| Önceki başlık :: Sonraki başlık |
| Yazar |
Mesaj |
DaRkShInE

|
Tarih: Sal 05.07.2005 14:51 Mesaj konusu: Piyasadaki şarkıların neden %90'ı aşk ve türevleri üzerine? |
|
|
Bu her tür müzik türünde böyle nedense günümüzde evet neden?Yoksa yeni birşeyle bulamayacak kadar yaratıcılık yoksunu mu bu piyasa? _________________ Doğum,belli çözünürlükteki enerji parçacıklarının birleşmesine,Ölüm,bu parçacıkların çözünüp,geldiği yere dönmesine denir.Asıl önemli olan safa yaşamdır,enerjilerin ayrışmadan önce,enerji parçacıklarının frekansının ne kadar yüksek olduğunu belirler. |
|
| Başa dön |
|
 |
|
|
 |
Arkas

|
Tarih: Sal 05.07.2005 16:11 Mesaj konusu: |
|
|
İnsanlar yaşadıkları yoğun duyguları şarkıya döküyorlar...
En yüksek duyguyoğunlu AŞK'tır...
Bu Yüzden Şarkıların Çoğu "Aşk ve Türevleri" Üzerinedir... |
|
| Başa dön |
|
 |
fenor

|
Tarih: Sal 05.07.2005 16:21 Mesaj konusu: |
|
|
bence albümleri satsın karı kız alsın diye _________________ ... |
|
| Başa dön |
|
 |
SineateR

Kayıt: Jun 30, 2005 Mesajlar: 207 Nerden: Another side of heaven
|
Tarih: Sal 05.07.2005 17:46 Mesaj konusu: |
|
|
tamamıyle ticarete baglı populer kulturde suan ne modaysa ona ayak zorunda muzik piyasasıda yoksa cokerler _________________ Dunum yok yarınımsın |
|
| Başa dön |
|
 |
Rockman1

Kayıt: Nov 13, 2004 Mesajlar: 1109 Nerden: Sonsuzluğun ötesinden
|
Tarih: Sal 05.07.2005 18:12 Mesaj konusu: |
|
|
Bana göre bunun birkaç sebebi var:
1-) Yaşamla ilgili bir felsefe veya idealleri olmadığı için.
2-) Piyasaya hitap etmek ve daha çok satış yapmak için.
3-) Toplum sorunlarına eğilip, bazı kesimlerden tepki almakdan korktukları için ("ben sadece para kazanmaya bakarım, bana dokunmayan yılan, bin yıl yaşasın" zihniyeti..)
Ayrıca aşk veya sevgi, sadece kadın-erkek arasında olan duygular mıdır? Bu son derece dar bir aşk anlayışı. Bu nedenle şunu da ekliyorum;
4-) Daha fazlasını yazacak akılları ve/veya duyguları, hayalleri olmadığı için.
Ancak gerçekten anlamlı ve hissederek yazılmış aşk sözlerini bu maddelerden ayrı tutuyorum. bu saydıklarım, piyasaya hizmet eden sözde "sanatçılar" içindir. _________________ Always On Rock!
|
|
| Başa dön |
|
 |
fenor

|
Tarih: Sal 05.07.2005 20:13 Mesaj konusu: |
|
|
madem aşk ile ilgili şarkı yapıcaklar acil servis-bebek gibi bir şarkı yapsınlar da doya doya dinleyeklim. _________________ ... |
|
| Başa dön |
|
 |
alp_khan

|
Tarih: Sal 05.07.2005 20:18 Mesaj konusu: |
|
|
| Rockman1 demiş ki: | Bana göre bunun birkaç sebebi var:
1-) Yaşamla ilgili bir felsefe veya idealleri olmadığı için.
2-) Piyasaya hitap etmek ve daha çok satış yapmak için.
3-) Toplum sorunlarına eğilip, bazı kesimlerden tepki almakdan korktukları için ("ben sadece para kazanmaya bakarım, bana dokunmayan yılan, bin yıl yaşasın" zihniyeti..)
Ayrıca aşk veya sevgi, sadece kadın-erkek arasında olan duygular mıdır? Bu son derece dar bir aşk anlayışı. Bu nedenle şunu da ekliyorum;
4-) Daha fazlasını yazacak akılları ve/veya duyguları, hayalleri olmadığı için.
Ancak gerçekten anlamlı ve hissederek yazılmış aşk sözlerini bu maddelerden ayrı tutuyorum. bu saydıklarım, piyasaya hizmet eden sözde "sanatçılar" içindir. |
Kesinlikle katılıyorum. Şunuda unutmamak lazım aşk müziğin vazgeçilmezi, aşk derken sadece insana duyulan değil herşeye duyulan aşk bence müzikte olmalı... _________________ Turn back my life |
|
| Başa dön |
|
 |
deerrudolf "Kültür&Sanat" mod

