| Önceki başlık :: Sonraki başlık |
| Yazar |
Mesaj |
Adsodyak

|
Tarih: Cmt 28.10.2006 19:37 Mesaj konusu: |
|
|
bana akorların yerlerini gösteren bi pusula kağıdı lazım bilen varsa internet adreside olabilir bana ö.m atarsa sevinirim inşallah yanlış yere yazmamışımdır.... _________________ Sömürdüğün bu ruhta haykırışlar kördüğüm..... |
|
| Başa dön |
|
 |
|
|
 |
hksm

|
Tarih: Cmt 28.10.2006 23:09 Mesaj konusu: |
|
|
İlk aklıma gelen adres www.chordfind.com oldu ama bir Arama yaparsan çok daha farklı sitelere de ulaşabilirsin, siteler değişse de akorlar değişmez:) _________________ Müziksiz bir hayat hatadır... Bu muydu yaşam? Hadi öyleyse bir kez daha... (Nietzsche) |
|
| Başa dön |
|
 |
Adsodyak

|
Tarih: Pzr 29.10.2006 10:05 Mesaj konusu: |
|
|
ok saol da benim demek istediğim şey mesela AM,G,F,C böle akorların teller ve perdeler üstündeki yeriydi ben cevabımı aldımm ama ok saol.. _________________ Sömürdüğün bu ruhta haykırışlar kördüğüm..... |
|
| Başa dön |
|
 |
ozim

|
Tarih: Sal 14.11.2006 20:58 Mesaj konusu: slm |
|
|
| P_E_N_A demiş ki: | arkadaşlar aranızda bilen varsa yanıtlasın lütfen gamlar ve modlarla ilgili forumu baştan sona tarıyamadım...
şimdi diyelim ki bi akorun diyatonik akorlarıyla bi progression oluşturdum
mesela C gamında F-G-Dm-Em şekilnde akorların üzerine solo atmak istiyorum solo atarken doğal olarak do major gamını takip edeceğim ama bu solonun bu progressionla uyumlu tınlaması için soloyu attığım sırada hangi akor varsa o akorun modunda mı çalmam gerekiyor ( mesela yukarda ki progressiona göre D akoru çalarken ben attığım solo da D-dorian modunu mu kullanmalıyım?? )
şimdiden tşk |
selam arkadasim.. forumdaki ilk mesajim olcak:)
evet, calinan melodi veya tabiri caiz ise atilan solo, armoninin bir parcasi oldugu icin ,akor ile uyum icerisinde olmalidir ve bunun icin calinan akor sesleri esas alinarak solo yapilir..sadece akor sesleri mi kullanilir? dersen cevabim hayir..neden hayir 'in sebepleri cok uzun olmakla birlikte sunu belirteyiyim;akor sesleri esas alinarak ,komsu notalarda kullanilir ama vurgulara dikkat etmek gerekiyor ,guclu vurgularin oldugu yerlede kesinlikle akor sesleriyle baslamak lazim.. |
|
| Başa dön |
|
 |
brokndwn

|
Tarih: Cmt 16.12.2006 20:20 Mesaj konusu: |
|
|
Beyler ben gitara baslayali 1 sene oldu neredeyse solo falan atabiliyorum ama su akorlari cozebilmis degilim sizin anlattiklarinizi okudum ama pek anlayamadim ben terimler biraz yabanci geldi
nota ve akor bulmada problemler yasiyorum bildigim akorlar var ama onlari nereye kaydirirsam hangi akoru bulurum gibi seyleri cozemiyorum bana bubu kisa ve oz bi sekilde anlatirmisiniz lutfen... Bildigim akorlar C D A Am G B7 Bm E Em Dm gibi ama bunlarin 7lilerini falan nasil bulup basacagimi bilmiyorum Si ile Do arasi yarim ses Mi Fa arasida yarim ses Si nin diyezi Fa nin bemolu olmadigini biliyorum (terside olabilir) mesela ince mi telinden baslayip buluyorum notalari ama do ya kadar gelip 12. 15. tellerdeki notalari bulamiyorum bana bu konularda yarimci olursaniz cok sevinirim |
|
| Başa dön |
|
 |
hksm

