaq_yavus

MesajTarih: Çrş 16.01.2008 18:22    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

bundan sonra değişeceğini sanmıyorsun ama değişiyor... çünkü eğer değişmeseydi bugün kadınlar bu şekilde özgür olamazlardı
Başa dön
heavy_woman

MesajTarih: Sal 22.01.2008 9:10    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

baylar...kadınlar çoğu zaman mantıklı düşünmekten yoksun varlıklardır..(aksini iddia edenler çıkacaktır)ve evet kabul görür ki bayanlar güçsüzdür..bu hiç bişekilde değiştirilemedi,değiştirelemez...ben değiştireceğim desemde kaçınız bana inanacak beni ciddiye alacaksınız...ama biriniz beni ciddiye alsa işte ozaman bildiğim yoldan hiç yaşmayağım..ama hepiniz dahi benle eğlenseniz yinede durmayacağım..kendimi zaman zaman kadın gibi görememenin verdiği üzüntü damarlarımdaki kanın daha hızlı akmasına olanak tanıyor..işte durmama engel olan da bu çoşku ibaresidir...saygılar,sevgiler...
Başa dön
gorona_arxebo

MesajTarih: Sal 22.01.2008 14:58    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

bişey anladıysam arap olayım Confused
heavy_woman

MesajTarih: Çrş 23.01.2008 9:28    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

eğer sen bişey anlamadıysan senin gibi anlayamayanlar sayıca üstün demektir..dolayısıyla benim anlatamadığımı gösterir bu..eğer bu şekilde düşünecek olursanız..ama yinede nadir de olsa anlayanlar vardır..buda demektir ki benim tarafından anlatılan herhangi birşey varsa görünürde amacına ulaşmıştır..akıllıca düşünme-k,hayatı korkutmaksa tek derdin,ona sığın..sevgiler..
Başa dön
gorona_arxebo

MesajTarih: Çrş 23.01.2008 15:26    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

şimdi bişey anladım işte. oda demogojinin ustası olduğun : P çok şey söyleyip hiçbirşey söylememe konusunda iyisin. süleyman demirelin yanında staj yapmış olmalısın Wink
zencefil

MesajTarih: Çrş 23.01.2008 19:22    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

sevgili heavy_woman ; eğer konu başlığındaki kadın filozofların sayısını arttırmayı düşünüyorsan alkışı hakediyorsun. forum başlığındaki bilim ve felsefeden mi etkilendin de kendini bu kadar çok kastın bilmiyorum ama paradokslarla dolusun. söylemek istediğin mantıklı düşünmekten yoksun olan kadın yığınından farkınsa kendini kadın gibi hissetmeni zorlaştıran önce bu çelişkilerden kurtulmalısın. ya da kendi terminolojini oluşturmuşsun kendi çapında, ben fransız kalıyorum. kanı çoşkuyla akan güçlü mantıklı düşünebilen heavy_woman sen de sevgiyle kal
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder E-mail'i gönder
Pentagram1999

MesajTarih: Çrş 06.02.2008 13:15    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

chatlaq_yavus demiş ki:
bundan sonra değişeceğini sanmıyorsun ama değişiyor... çünkü eğer değişmeseydi bugün kadınlar bu şekilde özgür olamazlardı

Buradaki "özgürlükten" kastınızın ne olduğunu sorsam?
Başa dön
heavy_woman

MesajTarih: Cum 08.02.2008 9:47    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

ben derimki spinozanın dediği gibi farkındalık...yani arkadaşların kastetmiş olabilceği şey belki de budur...ama tabi bana kalırsa hiçkimse özgür değil..kuşlar kadar özgürsüzüz biz...yaşama durumu sözkonusu olduğundan ötürü yaşamaya çalışıyoruz...uçar türler arasında uçmayan kuş özgürdür belki..o bile nekadar özgür olabilirki..kendimizi kandırmayalım..illaki özgürlük varsa yolu muhakkak özgürsüzlükten geçer..21.yy olmuş olmamış m.ö önce olmuş olmamış..bi tanrının varlığı sözkonusu olduktan sonra(benim kanımca bi tanrı herdaim varolagelmiştir)özgürsüzlük yakamıza yapışacaktır..kadın erkek kedi köpek it mit hepsi herbiri aynı,farkına varabilse zihninde kurabilceği özgürlük alemini iş belki birazcık değişiklik gösterebilir..eh tabi kedi medi dedim de..hmm biz insanoğlu düşünebilendik ne hikmetse..buna da pek inanasım gelmiyor ama neyse..ben derimki son söz olarak kuşlar kadar özgürüm özgür olcem bilmem ne bilmem ne..yok böyle birşey..kuşlar özgür felan değil..hem özgür olsalardı kadarı olmazdı..sevgideki saygıdaki gibidir kadar..işin aslı kadar madar yoktur..hepsi bu..kuş kadar özgür kalmayın...sevgiler..
Başa dön
fordcan