|
Tarih: Çrş 06.07.2005 3:14 Mesaj konusu: |
|
|
Öyle mi ki?
Benim dinlediklerim arasındakilerin %90'ı toplumsal sorunlar üzreine eleştirel sözler yazan gruplardır. Ayıptır sölemesi sağa sola kütür kütür giydirirler. Sizleri bilemem ama.  _________________ www.sendika.org
www.sol.org.tr |
|
| Başa dön |
|
 |
gunsnroses

|
Tarih: Çrş 06.07.2005 12:22 Mesaj konusu: |
|
|
black metal gruplarının şarkılarının neden %90'ı şeytan,cehennem,kan,bağırsak,sakatat üstüne?
 _________________ right now! |
|
| Başa dön |
|
 |
_skull_

|
Tarih: Çrş 06.07.2005 12:29 Mesaj konusu: |
|
|
| heralde insanlar aşık olduklarında çok yoğun duygular yaşıyolar bu da onları bişeyler yazmaya,üretmeye itiyo.aşk duyguların en mutlu edeni aynı zamanda da en acı çektireni.tabi aşık olmadan da aşk şarkıları yapıp piyasa olanlar da yok değil. |
|
| Başa dön |
|
 |
Frosty

|
Tarih: Çrş 06.07.2005 13:17 Mesaj konusu: |
|
|
Müziğe yansıtması en güzel olan hislerden biri olduğu için bence.Ve göründüğü kadar basit bir his değil hepimizin bildiği gibi Pek çok farklı tarafa çekilebilir karamsar olur,coşkulu olur,karmaşık olur.Müzik için en uygun his,temalardan biri yani bence. _________________ I'm my own god
God walking earth... |
|
| Başa dön |
|
 |
Feeling

|
Tarih: Çrş 06.07.2005 15:50 Mesaj konusu: |
|
|
| gunsnroses demiş ki: | black metal gruplarının şarkılarının neden %90'ı şeytan,cehennem,kan,bağırsak,sakatat üstüne?
 |
Aşkı çok dar alanlarda algılamaya karşıyım. Çünkü aşk sadece karşı cinse hissedilen bi duygu değildir; Tanrı, aile, dost, hatta senin bahsettiğin konular üzerine bile lirik yazmak adamın aşkı olabilir.. Kaldı ki en basitinden, Black Metal ve Death Metal burda ayrım gösteririr.. Gitar rifflerinde değil, liriklerde farklıdır.
Kaldı ki; sadece karı kız (bu nasıl bir tabirse) alsın diye yapmazlar, her şarkının kendi ruhu, kendi konsepti vardır. Ve aşık olmayan (karşı cinsi baz aldım) biri bile, sırf o şarkının ruhu için ağlayabilir, üzülebilir, kısacası etkilenebilir.. (Bknz. One Last Goodbye)
Ve bence aşk insanı en çok çeken, kimi zaman en çok yaralayan, en çok mutlu eden, şaşırtan, bilimum duyguyu dibine kadar yaşatan bi histir.. Ben normal görüyorum.. İlla ki sosyal mesaj verme kaygısı taşımak zorunda değildir bi şarkı, ya da sanatçı.. _________________ ------------------------------------------------------
Embrace this moment.. Remember; We are eternal.. All this pain is an illusion..
------------------------------------------------------ |
|
| Başa dön |
|
 |
j_frusciante

|
Tarih: Çrş 06.07.2005 16:07 Mesaj konusu: |
|
|
| rockman1 e katılmaktan başka ne denibilirki süpersin. bencede en iyisi bana dokunmayan yılan bin yaşasın felsefesi doğru ya tabiki aşk ın yüksek bi duygu etkileşimi olduğunu bizde biliyoruz da en az aşk kadar yoğun yaşanabilen duygular vardır bunların bazılarıda aşktan daha reeldir, yani herşey aşka diildir |
|
| Başa dön |
|
 |
LynyrdSkynyrd

