Bu foruma yazan her üye, forum kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılır. Bu kurallara uyulmadığı takdirde mesajlarınız silinebilir, taşınabilir ve siteden uzaklaştırılabilirsiniz.
Tarih: Cum 04.01.2008 1:09 Mesaj konusu: Sigara Yasağı
Sigaraya büyük tecrit
TBMM Genel Kurulu’nda, sigara içme yasağı kapsamını genişleten yasa teklifi kabul edilerek yasalaştı.
Tütün ve Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Yasada Değişiklik Öngören Kanuna göre, kamu hizmet binalarının, koridorları dahil olmak üzere her türlü eğitim, sağlık, ticaret, sosyal, kültürel, spor, eğlence ve benzeri amaçlı özel hukuk kişilerine ait olan binaların kapalı alanlarında sigara içilemeyecek.
Taksi hizmeti verenler dahil olmak üzere, karayolu, demiryolu, denizyolu ve havayolu toplu taşıma araçlarında da sigara içme yasağı getiriliyor.
OKUL BAHÇESİNDE SİGARA YASAK
Okul öncesi eğitim kurumlarının, dershaneler, özel eğitim ve öğretim kurumları dahil olmak üzere ilk ve orta öğrenim kurumlarının kültür ve sosyal hizmet binalarının kapalı ve açık alanlarında tütün ve tütün ürünleri tüketilemeyecek.
ŞEHİR İÇİ SEFER YAPAN VAPURLARDA DA SİGARA İÇİLMEYECEK
Lokantalar ile kahvehane, kafeterya, birahane gibi eğlence hizmeti verilen işletmelerde de tütün ürünleri tüketilemeyecek.
Ancak, yaşlı bakım evlerinde, ruh ve sinir hastalıkları hastanelerinde, cezaevlerinde, şehirlerarası ve uluslararası güzergahlarda yolcu taşıyan denizyolu araçlarının güvertelerinde tütün ürünleri tüketilmesine mahsus alanlar oluşturulabilecek. Bu alanlara 18 yaşını doldurmamış kişiler giremeyecek.
Otelcilik hizmeti veren işletmelerde, tütün ürünleri tüketen müşterilerin konaklamasına uygun odalar tahsis edilecek.
STATLARDA SİGARA TÜKETİMİNE SINIRLAMA
Statlarda sigara içilmesine de sınırlama getiriyor. Buna göre, sigara içilebilecek bölümler, statların açık alanlarında da olacak.
Açık havada yapılan her türlü spor, kültür, sanat ve eğlence faaliyetlerinin yapıldığı yerler ile bunların seyir yerlerinde tütün ürünleri kullanılamayacak. Ancak, bu tesislerde tütün ürünlerinin tüketilmesine mahsus alanlar oluşturulacak.
Tütün ürünleri tüketilmesine tahsis edilen kapalı alanların koku ve duman geçişini önleyecek şekilde tecrit edilmesi ve havalandırma tertibatı yapılması sağlanacak.
KORUYUCU ÖNLEMLER
Tütün ürünlerinin ve üretici firmaların isim, marka veya alametleri kullanılarak her ne suretle olursa olsun reklam ve tanıtım yapılamayacak. Bu ürünlerin kullanılmasını özendiren veya teşvik eden kampanyalar düzenlenemeyecek.
Tütün ürünleri üreten ve pazarlamasını yapan firmalar, her ne suretle olursa olsun hiçbir etkinliğe isimlerini, amblemlerini veya ürünlerinin marka ya da işaretlerini kullanarak sponsorluk yapamayacak.
Tütün ürünleri sektöründe faaliyet gösteren firmaların isimleri, amblemleri veya ürünlerinin marka ya da işaretleri veya bunları çağrıştıracak alametleri kıyafet, takı ve aksesuar olarak taşınamayacak.
Tütün ürünleri sektöründe faaliyet gösteren firmalara ait araçlarda bu ürünlere ilişkin markaların tanınmasını sağlayacak bir uygulamaya gidilemeyecek.
Firmalar her ne amaçla olursa olsun tütün ürünlerini bayilere veya tüketicilere, teşvik, hediye, eşantiyon, promosyon, bedelsiz veya yardım olarak dağıtamayacaklar.
