DaveMustaine_64 "MüzikTek" mod / Magick Gitaristi

Kayıt: Dec 24, 2003 Mesajlar: 4218 Nerden: Sınıf 64 / Ankara
|
Tarih: Cmt 06.01.2007 23:13 Mesaj konusu: Başlık İndeksi (Başlık açmadan önce mutlaka okuyun!) |
|
|
Arkadaşlar sonunda Müzik Enstrümanları bölümündeki başlıkları indekslemeyi bitirdik. Umarım beklediğimiz kadar işe yarar
Başlık indeksiyle ilgili biraz açıklama yapmak gerekirse;
İlk olarak bundan sonra açtığınız başlıklarda bölüm kurallarını ve burada indeks ile ilgili yazılanları okumadığınızı fark ettiğimizde herhangi bir sebep belirtmeden başlığınızı kilitleyebiliriz. Biz bu bölümün bu şekilde işlemesi gerektiğini düşünüyoruz. Ben bu indeks olayı için günlerce emek verdim ve tabii ki kullanılması işe yaraması için elimden geleni yapacağım. Onun için dikkatlice yazılanları 1 kere okursanız emin olun işinize çok yarayacak
Başlık İndeksi neden var, anlamı önemi nedir?
Müzik Enstrümanları bölümünde aynı başlıkların bir çok kez açılması, Arama fonksiyonunun yeteri kadar işlevsel olmaması gibi sebepler yüzünden, bölümdeki yararlı başlıkların bir indeksini yapıp insanların aradıkları şeye kolayca ulaşmalarını sağlayalım ve aynı konulardan birden çok başlık olmasını engelleyelim dedik. Sonuçta da aşağıda gördüğünüz gibi kategoriler halinde linklerden oluşan bir indeks ortaya çıktı
Başlık İndeksi oluşturulurken neler göz önüne alındı? Bundan sonra hangi başlıklar indekslenecek, hangileri indekslenmeyecek?
Başlık indeksini oluştururken bölümdeki yaklaşık 2500-3000 başlığın hepsine teker teker girip, istediğimiz yapıda başlıklar olup olmadıklarını, içlerinde işe yarayabilecek bilgi olup olmadığını kontrol ettim. Bir başlığı indeksleyip indekslemeyeceğime karar vermemi sağlayan esas kriter o başlığın referans olarak gösterilip gösterilemeyeceğiydi. X konusuyla ilgili bilgi arayan birisine
-Abi bu konuda "X bilmemne" adında bir başlık var diyebileceksek eğer o başlığı indeksledim. Bundan sonra açılacak olan başlıklardan beklentimiz de bu.
Bundan sonrası içinse Müzik Enstrümanları bölümünün yapısına uyan her başlığı indekslemeye devam edeceğiz. Buradaki bütün bilginin efektif olarak kullanımını sağlamak istiyoruz. Eğer kurallara uyar tavsiyeleri izlerseniz bunu yapmamız çok kolay olacak. Bu yolu izleyerek birkaç yıl içerisinde Rock Müzik ile ilgili teknik bilgi arayan birisine oldukça sağlam bir kaynak sunabileceğimizi düşünüyorum.
İndeksi oluştururken;
-Bu tarihten sonra açıldığında kilitleyecek olmamıza rağmen içinde gerçekten çok yararlı mesajlar olduğu için kilitlenmeyen bazı başlıklar oldu. Ufak bir yanlışı olan başlıkları bile kilitleyip önceki mesajları ziyan etmek yerine, içinde tek bir yararlı mesaj olan başlıkları bile başlık ismini değiştirerek veya başka şekilde indekse dahil etmeye çalıştım. (Bundan sonrası için kötü örnek teşkil etmeleri pahasına) Bundan sonra da başlık kilitlemeye değil, bilgi paylaşımının olması gereken yönde gitmesini sağlamaya çalışacağız. "Onun için benim başlığımı kilitledin ama önceden şu başlığı kilitlememişsin" gibi eleştiriler kabul edilmeyecek. Indeks yapısına uymayan başlıklar kilitlenecektir
Örnek: Manyetikler hakkında sorular okuyuverin başlığı (Bu şekilde açılan bir başlık bundan sonra yaşamayacak )
-Bir kullanıcının kişisel problemleriyle ilgili olan başlıkları, "Acil yardım" vs. gibi ibarelerle açılmış olan sadece kişinin kendi gitar ve diğer ekipmanının bütünüyle ilgili olan başlıkları ileride ancak aynı ekipmanlara sahip olan birisinin aynı sorunları yaşaması durmunda işe yarayacak olması yüzünden kilitledim. Bu gibi sorularınız için bölümün en üstündeki sabit başlıkları kullanın.
-Ekipmanınızdaki herhangi bir soru için aradığınız bilgiyi bulamıyorsanız bu konuda genel geçer işe yarayacak bir başlık açabilirsiniz;
Örnek: Sap atması başlığı
"Acil yardım, gitarımın sapı 3 mm yana kaydı, kaloriferin önünde bırakmışım gitarı kahretsin, ne yapmam lazım?!?!?!?!" gibi bir başlık açmak yerine bu tarz bir başlık açabilirsiniz: İleride de referans olabilir...
-X vs. Y başlıklarını yine sadece kişisel bir seçim ile ilgili oldukları için kilitledim. İsminde vs. olan başlıkları bundan sonra da %99.9 kilitlenecek. Indekste şu anda sadece birkaç tane vs. başlığı var onlar da gerçekten çok genel olan, bir çok insanın karşılaştığı durumlarla ilgili başlıklar oldu. Bu konuda moderatörlerin ve yöneticilerin insiyatif kullanma hakları vardır.
Örnek: Jackson DK2 Dinky L ve Ibanez RG1570 L başlığı
Solak arkadaşların çok fazla gitar seçenekleri olmadığı ve bu tarz bir gitar için sık düştükleri bir ikilem olduğu için bu başlığı kilitlemedim. Bunun gibi başlıkları moderatör ve yönetici arkadaşlar insiyatif kullanarak veri tabanında tutabilirler. Yalnız "Marshall mg15cdr vs. Mesa Boogie Triple Rectifier" gibi başlıkları veri tabanında ileride kimsenin işine yaramayacağı için tutmayacağız.
Bunun dışında;
-Bir marka hakkında genel başlıklar açıp o markanın ürünlerini tartışabilirsiniz
Örnek: Charvel / Jackson Başlığı
-Ayrıca bir markanın çok fazla çeşidi olan modelleriyle ilgili genel başlıklar da açabilirsiniz
Örnek: Digitech GNX serisi processorlar hakkında
Son olarak: Unutmayın ki başlığın ismi değil içeriği önemli olan. Başlık ismini her zaman değiştirebiliriz ama içeriği değiştiremeyiz. İçeriği de çok büyük oranda ilk mesaj, o mesajdaki yönlendirme belirliyor.
Örnek: Jackson RR1 isimli başlık açıp ilk mesaja,
"Bu gitarın köprüsü nasıldır, rahat edebilir miyim yoksa sabit köprülü olanını mı alayım?" yazarsanız o zaman muhabbet sabit köprü vs. floyd rose ekseninde dönecektir.
Okuduğum 2500-3000 başlık içerisinde her seferinde böyle olduğunu gördüm. Bu tarz başlıkları kilitlemezsek eğer yeni bir "Jackson RR1" başlığı açılamayacak, olan başlık da olabileceği kadar yararlı bir başlık olmayacaktır. (Bence Ansiklopedide çok güzel bir Jackson RR1 başlığı olmalı ) Onun için bu tarz başlıkları da kilitleyeceğiz. Bu tarz sorularınızı markanın genel başlığında sorun ya da Jackson RR1 diye başlık açıp gitarı tanıtıp biraz konuşulmasını bekleyin ve sorunuzu ondan sonra sorun...
Bir Rica: Bundan sonra başlık açtığınızda, ilk mesajın en sonuna “bu başlığı indeksin şu kategorisinde şuraya koyabilirsiniz” gibi bir not düşerseniz işimizi çok kolaylaştırırsınız
Artık indeks ile veri tabanındaki bütün başlıkları görebilirsiniz, hangilerinin eksik olduğunu da. Hatta bir çok kez "Aaa şu başlık nasıl olmaz" diyeceğinizi tahmin eder gibiyim.
Boşlukları faydalı olacak şekilde doldurmanız çok iyi olacaktır, o bahsettiğimiz online ansiklopedi gibi yapıyı oluşturmak açısından Bir de, mevcut olup da içerisinde yeterli bilgi olmayan başlıklar için "bu konuda makale niteliğinde bir başlık açabilirim" diyorsanız yenilerini açabilirsiniz. Eski başlıktaki mesajları sizin başlığınıza taşırım öyle bir durumda...
Bu başlık indeksini burayı bir nevi online ansiklopediye ve ciddi/yararlı bir kaynağa dönüştürmek için bir adım olarak görüyoruz bundan sonra bu yönde davranmanızı, başlıkların böyle olmasını bekliyoruz. İçerisinde geyik oranı yüksek başlıkların bir ansiklopedide yer alamayacağını, istediğimiz bilgi seviyesini yakalamak için moderatörlerin ve yöneticilerin insiyatif kullanabileceklerini unutmayın. Evet ansiklopedi tribine fazla girdik ve buranın eninde sonunda bir forum olduğunun da farkındayız ve buranın bildiğimiz diğer forumlardan "farklı" işlesini istiyoruz. Daha az geyik yapıp daha çok yararlı başlıklar açmanız dileğiyle hayırlı olsun  _________________ Sınıf 64 / Magick / Dementia - Berkay
Floyd-rose hakkında her şey: http://turkrock.com/ftopic45104.html
www.myspace.com/dementiatr
En son DaveMustaine_64 tarafından Pzr 07.01.2007 3:37 tarihinde değiştirildi, toplamda 1 kere değiştirildi |
|