|
Tarih: Pzr 17.12.2006 22:07 Mesaj konusu: |
|
|
12. perdeden sonra notalar gitarın birinci perdesi olarak aynen devam eder; yani 1. perdedeki notalar ile 13. perdedeki notalar aynıdır ve bildiğini söylediğin şekilde (mi/fa-si/do arası yarım diğerleri tam ses olarak)
Tavsiye olarak şunu söyleyebilirim. Bas tellerdeki (E-A-D) akorları öğren ve onları tam ses yarım ses olarak kaydır. Bunları yap, bu noktada anlayamadığın birşey olursa yeniden sor.
Çünkü neyi ne kadar bildiğini ben anlayamadım, solo atıyorum diyorsun ama 12. ve 15. perdeleri bulamıyorsun. Kafam karıştı _________________ Müziksiz bir hayat hatadır... Bu muydu yaşam? Hadi öyleyse bir kez daha... (Nietzsche) |
|
| Başa dön |
|
 |
brokndwn

|
Tarih: Pzr 17.12.2006 22:51 Mesaj konusu: |
|
|
| abi bas teller dediğin kalın teller sanırım ordaki akorları (E akorunu= 3.telin 1.ci perdesi,4.cü telin 2.ci perdesi ve 5.ci telin 2.ci perdesimi olarak kastediyorsun anlayamadım) onlardan bahsediyosan biliyorum onları benim sorunum şu: notaların 12. telden sonra kendini tekrarladığını söylediğin için teşekkürler örneğin Bm akorunu 1 yana kaydırdığında onun ne olduğunu bilemiyorum notaların si/do yarım ses ve mi/fa nın yarım ses olduğunu biliyorum ama akorlarda onları incetip kalınlarştırınca hangi akorları elde ettiğimizi bilmiyorum F akorunu inceltince Fa diyezmi gelir falan gibilerden onları anlayamıyorum |
|
| Başa dön |
|
 |
hksm

|
Tarih: Sal 19.12.2006 1:02 Mesaj konusu: |
|
|
Akorları da aynen notalar gibi düşün. Bm akorunu bir perde inceltince Cm akorunu elde etmiş oluyorsun, parmaklarını hiç değiştirmeden. Cm akorunu bir perde inceltirsen bulacağın akor C#m; bir perde daha kaydırırsan Dm akorunu basıyorsun.
Genel olarak toparlamam gerekirse, 3 tane bas tel vardır. Kalın E teli A teli ve D teli.
Şimdi burada da akorlar yukarıda söylediğin gibi E majör akoru, bir perde kaydırdığında F majör akorunu bulacaksın, bu E teli akorları olarak gövdeye kadar inecek yani tizleşecek; sonraki tel A teli burada da temel akor A majör akoru, bunu da tam ses yarım ses olayını düşünerek gövdeye kadar indirip akorları bulacaksın ve aynı şeyi D teli üzerindeki D majör akoruyla yapacaksın.
Ya da akorları gösteren bir kitap ya da site bulup onları inceleyeceksin. Google'da chords ya da akor tablosu diye bir araştırma yap, birçok sayfa çıkacaktır karşına.
Kolay gelsin... _________________ Müziksiz bir hayat hatadır... Bu muydu yaşam? Hadi öyleyse bir kez daha... (Nietzsche) |
|
| Başa dön |
|
 |
brokndwn

|
Tarih: Çrş 20.12.2006 18:34 Mesaj konusu: |
|
|
Tab Nasıl Okunur?  |
|
| Başa dön |
|
 |
hksm

|
Tarih: Çrş 20.12.2006 21:04 Mesaj konusu: |
|
|
Forumda tab okuma diye Arama yaparsan bazı bilgilere ulaşabilirsin ya da Google'da benzeri aramayı yap, bir çok sitede tab nasıl okunur diye başlık var. Ha gayret... _________________ Müziksiz bir hayat hatadır... Bu muydu yaşam? Hadi öyleyse bir kez daha... (Nietzsche) |
|
| Başa dön |
|
 |
Artunsan