|
Tarih: Prş 07.07.2005 16:43 Mesaj konusu: |
|
|
| gunsnroses demiş ki: | black metal gruplarının şarkılarının neden %90'ı şeytan,cehennem,kan,bağırsak,sakatat üstüne?
 | aşk üzerine de vardır..aşkın en sert hali!!gel sevgilim bağırsağını sökcem,gözünü oycam
en yoğun ve en çok yaşanan duygu aşktır,herkese hitap eder,onun için bence..  _________________ There's no gravity,the earth SucKs!! |
|
| Başa dön |
|
 |
drummer_15

|
Tarih: Prş 07.07.2005 16:54 Mesaj konusu: |
|
|
insanların gözü aşktan başka hiçbişeyi görmüyor bu ruhlarını öyle esir almışki üretirken bile onun patronluğundan kurtulamıyorlar oysa popüler kültürün dışında adam gibi şarkı yazıp sağa sola geçirenler bence onları dinleyip kafaya takmayalım... [ |
|
| Başa dön |
|
 |
fulden_zerengok

|
Tarih: Prş 07.07.2005 17:05 Mesaj konusu: |
|
|
evet bende onu anlamış deyilim hep aşk üzerine yazılmış şarkılar insanlarda bu şarkıları çok seviolar (benimde sevdiğim şarkılar var ama olsun) bi aşk acısı çeken biri bu şarkıları dinleyince duygulanıo ve buda insanları aşk şarkılarına doğru yavaş yavaş yönlendirio bunun sonucunda aşk şarkılarının sayıları gittikçe artıo  |
|
| Başa dön |
|
 |
ilteris

|
Tarih: Prş 07.07.2005 22:16 Mesaj konusu: |
|
|
Türkçe müzikte sürekli konu olan aşk teması Dış Kaynalık Rock müzikte o kadar fazla hakim değildir. Türkçe müzikte aşktan başka konu bulamaması hoş bi durum değil ama piyasaya baktıgmızda başlıktaki gibi %90 hatta daha fazla bi kısmı aşk üzerine şarkılar.... Bence bu durum kulak alışkanlığının da bir sonucu. Aşk dışında bir konuyu şiir şeklinde ya da başka bi biçimde anlattıktan sonra bunu bi şarkıya bir melodiye uyarlamak dil türkçe olduğunda garipseniyor. En azından insanın kulağı alışana kadar çok garip gelir.
Şimdi bi kaç örnek verelim.
Iron Maidenın en piyasa şarkılarından Fear Of The Dark, yani türkçesi ile karanlık korkusu. Bu şarkının sözlerine birebir türkçeye çevirdiğimizde bunu bi şarkıda kullanmaya kalkarsak bi çok dinleyicinin garibine gider "ne diyo lan bu lavuk" diyebilir. Ya da The Trooper ı ele alalım.
ilk iki nakaratın türkçesi şu şekilde;
[www.maidenturkey.com dan alıntıdır]
Canimi alacaksin ama ben de alacagim seninkini
Atesleyeceksin tüfegini ama ben de ezip geçecegim seni
Bu yüzden bir sonraki saldiriyi beklediginde
Ayakta dursan iyi olur dönüs yok artik geriye
Boru çaliyor ve hücüm basliyor
Ama bu savas meydaninda kimse kazanmiyor
Dumanin keskin kokusu ve atlarin nefesleri
Ben atilirken kesin ölüme
--------------------------------------------------------------
Göründüğü gibi ortaya bana bile komik gelen şeyler çıkıyor. Yani bence türkçede aşk dışında bir olayı şarkılara dökmek için sözlerin baya bi edebi bir dille üstü kapalı, kinaye, istiare, intak gibi edebi sanatlar kullanılarak yazılması lazım. Bu yapılmadıgı takdirde yukardaki Trooper örneğinin türkçesi gibi çok sade bir dille yazılan bi şarkı dinleyene çok garip, anlamsız hatta komik gelebilir. Bence bu kadar çok aşk şarkısının türkçe müziğe hakim olmasının başında bu durum gelir.
Şimdi serdar ortaçın bi çok şarkısında bunlardan çok daha luzumsuz absürt sözler var
Yazdığım mektupları teker teker atacakmış
Çektiğim mesajları okumadan atacakmış (sırf kafiye olsun diye atacakmış yazmış nere atıyon ulan hala anlamadım çöpe atıyosan söle bilelim)
Dönüp özür dilersem, belki huzur bulacakmış
Aman hiçbir şey bulma, canıma minnet
Bu şarkının da teması aşk ama bence hiç kayda değer bişeyler anlatmıyor. Ticari amaç güden, barda diskodan çalsın ben köşe oluyup müziği de gırgırına dinleyen kesimden para kazanıyım düşüncesi ile yazılmış ucuz bir şarkı bana göre. Ama üzüldüğüm konu ülkemizde bu gibi şeylerin listelerde 1 numara olurken 1 saat içinde 2 kez klibi yayınlanırken çok daha güzel anlamları olan insanın ruhuna işleyen, Türkçe rock gruplarının şarkısı haftada 1 ancak (o da en populer zamanlarında ilk çıktığı zamanlar) yayınlanıyor ve hemen unutuluyor.
Daha bi sürü nedeni var ama ben bu noktaya değinmek istediğim anlatmak istediklerimi de tam anlamıyla anlatamadım içimde kaldı bi çoğu. Ama ben artık türkçe müzikten ümidi kestim kalite yerlerde sürünüyor. tikky tayfa bunları baş tacı yapıp bunları üretenleri de zengin ediyor ona yanarım. Böyle gelmiş böyle gider bence...
En son ilteris tarafından Pzr 10.07.2005 1:00 tarihinde değiştirildi, toplamda 1 kere değiştirildi |
|
| Başa dön |
|
 |
DaRkShInE

|
Tarih: Cmt 09.07.2005 0:30 Mesaj konusu: |
|
|
benim kastım feeling arkadaşımızın dediği gibi genel bir aşk kavramı o kadar da özele indirgenmemeli.Black metal öyle ama şeytana yazılan şarkılarda bir nevi sevgi göstergesi değil midir ya da sakatat sökmenin verdiği heyecanın:)Gerçi hoş herşeyi böyle aşk olarak değerlendirirsek %10luk bölmeye ne düşecek?Şaka bir yana piyasadan kastım popülariteydi -ki diğer açıdan bakarsan black metal bence %10a bile giremez.Neden?Çünkü istek çok fazla olabilir bu yönde ama yaratım çok az.Bunun nedeni de yaratım alanının kısıtlı olması,bir yerden sonra hem melodi olarak hemde sözlerin uyumluluğu olarak birbirini tekrar etmeye yarıyor black metal'in üstüne kurulmuş olduğu tema. _________________ Doğum,belli çözünürlükteki enerji parçacıklarının birleşmesine,Ölüm,bu parçacıkların çözünüp,geldiği yere dönmesine denir.Asıl önemli olan safa yaşamdır,enerjilerin ayrışmadan önce,enerji parçacıklarının frekansının ne kadar yüksek olduğunu belirler. |
|
| Başa dön |
|
 |
VaLHaLLa

|
Tarih: Cmt 09.07.2005 12:35 Mesaj konusu: |
|
|
| Herzaman boyle deildir. Manowar falan şarkıları savaşlar, kahramanlıklar uzerine falandır.. |
|
| Başa dön |
|
 |
l_1_666

|
Tarih: Cmt 09.07.2005 23:40 Mesaj konusu: |
|
|
Aşk kavramını sanırım basit olarak sevdim,öptüm bilmem ne muhabbetleri.Ama aşk denilince tanrıya duyulan aşk,şeytana duyulan aşk,duyguya,hisse duyulan aşk da gelir.Aşkı aslında genel kavramları içinde barındıran bir duygu için seçselerde basit insanlardan basit şarkılar çıkıyor haliyle.Karı kız muhabbetlerine dönüyor şarkılar.Ama o ruhu o duyguyu verdikten sonra neden içinde aşk geçmesin.Manowar şarkılarına ben de katılıyorum.Adamlar cesarete inancın aşkını vurguluyorlar şarkılarında. _________________ Bedenini artık hissetmek istemediğinde
Bulanık bir su birikintisi gibi toprağa emilmeyi bekle!!! |
|
| Başa dön |
|
 |
|