MesajTarih: Cum 08.02.2008 10:32    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

heavy_woman demiş ki:
ben derimki spinozanın dediği gibi farkındalık...yani arkadaşların kastetmiş olabilceği şey belki de budur...ama tabi bana kalırsa hiçkimse özgür değil..kuşlar kadar özgürsüzüz biz...yaşama durumu sözkonusu olduğundan ötürü yaşamaya çalışıyoruz...uçar türler arasında uçmayan kuş özgürdür belki..o bile nekadar özgür olabilirki..kendimizi kandırmayalım..illaki özgürlük varsa yolu muhakkak özgürsüzlükten geçer..21.yy olmuş olmamış m.ö önce olmuş olmamış..bi tanrının varlığı sözkonusu olduktan sonra(benim kanımca bi tanrı herdaim varolagelmiştir)özgürsüzlük yakamıza yapışacaktır..kadın erkek kedi köpek it mit hepsi herbiri aynı,farkına varabilse zihninde kurabilceği özgürlük alemini iş belki birazcık değişiklik gösterebilir..eh tabi kedi medi dedim de..hmm biz insanoğlu düşünebilendik ne hikmetse..buna da pek inanasım gelmiyor ama neyse..ben derimki son söz olarak kuşlar kadar özgürüm özgür olcem bilmem ne bilmem ne..yok böyle birşey..kuşlar özgür felan değil..hem özgür olsalardı kadarı olmazdı..sevgideki saygıdaki gibidir kadar..işin aslı kadar madar yoktur..hepsi bu..kuş kadar özgür kalmayın...sevgiler..

Bişeyler yazmışsınız ama tek bir fikrinizi bile anlayamadım.Uyku sersemliğim mi üstümde yoksa herkes benimle hemfikir mi Smile

üstteki msjlarınızıda okuyunca sorunun bende olmadığını anladım Very Happy
Darius_Miles
"Dış kaynaklı rock" mod.

MesajTarih: Cum 08.02.2008 13:30    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

ilk sayfalarda bulunan birkaç değerli yazılara ilave olarak ben de bu konu hakkındaki görüşlerimi belirteyim.

bilim dünyasında yer alabilmek için iyi bir alt yapı ve düşünme özgürlüğü bulunan bir platform gerekmektedir. ülkemizde maalesef buna imkan yok. daha ataerkil bir toplumda yaşıyoruz ve kim ne derse desin kadınlar erkekler kadar özgür yaşayamıyorlar. bunun getirdiği sonuçlar tabiki düşünme kısıtlığı veya kendini iyi bir biçimde temsil edememe gibi sorunlar oluyor. batı dünyasında, gelişmiş toplumlara bakacak olursak tek filozof olarak demeyeyim, bilim adına uğraşan, emek veren o kadar çok kadın bilimci bulabiliriz ki. asıl nokta kadınların düşüncelerinin bastırılması, alt yapı hadisesinin zamanında oluşmaması. iran'da, türkiye'de bile halen kız çocukları eğitime zorla yollanıyor veya okula gidilmemesi yönünde beyin yıkıyor insanlar.

yazının özeti olarak, topluma, evrene yarar sağlamak için ilk önce düşünce özgürlüğü şart. bir ikincisi ataerkil toplumunun bir şekilde kendini pasifize etmesi veya ortadan yok olması şart. bunlar olmadan bir ilerleme kaydedilemeyecektir.
Machbet

MesajTarih: Cum 08.02.2008 13:53    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

Bunun için geçmişteki uygarlıklara ve onları yönetenlere bile bakmak yeterli olabilir. Yukarıda birkaç arkadaşın da dediği gibi erkek üstünlüğünde süren binlerce yıl, neticesinde bayandan yoksun bir filozof topluluğunu beraberinde getirdi.

Erkek geçmişten bu yana, iri vücutlu, bu orantıda daha güçlü, ve insanı geçmiş zamanlarda daha ilkel düşündüğünü varsayarak güçlü olanın hakim olacağı düşüncesini ortaya atmak pek uçuk bir düşünce olmayacaktır. (bkz: hayvanlar, bkz: ilk çağ insanları) Bunun getirisi ile yüzyıllar, belki de binyıllar boyunca bu düşünce hakim olmuş, bunun sonucunda da oluşan uygarlıklarda söz sahibi hep erkek olmuştur. Çeşitli kültür farklılıklarıyla elbette erkekler farklı konularda yoğunlaşmıştır fakat dikkat ederseniz bu kültürlerde bile erkeğin genelde hep daha ön planda bulunduğu dikkatinizi cekecektir, bunun sebebi de yukarıda bahsettiğim güçlü olma mentalitesinin insanın ilkel caglarından o yana sure gelen bir düşüncenin ürünü olmasıdır.

Şu yüzyılda bile devam eden bu düşünce de şu sonucu getirmektedir. Zamanında düşünce ile görselliğin birleşmesi ile oluşan bu sınıflama çeşidi, uzun yıllar sonrasında insanların artık altbenliklerine işlemiş, onların bir parçası olmuştur.
Başa dön
heavy_woman

MesajTarih: Pzr 10.02.2008 11:10    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

Machbet şu yazdğın son cümle; Zamanında düşünce ile görselliğin birleşmesi ile oluşan bu sınıflama çeşidi, uzun yıllar sonrasında insanların artık altbenliklerine işlemiş, onların bir parçası olmuştur.bu çok doğru ve mantıklı bi kanıdır bence..yalnız ben birşey söylemek isterim yazdıklarımın anlaşılmaması benden ötürü bi durum olabilir..ancak şunu bilinki hepimiz aslında aynı durumlar üzerinde fikir yoğunluğu oluşturmaktayız..
Başa dön
MANYAKUZAYLI

MesajTarih: Cmt 23.02.2008 21:14    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

Filozof olabilmesi için bir insanın özgür ortamda olması gerekir... Özgür ortamda bulunmayan kadın ne kadar şey üretsede yayamadığı için tanıyamayız... Fakat bu kadın filozoflar azdır ya da yoktur demek değildir...Örneğin Ayn Raynd gibi bir filozof var...
kadın liberalizmin temelini oluşturanlardan biri... belki de en önemlisi...
Fakat felsefenin geliştiği avrupa skolastik bir düşünce yapısı içinde olduğu için ve tamamen gerici yapıda yetişen toplumun kadının iğrenç bir varlık olduğunu düşünmesi ve sadece çoğalmak amacıyla kullanması nedeniyle kadın filozof sayısı azdır....
the_presence

MesajTarih: Cmt 23.02.2008 22:26    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

birçok alanda olduğu gibi felsefe alanında da ne yazıkki kadınlara fazla rastlanmıyor. bunda sosyal sebeplerin yanında biyolojik sebeplerin de etkili olduğunu düşünüyorum. kadınların mekanizmasında bulunan annelik içgüdüsü gibi gibi.... daha birçok örnek verilebilir. ama fazla kadın filozofun olmaması kadınların bu alanda eksik olduklarını göstermez tam tersine kadınların felseye daha çok katkıda bulundularını düşünüyorum. kadınlar olmasa erkeklerde felsefeye ayırcak vakti olazdı sanırım
Başa dön
Mesajları göster:   
Yeni Başlık Gönder   Cevap Gönder    TurkRock.Com Forum Ana Sayfası -> Bilim ve Felsefe Tüm saatler GMT + 3 Saat
Sayfa Önceki  1, 2, 3  Sonraki
2. sayfa (Toplam 3 sayfa)

Forum Seçin:
Bu forumda yeni konular açamazsınız
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız