| Önceki başlık :: Sonraki başlık |
| Yazar |
Mesaj |
ornapsen

|
Tarih: Çrş 30.04.2008 12:51 Mesaj konusu: Solo işinden anlayanlar, bir yardım... |
|
|
C C / Am Am / F C / G G /
F G / Am F / C G / C G7 /
C G / Am Am / F C / G G /
Selam herkese.. Pek anlamam bu işlerden bir iki bir şey kalmış aklımda
yukardaki gibi bir akor dizilimine nasıl solo atarsınız. hangi gamlar kullanılır. Bir de neden o gam kullanıldığını yazarsanız çok sevinirim.
ben do nun birinci nota La minörün de 6 ncı nota olduğunu düşünerek do maj veya La min solo iyi gider diye düşündüm.
Not : bu işlerde pek iyi değilim evde kendim uğraşıyorum. doğaçlama gibi yeteneğim yok o yüzden işin teorik kısmı da önemli benim için. |
|
| Başa dön |
|
 |
|
|
 |
cobain67

|
Tarih: Çrş 30.04.2008 13:50 Mesaj konusu: |
|
|
1. ve 6. olarak değil de , genel tonu majör olan bir parçada ki örnek do majör, bu tondan 1.5 ses düşerek C>B>A#>A ilgili minörüne ulaşırız ve La minör de solo çalarken yararlanacagımız gamlardan biri olur. Aynı yöntemle genel tonu majör olan bir parçada, bu tondan 2.5 ses düştüğümüzde ilgili 7'li ye ulaşırız ve bu da Sol 7'li gamını da kullanabilecegimiz anlamına gelir. Nasıl açıklayacagımı bilmedigim birsey var ki o da şarkı eger batı havasındaysa biraz , C majör parçada La minör pentatoniği de kullanabiliriz. Ben bunu direk parçanın üzerine çalıp anlayabiliyorum uyuyor ya da uymuyor diye =) Ancak bizim Türkçe parçalarımızda genelde akor ve şan yapılarından dolayı uymuyor. Bildiklerim dahilinde açıkladım umarım yardımcı olur.
Bir de doğaçlamaya yeni baslıyorsak, parçada ya da ritim gitarda hangi akor basılıyorsa , solo çalarken de o akorun kök seslerini soloya denk getirip devam edersek daha tatlı olur alışmak açısından. _________________ Lafa gelince herkes virtüözleri örnek alır, herkes onlara özenir. Ama notanın N'sini bilmezler, öğrenmek de istemezler. İşte onlar gerizekalılardır. Hayatta müzik konusunda hiçbir yere gelemeyecek mahluklardır. |
|
| Başa dön |
|
 |
ornapsen

|
Tarih: Çrş 30.04.2008 17:03 Mesaj konusu: |
|
|
| Çok teşekkür ederim. oldukça yardımcı oldu bu bilgiler. Sol 7 li ve la min penpatonik gamı da deneyecem. kök ses dediğniz sanırım 1, 3, 5 ve 7nci sesler. Zaten onu da çalışıyordum.. |
|
| Başa dön |
|
 |
cobain67

|
Tarih: Çrş 30.04.2008 18:57 Mesaj konusu: |
|
|
Yok hayır kök sesten kastım, mesela arkada ritim çalarken gitar do çalıyorsa , o ölçünün baslangıcında soloda da do'yu denk getirebilirsin , ordan la minöre geçtiginde yine ölçü başına la denk gelir ardından içinden geldigince vs =) Basılan akorların kök seslerinden bahsettim.
Tek birşey biliyorum eğer bu şekilde devam edersen iyi bir yere gelecegindir. Ne insanlar var o çok zor gördükleri master of puppets solosunu falan çalarlar ancak iş 4 akor 110 metronomluk bi ritme doğaçlamaya gelince acaba napcam diye yüzünüze bakarlar =)
Başarılar. _________________ Lafa gelince herkes virtüözleri örnek alır, herkes onlara özenir. Ama notanın N'sini bilmezler, öğrenmek de istemezler. İşte onlar gerizekalılardır. Hayatta müzik konusunda hiçbir yere gelemeyecek mahluklardır. |
|
| Başa dön |
|
 |
ornapsen

|
Tarih: Prş 01.05.2008 8:37 Mesaj konusu: |
|
|
Dün akşam denedim sol 7'li gam gerçekten güzel gitti ve oluşan farklı kombinasyon tekdüzelikten kurtardı. Verdiğiniz bilgiler yanında teşvik edici sözleriniz de tekrardan gitar çalmak için vakit ayırabildiğim şu günlerde iyi moral oldu. |
|
| Başa dön |
|
 |
cobain67

|
Tarih: Prş 01.05.2008 23:02 Mesaj konusu: |
|
|
Ve bunlar da beni mutlu etti =) Başarılar.
Birsey daha ekleyeyim bari =) Batı tarzı uymuyorsa üstteki gibi bir dizilimde, La minör (armonik)gamı da kullanılabilir. Bazılarının Türk ezgileri diye açıkladıgı sesler =) _________________ Lafa gelince herkes virtüözleri örnek alır, herkes onlara özenir. Ama notanın N'sini bilmezler, öğrenmek de istemezler. İşte onlar gerizekalılardır. Hayatta müzik konusunda hiçbir yere gelemeyecek mahluklardır. |
|
| Başa dön |
|
 |
ornapsen

|
Tarih: Pts 05.05.2008 8:47 Mesaj konusu: |
|
|
Tekrar selam.
parça batı müziği tarzında. o yüzden la min armonik pek gitmedi. Yani uydu ama genel havaya pek gitmedi Ama biraz kitaba ve eski notlarıma intenet falan göz gezdirdim gamlara baktım çok çeşitli gamlar var. Biraz kafam karıştı farklı gamların notaları aynı olsa bile verdiği duygular değişik oluyor. Bir de sizin dediğiniz gibi Türk ezgilerine uyan gam olduğu gibi ispanyol müziğine giden veya Eski Türk filmlerindeki müziklere (Cahit Berkay müzikleri gibi.. ) giden gamlar var sanırım. Yukarıda yazdığım parçaın bir de ton değişikliği olduğu bir kısmı var. onu da çıkarttım o da solMaj ton. Sol 7 den veya do maj den sol maj a geçerken güzel bir akıcılık oluyor. |
|
| Başa dön |
|
 |
cobain67

|
Tarih: Pts 05.05.2008 19:10 Mesaj konusu: |
|
|
Evet batı ise kulak tırmalayabilir alışmayanlar için ancak böyle farklı şeylerle farklı türlerde müzikler ortaya cıkıyor unutmayalım Steve Vai aynı solo performansının içinde Seattle'dan İspanya'ya kadar gidiyor mesela ama önemli olan o akıcılığı sağlamak =) _________________ Lafa gelince herkes virtüözleri örnek alır, herkes onlara özenir. Ama notanın N'sini bilmezler, öğrenmek de istemezler. İşte onlar gerizekalılardır. Hayatta müzik konusunda hiçbir yere gelemeyecek mahluklardır. |
|
| Başa dön |
|
 |
|