Tütün ürünlerinin ismi, logo veya amblemleri kullanılarak bildirim yapılamayacak, basın yayın organlarına ilan verilemeyecek.
Televizyonda yayınlanan programlarda filmlerde, dizilerde, müzik kliplerinde reklam ve tanıtım filmlerinde tütün ürünleri kullanılamayacak, görüntülerine yer verilemeyecek.
Sağlık, eğitim ve öğretim, kültür ve spor hizmeti verilen yerlerde tütün ürünleri satılamayacak.
CEZALAR
Sigara yasağının uygulanması ve tedbir alınmasıyla ilgili yükümlülüklerini yerine getirmeyen işletmeler önce yazılı olarak uyarılacak. Bu uyarıya rağmen yükümlülüklerini yerine getirmeyenlere belediye sınırları içinde belediye encümeni, belediye sınırları dışında ise mahalli mülki amir tarafından 500 YTL ile 5 bin YTL arasında ceza verilebilecek. Verilen bir önergenin kabul edilmesiyle kamu hizmet binalarının kapalı alanları bu hükmün dışında tutuldu.
Sigara yasağı bulunan yerlerde sigara içenlere 50 YTL, sigara izmaritini ve paketini yere atanlara 20 YTL ceza verilecek.
Tütün ürünleri sektöründe faaliyet gösteren firmalar, ürünlerini bedelsiz olarak hediye vermeleri, indirimli satmaları, eşantiyon, promosyon veya yardım olarak dağıtmaları, ilan vermeleri, yetkili satıcı yerlerin dışında satış yapmaları halinde 50 bin YTL’den 250 bin YTL’ye kadar cezaya çarptırılabilecek. Ele geçirilecek tütün ürünlerinin kamuya geçirilmesine mahalli mülki amir tarafından karar verilecek.
Görsel yayın yoluyla film, dizi ve müzik kliplerinde tütün ürünlerinin reklamı yapılması halinde; yerel yayın yapanlara 1000 YTL ile 5 bin YTL, bölgesel yayın yapanlara 5 bin YTL ile 10 bin YTL, ulusal yayın yapan kuruluşlara ise 50 bin YTL ile 100 bin YTL idari para cezası verilecek.
Sağlık, eğitim ve öğretim, kültür ve spor hizmeti verilen yerlerde tütün ürünlerini satanlara, belediye sınırları içinde belediye encümeni, belediye sınırları dışında genel kolluk tarafından 1000 YTL ceza kesilebilecek.
YÜRÜRLÜK TARİHİ
AK Parti’li milletvekillerinin verdiği bir önergeyle, kanunun 4 ay sonra yürürlüğe girmesi benimsendi. Kabul edilen önergeye göre, lokanta, kahvehane, kafeterya gibi yerlerde yasakların uygulanması ise gerekli hazırlıkların yapılması amacıyla 18 ay sonra yürürlüğe girecek.
Kayıt: Oct 01, 2007 Mesajlar: 809 Nerden: oto atelyesinden
Tarih: Cum 04.01.2008 1:54 Mesaj konusu:
4 ay kanun çıkcak, 18 ay uygulanması için gerekli zemin hazırlanacak. yani yaklaşık 2 senemizmi var rahatça sigara içebilmemiz için : PP sigara yasağı bence iyi olur. bende tiryakiyim ama başkalarını zehirlemeye hakkımız yok. _________________ Şunun bunun yardımından kuvvet almak istiyorsanız, bu gününüzü bilmem ama geleceğiniz çok kötüdür.