Kayıt: Aug 02, 2004 Mesajlar: 144 Nerden: Kaiserslautern (D)
|
Tarih: Çrş 24.01.2007 13:37 Mesaj konusu: |
|
|
| hksm demiş ki: | | Akorları da aynen notalar gibi düşün. Bm akorunu bir perde inceltince Cm akorunu elde etmiş oluyorsun, parmaklarını hiç değiştirmeden. Cm akorunu bir perde inceltirsen bulacağın akor C#m; bir perde daha kaydırırsan Dm akorunu basıyorsun |
Dogru, benim de eklemek istedigim bir sey var. Zaten "dogal" olan bir sey yine de bilmeyenler olabilir.
Bareli bir akoru yarim ses tiz calmak istediginde parmak pozisyonlarini degistirmeden kaydirman yeterlidir. Yani Fa major calarken tam aralik tize kaydirirsan Sol major calmis olursun.
Ama ilk perdelerde calinan akorlari, oldugu gibi (yani baresiz) kaydirirsan, bosta kalan telleri kaydirmamis oluyorsun. Dolasiyla kac perde kaydirmissan, ona göre bare eklemen gerekiyor. Mesela baresiz La minor basmayi biliyorsun. Yarim aralik tizlesirip La diyez minor calmak istersen 1. perdeye bare basip, eski pozisyonlari da aynen bir perde ileriye tasiman lazim. Bunu yaparken isaret parmagi ile bare bastigin icin parmak pozisyonlari degisiyor mecbur.
Yazmamissin ama herhalde bareli Fa major akorunu da biliyorsundur. Bilmiyorsan da Mi majoru bir perde kaydirirsan bulmus olursun. Bareyi unutma. Dedigim gibi gayet basit ve dogal bir sey, ama yine de yarari olur belki birilerine. _________________ Homer to aliens: "Don't eat me, I have a wife and children! Eat them!" |
|
| Başa dön |
|
 |
hksm

|
Tarih: Prş 25.01.2007 0:28 Mesaj konusu: |
|
|
Akorları gitar klavyesi üzerindeki ilk öğrenme kolaylıklarından birisi üç adet bas telin üzerindeki akor oluşumlarıdır, bunları tizleştirdiğinizde aralıklara uygun akorları bulursunuz. İlk öğrenme aşamasında bunlara dikkat ederseniz klavye üzerinde akor bulmak karmaşık bir iş olmaktan çıkar. Yukarıdaki mesajlarda kısaca bahsettim, tekrar edeyim;
3 adet bas teli vardır gitarda; Kalın E, A ve D, akorları bu bas sesler üzerine kurulmuş haliyle öğrendiğinizde bunları tizleştirerek klavye üzerine yayabilirsiniz, onlarca yüzlerce akoru ezberlemenize gerek yok.
Bunları ilk öğrenenler için yazıyorum, zaten bir süre sonra klavyeye hakim olunduğunda hepsi yerli yerine oturacaktır.
Diyeceğim odur ki, ilk anda yüzlerce akor gözünüzü korkutmasın, akorların bas seslerini kılavuz alarak hepsine hakim olabilirsiniz. _________________ Müziksiz bir hayat hatadır... Bu muydu yaşam? Hadi öyleyse bir kez daha... (Nietzsche) |
|
| Başa dön |
|
 |
amator_gitarist

|
Tarih: Sal 06.02.2007 18:41 Mesaj konusu: |
|
|
MRBLAR BN BU SİTEYE DAHA ÇOK YENİ ÜYE OLDUM VE BURDAKİLERİN GİTAR KONUSUNDA BNDEN ÇOK ÇOK TECRÜBELİ OLDUKALARINI GÖRDÜM VE YARDIM EDEBİLECEKLERİNİ DÜŞÜNDÜM GİTARA HENÜZ BU SENE BAŞLADIM KALSİK GİTAR ÇALIORM ELEKTRO GİTARCI OLMAK İSTERİM İLERDE AMA YAKINLARIM ELEKTROCU OLMAM İÇİN İLK ÖNCE KLASİK GİTARI ÇOK AMA ÇOK İİ BİLMEM GEREKTİİNİ SÖLEDİLER YAŞIM 13 VE AKOR KONUSUNDA HİÇ BİŞİ BİLMİORUM TAM AKORA GEÇTİİMİZ HAFTA OKULLAR 15 TATİLE GİRDİ VE ŞU ANA KADAR SADECE HOCAMIZ LAMİNÖR VE MİMAJÖR AKORU ÖĞRETEBİLDİ GİTAR AKORLARINDA EM AM G D F# VE AM-C AKORLARIYLA KARŞILAŞTIM VE BUNLARIN KAÇINCI TEL KAÇINCI PERDE OLDUKLARI HAKKINDA KESİNLİKLE HİÇ Bİ BİLGİM YOK (YANİ DAHA ÇOK TOYUM) SİZDEN BU KONUDA YARDIM İSTİCEKTİM
ŞİMDİDEN ÇOK TEŞEKKÜRLER |
|
| Başa dön |
|
 |
amator_gitarist

|
Tarih: Sal 06.02.2007 19:03 Mesaj konusu: |
|
|
yukarıda yazdıım akorların arasına bilmediim olarak BM ve C akorlarınıda katsak iyi olur  _________________ ••¤(]:`×[¤_=>ÈšŖą<=_¤]×]:´)¤•• |
|
| Başa dön |
|
 |
hksm

|
Tarih: Sal 06.02.2007 19:41 Mesaj konusu: |
|
|
O zaman en azından bu başlığı baştan sona okuman gerekecek, bir de fırsat kalırsa Forum Kurallarına bir göz at, bu başlıktaki armoni/teori bilgilerinin sana epey faydası olacaktır.
Yazmış olduğun akorları herhangi bir akor cetvelinde şeklen bulabilirsin.
Elektro ve klasik gitar arasındaki başlangıç aşaması forumda epey tartışıldı, bir Arama yaparsan, bu konular karşına çıkacaktır.
Hadi bakalım kolay gelsin, yolun uzun ama keyifli.. _________________ Müziksiz bir hayat hatadır... Bu muydu yaşam? Hadi öyleyse bir kez daha... (Nietzsche) |
|
| Başa dön |
|
 |
amator_gitarist

|
Tarih: Sal 06.02.2007 20:02 Mesaj konusu: |
|
|
[quote="Adsodyak"]bana akorların yerlerini gösteren bi pusula kağıdı lazım bilen varsa internet adreside olabilir bana ö.m atarsa sevinirim inşallah yanlış yere yazmamışımdır....[/quote]
sonrada gene
[quote="Adsodyak"]ok saol da benim demek istediğim şey mesela AM,G,F,C böle akorların teller ve perdeler üstündeki yeriydi ben cevabımı aldımm ama ok saol..[/quote]
demiş işte bnde şimdi onun arayıp da bulduklarını arıyorum bana bu konuda yardımcı olursa sewinirim...  _________________ ••¤(]:`×[¤_=>ÈšŖą<=_¤]×]:´)¤•• |
|
| Başa dön |
|
 |
amator_gitarist

|
Tarih: Sal 06.02.2007 20:09 Mesaj konusu: |
|
|
hksm : "yazmış olduğun akorları herhangi bir akor cetvelinde şeklen bulabilirsin" demişsin sağolasın da bn o akor cetvelini nasıl bulacağım???  _________________ ••¤(]:`×[¤_=>ÈšŖą<=_¤]×]:´)¤•• |
|
| Başa dön |
|
 |
hksm

|
Tarih: Çrş 07.02.2007 16:51 Mesaj konusu: |
|
|
Öncelikle forumda bir Arama yapacaksın, fakat ondan önce sadece bu sayfada alıntı yaptığın mesajın altında buna yanıt verilmiş; biraz daha dikkat lütfen:)
Eğer bulamaz isen dünyanın en popüler Arama motoru Google'ı kullan, akor cetveli, akor tablosu ya da chord yaz o sana istediğin sonuçları getirir.
Bu kadar lafı, biraz daha dikkat etmen gerektiği için söyledim, yanlış anlama sakın...
Hadi bul şu akor cetvelini de parmakların klavye üzerinde gezinmeye başlasın _________________ Müziksiz bir hayat hatadır... Bu muydu yaşam? Hadi öyleyse bir kez daha... (Nietzsche) |
|
| Başa dön |
|
 |
amator_gitarist

|
Tarih: Çrş 07.02.2007 17:15 Mesaj konusu: |
|
|
peki o adsoyak adlı üye cevabını sizin ona verdiğiniz siteden mi almış acaba ??? _________________ ••¤(]:`×[¤_=>ÈšŖą<=_¤]×]:´)¤•• |
|
| Başa dön |
|
 |
amator_gitarist

|
Tarih: Çrş 07.02.2007 17:19 Mesaj konusu: |
|
|
ya ben daha çok acemiyim ve benim o akorları cetvel üzerinde olarak değilde kaçıncı perde kaçıncı tel olarak bulmam daha çoook işime yarayacaktır _________________ ••¤(]:`×[¤_=>ÈšŖą<=_¤]×]:´)¤•• |
|
| Başa dön |
|
 |
|