ATATÜRK
Tarih: Cum 04.01.2008 3:46 Mesaj konusu:
bugün, önceden de gittiğimiz, merkezi bir yerde bulunan lokanta tarzı bir yere gittik, normalde mekanda sigara içilebilen ve içilemeyen yerler mevcut işletmenin dahilinde, biz herzaman takıldığımız sigara içilebilen kısma oturmak istediğimizi söyledik ve garsonların bugünden itibaren sigara yasağının geldiğini ve bundan sonra sigara içilemeyeceğini duyunca kendimizi her türlü kuralın düzenli bir şekilde uygulandığı, Avrupa'nın 1. sınıf şehirlerinden birinde hissettik ve durumun biraz göz boyamaya yönelik olduğunu tahmin ettik ve adamlar kimseye sigara içirmediler mekanda bugün. gerçi gittiğim mekan için konuşursam; müşterinin çok yoğun bir şekilde bulunduğu, bir masanın boşalmadan başka bir müşteriye açık olmadığı bir mekan olmasını göz önünde bulundurursak, bu yasağın işletmecinin lehinde birşey olduğunu, 4 ay sonra çıkacak olan yasanın derhal bugün uygulanmaya başlatılmasının, masaların sigara içilerek geçirilen sürenin boşa harcanmayıp yeni müşteri kapma telaşından kaynaklandığını düşündük o an için, 4 ay sonra yürürlüğe girceğinden bizim ve kimsenin haberi olmadığı için kimse ses çıkartamadı tabii haliyle...
fakat bu yasağın öle masum bir yasak olduğunu düşünmüyorum ben açıkası ve bana biraz hikaye geliyor, amacın çok daha değişik şeyler olduğunu düşünüyorum, sigara illetiyle "terör" belasını eş değer olarak gören ve bunu böylesine önemliymiş gibi insanlara empoze etmeye çalışan, yılbaşından sonra her türlü yiyecek içecek maddesinin kdv sini düşürüp te sigara ve alkolün kdv sini indirmeyen bir hükümetin amacının tütün ve alkollü ürünlere karşı bir önyargı ve bunları ortadan kaldırma amacı güttüğünü düşünmekteyim...
sen önce 18 yaşından küçük adama sigara sattırma sonra barlarda,statlarda sigara yasağı getirirsin, kaldı ki, bar ve buna benzer mekanlarda sigara yasağının uygulancağına hiçbir zaman inanmam, uygulanamaz, yok böyle birşey, normalde sigara kullanıp ta alkol alan adam sigara içmezse kafayı yer, bizim milletimiz bunu kaldıramaz, biz daha öyle bir düzeyde değiliz, bu yasağı kimsenin iplemeyeceğini düşünüyorum kısacası, işgüzarlık olarak görüyorum, diğer önemli konularla bu denli uğraşmayan başımızdaki yöneticiler bu gbi konuları neden bu kadar kurcalarlar anlamam, hayır yani bütün renkler bitti de bi fıstık yeşili mi kaldı...
statta sigara yasaklancakmış, neremle güliym ben şimdi buna, böyle birşey mümkünmü, bunlar sadece göz boyamadır, Avrupaya karşı şirin gözükme hareketleridir, yoksa hiçbirşey olcağı yok...
Tarih: Cum 04.01.2008 4:13 Mesaj konusu:
belli sınıflandırmalar illaki yapılacaktır. sigara yasağını duyunca hemen aklımıza cebimizden sigara alcaklar gibi bişey gelmesin. tabiiki barlarda stadlarda içilecek. sadece içilmemesi gereken yerlerde yasak olur diye düşünüyorum. ayrıca altında başka bişeyler aramakda yersiz diye düşünüyorum. _________________ Şunun bunun yardımından kuvvet almak istiyorsanız, bu gününüzü bilmem ama geleceğiniz çok kötüdür.
ATATÜRK
Tarih: Cum 04.01.2008 11:24 Mesaj konusu:
En azından gelecek neslin azda olsa sigara içmesini engeller diye düşünüyorum.Gerçi biz millet olarak yasak olana daha çok ilgi gösteririz ters de tepebilir ama görücez.
Bu yasakla en azından kapalı mekanlarda biz sigara içmeyenler olarak rahat edebilicez diye düşünüyorum.Örneğin çalıştığım yerde yemek saatlerinde yemek bitince birçok insan sigara içiyor.Fakat aynı yerde ben yemek yiyemiyorum.Çünkü yanımda biri sigara içerken yemek yiyemem midem bulanıyor.Ayrıca küçük bir oda olduğu için nefes almakta bile zorluk çekiyoruz.Fakat işyerinde sigara içmeyen 2-3 kişi olduğu için rahatsızlığımız pek fazla dikkate alınmıyor.Ama bu yasak sayesinde daha rahat edebiliriz diye düşünüyorum.Ama Gorona'nın da dediği gibi yasanın tam olarak hayata geçmesi epey vakit alacak..O zamana kadar ben büyük ihtimal işten çıkmış olurum zaten _________________ if there is life after death, there is no death
and if death does not exist, we do not live..
Tarih: Cum 04.01.2008 22:01 Mesaj konusu:
gorona_arxebo demiş ki:
belli sınıflandırmalar illaki yapılacaktır. sigara yasağını duyunca hemen aklımıza cebimizden sigara alcaklar gibi bişey gelmesin. tabiiki barlarda stadlarda içilecek. sadece içilmemesi gereken yerlerde yasak olur diye düşünüyorum. ayrıca altında başka bişeyler aramakda yersiz diye düşünüyorum.
"tabiiki barlarda,statlarda içilecek" derken, barlar ve statlar yasağın dahilinde olan yerler, oralarda da yasaklancakmış göya...
daishuman; hiç merak etme, yasak net olarak uygulanmaya başlasa bile yine yemek yediğin yerde sigara içecek olanlar olcaktır...
ben, bu sistemi kontrol edecek bir mekanizma olacağını zannetmiyorum, burası Türkiye...
kaldı ki, bir barda, bir statta bu yasağın uygulanmasına da karşıyım zaten, bara gelen adam içki, sigara içer zaten, stat ise açık alandır, kimse de bu yasağı iplemez...
Tarih: Cum 04.01.2008 22:11 Mesaj konusu:
türkiyede denetleme diye bişey olmadığına göre yine çoğu yerde sigara içilecek diye düşünüyorum. _________________ Şunun bunun yardımından kuvvet almak istiyorsanız, bu gününüzü bilmem ama geleceğiniz çok kötüdür.
ATATÜRK
bu yasanın ilginç bir yanı var,şöyle ki hasta yakınını yada baba olmaya hazırlanan babayı ve cenazesi olan vatandaşları bir de cezayla uğraştırmıyacakmış...hani olmasın da olur ya durakta stadta bir kafede falan kötü bir haber alırsanız aynı sebeblerden( ya da sizi çok mutlu kılan) en yakın cami,bulamadın hastane bahçesine koşuyorsunuz..sokaklar sizin tabi ama belli mi olur sokağa tükürenlerin cezalarını kesmedikleri gibi size de bir ceza patlatıverirler...dört ay sayılı gün çabuk geçermiş..bu da kurallara uyalım uymayanları uyaralım afişi gibi sallanıp durur hayatımızda herhalde...
Tarih: Çrş 09.01.2008 17:52 Mesaj konusu:
Isvec`te 4 yildir var bu yasak ve cok guzel bence. Artik bir bara gittiginde sigara kokarak cikmiyorsun ve kapali ortamlarin havasi degisiyor, nefes alabiliyorsun dogru duzgun. Cidden cok guzel bir sey ve Turkiye`de de uygulanmaya baslamasi sevindirdi beni... _________________ I contend that we are both atheists. I just believe in one fewer god than you do. When you understand why you dismiss all the other possible gods, you will understand why I dismiss yours...
Tarih: Çrş 09.01.2008 18:48 Mesaj konusu:
hepimiz burdayız, hepimiz görücez bu yasağın uygulanıp uygulanmayacağını, Türk insanına hiçbir kuvvet rakısını yudumlarken sigarasını söndürtemez, ahanda buraya yazıyorum...
türkiyede denetleme diye bişey olmadığına göre yine çoğu yerde sigara içilecek diye düşünüyorum.
aslında bir bakıma haklısın çünkü adamlar trafik yasağı koyuyor kimse sallamıyor ne bileyim bir yere bir pano asıyor kimse sallamıyor ama nerde ki yasal yaptırım koyuyor herkez bir düşünüyor!!
kapalı alanlarda 4 ay sonra uygulanacak olan sigara içme yasağının yaptırımlarına bir bakın derim..
hapis cezası var be abi düşünsene... sıçarken(doğal ihtiyaç) yaktın bi tane ve polisin teki geliyor kakanın tam ortasında donunu bile çekmeden seni hapse sokuyor ne gülerim
bu yasanın çıkması için geç bile kalındı.kesinlikle çok doğru ve benim desteklediğim bir yasa tasarısı ama tek şüphem ne kadar uygulanacağında.bu husustada mekan sahipleri olası bir denetimde büyük para cezası alacakları için en çok zorlanacak kesim olacak gibi.
şu hükümetin belki de yaptığı en iyi işlerden biri oldu...yada olacak diyelim... _________________ tanrım cehennemde yanmak istiyorum madımaktan kurtar beni...
Tarih: Cmt 12.01.2008 15:06 Mesaj konusu:
sigara içmeyenler hiç sevinmesin, bu kural işlemez bizim memlekette, hadi diyelim düzenli,kararlı bir şekilde uygulanmaya başladı bu yasa (ki çok zor), bar-pavyon gibi mekanlarda cezasını ödeyip te sigara içenler bile çıkar bizim memlekette, ne olucak 50 YTL cezası varmış, adam öder, içmeye aynen devam eder olan mekan sahibine olur, onlara ceza çok daha ağır meblalarla geri dönüyo çünkü, ayrıca "kahvehane" gibi yerlerde sigarayı yasaklamak bu gibi işyerlerine çok ağır bir darbe, bu işten ekmek parası kazanan binlerce insan var, sigara içilmeyen bir kahvehane düşünebiliyomusunuz, işin doğasına ters bir durum, ayrıca bu gibi yerlerde sigara yasağının gelmesinden sonra "sigara içilebilir alan" oluşturulmasına da izin verilmeyecek olması insanların özgürlüklerine vurulmuş bir darbedir.
Tarih: Cmt 12.01.2008 15:19 Mesaj konusu:
oh be rahat nefes alıcaz _________________ Biraz Seinfeld'ten George,biraz Simpson'tan Moe, biraz South Park'tan Butters ''a.k.a Prof.Chaos'', biraz da Al Bundy'im.
Yasak uygulanacakmı bilmiyorum ama. Bunlarla ugraşacaklarına başka şeyler ile uğraşsınlar açlıkdan ölücek millet yakında . Ekonomi iyice b.ka sarmış durumda, suya elektriğe vs... herşeye köküne kadar zam yapıp emekliye yüzde 2 zam yapmakda ne oluyor. _________________ "Yalnızlığın hakim olduğu western bir kasabanın barında oturuyordum. İçeride ter ve sigara kokusu... haydutlar, katiller ve ben... viskimden bir yudum aldım. Derken içeriye beyaz elbisesi ile bir kadın girdi... saçları uçuşuyordu hafif hafif... ''
Tarih: Cmt 12.01.2008 22:42 Mesaj konusu:
Sen bunları %47 veren halka anlat.... _________________ Biraz Seinfeld'ten George,biraz Simpson'tan Moe, biraz South Park'tan Butters ''a.k.a Prof.Chaos'', biraz da Al Bundy'im.
65 bin kişinin stadları doldurduğu fener cimbom maçında sigara yasağını uygulamaya cesareti olan varsa helalolsun helede o streste ha hadi canım yok artık _________________ <div>Başkalarının izinde yürüyenler geride iz bırakamazlar</div><br />
Tarih: Sal 15.01.2008 19:13 Mesaj konusu: Re: Sigara Yasağı
Josephking_1903 demiş ki:
Tütün ve Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Yasada Değişiklik Öngören Kanuna göre, kamu hizmet binalarının, koridorları dahil olmak üzere her türlü eğitim, sağlık, ticaret, sosyal, kültürel, spor, eğlence ve benzeri amaçlı özel hukuk kişilerine ait olan binaların kapalı alanlarında sigara içilemeyecek.
Kapali alanlarda diyor. Ne zamandan beri FB-GS maclari kapali alanda oynaniyor? Restaurantlarin disari kurulan masalarinda falan hala icebilirsin benim bildigim kadariyla... _________________ I contend that we are both atheists. I just believe in one fewer god than you do. When you understand why you dismiss all the other possible gods, you will understand why I dismiss yours...
Tüm saatler GMT + 3 Saat Sayfa 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9Sonraki
1. sayfa (Toplam 9 sayfa)
Bu forumda yeni konular açamazsınız Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız